Cümlenin Türleri Nelerdir?

İçindekiler:

  1. Cümlenin Türleri Nelerdir?
  2. Türüne göre cümleler nelerdir?
  3. Birleşik cümle çeşitleri nelerdir?
  4. Cümle türleri nedir kısaca?
  5. Cümle türü nasıl bulunur?
  6. Yüklem nedir çeşitleri nelerdir?
  7. Türüne göre cümleler kaça ayrılır?
  8. Birleşik cümle nedir ve örnekleri?
  9. Birleşik yapılı cümle nasıl bulunur?
  10. Basit cümle nedir ve örnekleri?
  11. İsim cümlesi nasıl olur?
  12. Sözde soru cümlesi nedir örnek?
  13. Cümleler Yüklemine göre kaça ayrılır?
  14. Yapıca birleşik cümle nedir örnek?
  15. Birleşik cümle nasıl olur?

Cümlenin Türleri Nelerdir?

Bunlar isim cümlesi ve fiil cümlesidir. Ayrıca yüklemin yerine göre cümle türleri üçe ayrılır. Devrik cümle, kurallı cümle ve eksiltili cümle yüklemin yerine göre cümleler olarak bilinir. Anlamına göre cümleler ise olumlu cümle, olumsuz cümle, şart cümlesi, ünlem cümlesi ve soru cümlesidir.

Türüne göre cümleler nelerdir?

Yapısına göre cümle türleri şunlardır:
  • Basit Cümle.
  • Birleşik Cümle. a. Girişik Birleşik Cümle. b. İç İçe Birleşik Cümle. c. İlgi Cümlesi. d. Şartlı Birleşik Cümle.
  • Sıralı Cümleler.
  • Bağlı Cümle.

Birleşik cümle çeşitleri nelerdir?

Birleşik cümleleri şu başlıklar altında inceleyebiliriz:
  1. ŞARTLI BİRLEŞİK CÜMLE. İçinde şart kipi bulunan cümledir. ...
  2. 2. " Kİ"Lİ BİRLEŞİK CÜMLE. ...
  3. İÇ İÇE BİRLEŞİK CÜMLE. Bir cümlenin herhangi bir görevle başka bir cümlede yer almasıyla meydana gelen birleşik cümledir. ...
  4. GİRİŞİK BİRLEŞİK CÜMLE.

Cümle türleri nedir kısaca?

Yüklemin türüne göre cümleler iki başlık altında incelenir: İsim cümleleri ve fiil cümleler. Bu cümleler en basit tanımıyla yüklemi isim ya da fiil olan cümleler olarak açıklayabiliriz.

Cümle türü nasıl bulunur?

Cümleler yüklemine göre, yani yüklemin türüne göre iki türe ayrılmaktadır. Bunlar fiil ve isim cümleleridir. Yani yüklemine göre cümleler fiil ve isim cümleleridir. Yüklem eğer fiilden oluşuyor ise bu cümleler fiil cümleleri; yüklem eğer ki isim kökten oluşuyor ise bu cümlelere isim cümlesi denmektedir.

Yüklem nedir çeşitleri nelerdir?

Çekimli fiil veya ek fiil ile çekimlenen isim soylu bir kelime olabilen yüklem; isim, sıfat tamlaması, fiil, fiilimsi, zamir, birleşik fiiller, ikilemeler, tamlamalar ve deyimlerden oluşabilmektedir.

Türüne göre cümleler kaça ayrılır?

Buna göre yüklemin türü bakımından cümleler ikiye ayrılır:
  1. Fiil Cümlesi. Yüklemi çekimli bir fiil olan cümlelerdir. Bu fiil şahıs ve kip eki alarak çekimlenir. ...
  2. İsim Cümlesi. Yüklemi isim soylu bir kelime olup, ek fiilin zamanlarından biri ile çekimlenmiş olan cümlelerdir. Uzun bir yolculuktan sonra İncesu'daydık.

Birleşik cümle nedir ve örnekleri?

Bir temel cümleyle, onun içinde kullanılan bir yardımcı cümleden oluşan cümlelerdir. İç içe birleşik cümlelerde, yan cümlecik de bağımsız bir cümledir. Yardımcı cümle tırnak içinde yazılabileceği gibi sonuna virgül de konulabilir. ➥ “Sen benim dostum değil kardeşimsin.” diyerek beni duygulandırdı.

Birleşik yapılı cümle nasıl bulunur?

Birleşik cümle veya bileşik cümle, bir ana (temel) cümle ile onun anlamını tamamlayan bir veya daha fazla yardımcı cümleden (yan cümlecik) meydana gelen cümledir. Birleşik cümlelerde ana yüklemin haricinde yargı veya eylem bildiren başka sözcükler de bulunur.

Basit cümle nedir ve örnekleri?

Basit cümle; kuruluşunda tek yüklem bulunan, tek yargı bildiren cümledir. Basit cümlede tek bir yargı bulunur, bu yargıyı sonuca bağlayan tek yüklem vardır. ... Basit yapılı cümleler bir düşünceyi, bir isteği, bir duyguyu dile getirir ve bağımsız yargılar ortaya koyar: Bütün kötülüklerin anası cehalettir.

İsim cümlesi nasıl olur?

Yüklemi isimden meydana gelmiş olan cümleler isim cümlesi olarak adlandırılmaktadır. ... Bir cümledeki eylem -mak ya da -mek eki almıyorsa o zaman cümle isim cümlesidir. İsim cümlelerin yüklemi isim soylu olarak ifade edilir. Bu isim soylu yüklemler ek fiil almaktadır.

Sözde soru cümlesi nedir örnek?

“Adam sen de, ödenmeyecek borç mu olur?” cümlesi cevap alma amacından çok, düşünceyi onaylatma anlamı taşıyan sözde soru cümlesidir.

Cümleler Yüklemine göre kaça ayrılır?

Buna göre yüklemin türü bakımından cümleler ikiye ayrılır:
  1. Fiil Cümlesi. Yüklemi çekimli bir fiil olan cümlelerdir. Bu fiil şahıs ve kip eki alarak çekimlenir. ...
  2. İsim Cümlesi. Yüklemi isim soylu bir kelime olup, ek fiilin zamanlarından biri ile çekimlenmiş olan cümlelerdir. Uzun bir yolculuktan sonra İncesu'daydık.

Yapıca birleşik cümle nedir örnek?

Temel cümleye şart koşan bir yan cümlecikten oluşan cümlelerdir. Yan cümle daima -se, -sa şart kipiyle çekimlenir. Örnek: “Bir kişi daha olursa kadroyu tamamlıyoruz.” cümlesinde “tamamlıyoruz” yüklemdir. ... “Gelmek” sözü fiilimsi olduğundan cümle girişik bileşik cümledir.

Birleşik cümle nasıl olur?

Birleşik cümle, içinde esas yargının bulunduğu bir temel cümle ile onu anlam ve görev bakımından tamamlayan bir veya birden fazla yan cümleden oluşan cümleye birleşik cümle denir. Başka bir ifadeyle birleşik cümle, içinde birden çok yargı bulunan cümledir.