İçindekiler:
- Çoğulculuk ne demek TDK?
- Yönetimde çoğulculuk ne demek?
- Siyasete çoğulculuk nedir?
- Katılım ne demektir?
- Çoğunluk ve çoğulculuk nedir?
- Katılımcılık ne?
- Çoğunlukçu anlayış nedir?
- Sosyolojide çoğulculuk nedir?
- Çoğunluk mu çoğulculuk mu?
- Katılım ne demek TDK?
- Katılım ne demektir çalışma alanları nelerdir?
- Çoğunluk olarak ne demek?
- Katılımcılık ilkesi nedir?
- 1982 anayasası çoğunlukçu mu?
- Doğrudan demokrasi sistemi nedir?
- Hukukta çoğulculuk nedir?
- Müzakereci demokrasi kimin?
Çoğulculuk ne demek TDK?
çoğulculuk, -ğu a. top. b. Çeşitli eğilimlerin, düşüncelerin, yönetimde etkisini kabul eden siyasi yöntem, plüralizm. 1. Toplum yaşamında birbirine eşit ve birbirine indirgenemeyen birden çok ilkenin, alanın, gerçeklik biçiminin var olmasını savunan görüş.
Yönetimde çoğulculuk ne demek?
Çoğulcu demokrasi (nispi demokrasi), çoğunluğun mutlak hakimiyetini reddeden, azınlıktakilerin siyasal ve kültürel haklarının kabul edilmesi gerektiğini ve azınlığın da bir gün çoğunluk olabilme hakkının verilmesini savunan demokrasi anlayışıdır.
Siyasete çoğulculuk nedir?
Siyasi çoğulculuk, her türlü siyasi düşüncenin veya farklı düşünceden oluşan siyasi grupların sol veya sosyalist görüşlü bir çatı altında toplanmasını isteyen siyasi düşüncedir.
Katılım ne demektir?
Sözlük anlamı olarak
katılım, “Bir kararın hazırlanması, olgunlaştırılması, alınması, uygulanması ve son olarak denetlenmesi aşamalarından birine, birkaçına veya bütününe, o karardan doğrudan ya da dolaylı olarak etkilenecek kişi ya da kurumların, güçleri oranında katılması, katkıda bulunması” anlamına gelmektedir.
Çoğunluk ve çoğulculuk nedir?
Yasalar, azınlık hakları, kuvvetler ayrılığı gibi etmenler çoğulcu demokraside alınan kararları sınırlandırırken çoğunlukçu demokraside, çoğunluğun aldığı kararlar sınırsız ve mutlaktır.
Katılımcılık ne?
Katılım, devlet organları ya da kurumları ve bunların paydaşları (halk da dâhil olmak üzere) arasında süreğen ve karşılıklı yarara dayalı ilişkiyi tanımlamak için kullanılır. Katılıma dair müzakereci yaklaşımlar,
katılımcıların bir konuyu derinlemesine araştırmaları için zaman ve bilgi sağlar.
Çoğunlukçu anlayış nedir?
Çoğunlukçu demokrasi veya mutlak demokrasi (démoc-ratie absolue) çoğunluğun kararlarının uygulandığı ve bu kararların mutlak olduğu demokrasi çeşididir.
Sosyolojide çoğulculuk nedir?
Tasvirî-analitik bir kavram olarak
çoğulculuk modern toplumların yapısını anlatmak üzere kullanılan bir kavramdır. Klasik
çoğulcu anlayışta rekabet hâlindeki grupların varlığı bütün karmaşık toplumların doğal bir özelliği olarak görülür.
Çoğunluk mu çoğulculuk mu?
Yasalar, azınlık hakları, kuvvetler ayrılığı gibi etmenler çoğulcu demokraside alınan kararları sınırlandırırken çoğunlukçu demokraside, çoğunluğun aldığı kararlar sınırsız ve mutlaktır.
Katılım ne demek TDK?
a.
Katılma işi, iştirak. Bir süreç ya da bir durum içinde istençli ve eylemli olarak bir işi üstlenme ya da bir olayda etkin olma.
Katılım ne demektir çalışma alanları nelerdir?
Katılım, bireylerin gruba, grupların topluluklara, birey ve grupların yönetime, toplu çalışmalara, projelere söz ve karar sahibi olarak iradelerini aktarmaları eylemi ve süreci.
Katılımın ana gerekçesi, katılmadığınız taktirde o işin yapılamayacak olmasıdır.
Çoğunluk olarak ne demek?
1. Sayıca üstünlük, çokluk, ekseriyet. 2. Oya başvurulan yerlerde oyların yarıdan fazlası, üstünlük sağlayan oyların toplamı: “
Çoğunluğu sağlamak.” “
Çoğunluğu kazanmak.”
Katılımcılık ilkesi nedir?
BİR İYİ YÖNETİŞİM
İLKESİ OLARAK
KATILIMCILIK Kamu yönetimi bağlamında
katılımcılık; yönetimin karar alma, planlama ve uygulama süreçlerine devlet-dışı kurum, kuruluş veya vatandaşların dâhil olmasını ifade eder.
1982 anayasası çoğunlukçu mu?
1982 Anayasası başlangıçta çoğulcuydu ama yapılan değişikliklerle birlikte artık çoğunlukçudur bizde son haline göre değerlendirdiğimiz için
çoğunlukçu olarak kabul edeceğiz. (İlk ve tek
çoğulcu anayasa 1961
Anayasası.)
Doğrudan demokrasi sistemi nedir?
Doğrudan demokrasi, halkın egemenliğini bizzat ve doğrudan doğruya kullandığı demokrasi türüdür. Doğrudan demokrasi, halkın halk tarafından yönetilmesini öngörmektedir. Dolayısıyla doğrudan demokrasi dizgesi, demokrasinin ülküsel anlamına en yakın olan hâlidir.
Hukukta çoğulculuk nedir?
Çoğulcu Demokrasi: Sadece iktidara oy veren çoğunluğun değil, çeşitli mekanizmalarla; (çok partili hayat, dernekler, sendikalar, sivil toplum kuruluşları, toplantı ve gösteri yürüyüşü v.b.), iktidara oy vermeyen azınlığında haklarını savunan ve onların MUHALEFET YAPABİLMESİNİ SAĞLAYAN demokrasi anlayışıdır.
Müzakereci demokrasi kimin?
Müzakereci Demokrasi, ya da Diyalojik Demokrasi terim olarak ilk kez Joseph M. Bessette tarafından kullanılan Habermas tarafından geniş kesime tanıtılan Rawls ve Giddens gibi düşünürler tarafından geliştirilen bir liberal demokrasi kuramı ve oydaşmacılığı amaç edinen bir demokrasi anlayışıdır.