Neden sonuç cümleleri örnekleri 10 tane?

İçindekiler:

  1. Neden sonuç cümleleri örnekleri 10 tane?
  2. Neden-sonuça örnekler?
  3. Sebep ve sonuç nedir?
  4. Neden sonuç cümlesi nedir ve örnekler?
  5. Neden sonuç anlamı taşıyan cümleler?
  6. Neden sonuç cümlesi nasıl anlaşılır?
  7. Amaç sonuç cümleleri nasıl bulunur?
  8. Neden sonuç cümleleri özellikleri?
  9. Neden sonuç soruları nasıl çözülür?
  10. Koşul sonuç cümlesi nasıl olur?
  11. Neden sonuç cümleleri örnek cümleler?
  12. Amaç Sonuç cümleleri ile neden sonuç cümleleri arasındaki fark nedir?
  13. Paragrafta neden sonuç bulma?
  14. Neden sonuç amaç sonuc cümleleri?

Neden sonuç cümleleri örnekleri 10 tane?

10 tane sebep sonuç cümlesi
  • Derse çalışmadığından sınıfta kaldı.
  • Yürümediğinden kilo aldı.
  • Yüzemediğinden denize gidemedi.
  • Koşamadığından takımdan çıkarıldı.
  • Gelmediğinden gidemedik.
  • Korkmadığından en güçlü kişi olmuştu.
  • Susmadığından başına gelen kalmıyordu.
  • Kahve içtiğinden uykusu gelmiyordu.
Daha fazla öğe...

Neden-sonuça örnekler?

Neden-Sonuç Cümle Örnekleri
  • Kar yağışından dolayı maç ertelendi. Sonuç= maçın ertelenmesi Sebep= kar yağışı
  • Kalecinin hatası yüzünden elenmiştik. Sonuç= elenmek Sebep= kalecinin hatası
  • Kar yağışı nedeniyle okullar tatil edildi. Sonuç= okulların tatil edilmesi Sebep= kar yağışı
BE

Sebep ve sonuç nedir?

Bir cümlede ifade edilen yargılardan birinin neden, diğerinin sonuç olabilecek biçimde kullanılmasıyla ortaya çıkan cümleler, neden sonuç anlamı taşır. Böyle cümlelerde "neden" bildiren kısım başta ya da sonda olabilir. ...

Neden sonuç cümlesi nedir ve örnekler?

Nedensonuç cümleleri, meydana gelen bir olay veya durumun bir nedene bağlandığı, gerekçe olarak bir sebebin ileri sürüldüğü cümlelerdir. ... Şimdi bu sonuç cümlesine soralım: “Neden kaza yaptı?” Cümlede bu sorunun cevabı olarak “hatalı sollama yapması” verilmiştir.

Neden sonuç anlamı taşıyan cümleler?

Nedensonuç cümleleri, meydana gelen bir olay veya durumun bir nedene bağlandığı, gerekçe olarak bir sebebin ileri sürüldüğü cümlelerdir. Şöyle ki, meydana gelen her olayın bir mantıklı gerekçesi vardır ve bu cümlede belirtilmiş ise nedeni belli bir sonuç cümlesi oluşur.

Neden sonuç cümlesi nasıl anlaşılır?

Bir cümlenin nedensonuç cümlesi olup olmadığını anlamak için birleşik cümlenin ortasına (noktalama yerine) “çünkü” bağlacı getirilir. Eğer bu bağlaç cümleye uygun düşüyorsa o cümle nedensonuç cümlesidir.

Amaç sonuç cümleleri nasıl bulunur?

Amaç sonuç ilişkisini taşıyan cümleleri anlayabilmek için cümleye, 'hangi amaçla' sorusunu yöneltiriz. Yani bir cümleye bu soruyu sorduğumuz zaman ama sonuç ilişkisini göstermektedir. Çünkü bu tür cümlelerde bazı edatlar kullanılır. Ve bu edatlar neticesinde cümlenin amaç-sonuç ilişkisi taşıyıp taşımadığını anlarız.

Neden sonuç cümleleri özellikleri?

Neden-Sonuç (Sebep-Sonuç) Bildiren Cümleler İki yargının birbirine nedensonuç ilişkisiyle bağlı olduğu cümlelerdir. Bu tür cümlelerde temel cümleyeNeden, Niçin, Niye?” soruları sorulur.

Neden sonuç soruları nasıl çözülür?

Bir cümlenin nedensonuç cümlesi olup olmadığını anlamak için birleşik cümlenin ortasına (noktalama yerine) “çünkü” bağlacı getirilir. Eğer bu bağlaç cümleye uygun düşüyorsa o cümle nedensonuç cümlesidir. Kuşlar, bir daha bahçeye gelmedi; benim avcı olduğumu duymuşlar.

Koşul sonuç cümlesi nasıl olur?

Koşul-Sonuç Cümleleri (Koşul Sonuç Nedir?) Koşul-Sonuç Örnekleri. Bir olayın, durumun gerçekleşmesinin ancak başka bir olay ya da durumun gerçekleşmesine bağlı olduğunu ifade eden cümlelere “Koşul Sonuç Cümleleri” veya “Şart-Sonuç Cümlesi” denir. ... Türkçemizde “Koşul-Sonuç” ilgisini kuran asıl ek “-se, -sa“dır.

Neden sonuç cümleleri örnek cümleler?

Nedensonuç cümlelerine örnekler sıralayacak olursak; – Yağmura yakalandığı için sırılsıklam olmuş. – Malzeme yetersizliğinden inşaat yarım kaldı. – Aşık olduğundan gözü hiçbir şeyi görmüyor.

Amaç Sonuç cümleleri ile neden sonuç cümleleri arasındaki fark nedir?

Buradaki en önemli fark; amaç-sonuç cümlelerinde birinci yargının (amacın) gerçekleşip gerçekleşmediği belli değildir. Ama neden-sonuç cümlelerinde her iki yargı da gerçekleşmiştir.

Paragrafta neden sonuç bulma?

Bir cümlenin nedensonuç cümlesi olup olmadığını anlamak için birleşik cümlenin ortasına (noktalama yerine) “çünkü” bağlacı getirilir. Eğer bu bağlaç cümleye uygun düşüyorsa o cümle nedensonuç cümlesidir. Kuşlar, bir daha bahçeye gelmedi; benim avcı olduğumu duymuşlar.

Neden sonuç amaç sonuc cümleleri?

Neden sonuç cümlelerinde çoğunlukla dolayı, için, çünkü gibi bağlaçlar kullanılır. Amaç cümlelerinde ise eylemin neden yapıldığı anlatılmamaktadır. Daha çok hangi amaç ile yapıldığından bahsedilmektedir. Neden cümlelerinde eylemlerin ne için yapıldığı yani nedeninden bahsedilmektedir.