TDK ironi ne demek?

İçindekiler:

  1. TDK ironi ne demek?
  2. Ironik bir üslup nedir?
  3. Edebiyatta ironi ne demek?
  4. Tiktok ta ironi ne demek?
  5. Veciz anlatım ne demek?
  6. Sarkastik tutum nedir?
  7. Şiirde ironi ne demek?
  8. Kinaye hangi dil?
  9. İroni ne için kullanılır?
  10. İroni temelli iletişim nedir?
  11. Vecizlik nedir TDK?
  12. Göreceli ne demek TDK?
  13. Sarkastik ne demek wikipedia?
  14. Sarkastik dil nedir?
  15. Humor yapmak ne demek?

TDK ironi ne demek?

İroni (Eski Yunanca: eironeía), söylenenin tam tersinin kastedildiği ifadedir. ... Türk Dil Kurumu ise 2005 basımı sözlükte madde başı olarak yer verdiği “İroni” kelimesine; Gülmece, söylenen sözün tersini kastederek kişiyle veya olayla alay etme anlamlarını vermiştir.

Ironik bir üslup nedir?

Bir durum karşısında gerçek olanla algılanan, anlatılanla anlatılmak istenen, söylenen ile söylenmesi amaçlanan arasındaki fark ironidir. İronik anlatım kişiler ve olaylar karşısında yapılabilir. İronik anlatım söz sanatları çeşitlerinden birisi olarak kabul edilir.

Edebiyatta ironi ne demek?

İroni kelimesinin edebi anlamı, “bir durumun, görünenden veya olması gerekenden farklı şekilde ilerlemesi veya sonuçlanması” olarak tariflenebilir. İroni, söylenenin tam tersinin kastedildiği ifadedir.

Tiktok ta ironi ne demek?

Sözlü ya da yazılı iletişim esnasında anlam olarak söylenenin tam tersini ifade etmeye ironi denir.

Veciz anlatım ne demek?

Veciz sözü nedir? Örnekleri... Özdeyiş (Vecize): Bir düşünceyi en kısa, en özlü biçimde anlatan bir veya birkaç cümleden oluşan bilgece söz.

Sarkastik tutum nedir?

Sarkastik kelimesi sarkazm barındıran davranış ve tavır ile kişiler için kullanılmış olan bir sıfattır. Bu doğrultuda sarkazm kelimesi, 'Çaktırmadan can acıtarak alay etme eylemi,' biçimde ifade edilir. Yapılan bu eylem ise sarkastik olarak bilinmektedir.

Şiirde ironi ne demek?

Edebiyatta anlatılmak isteneni alay olduğunu belli edecek biçimde tersini söyleyerek anlatmaya denir.

Kinaye hangi dil?

Kinaye kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. Kinaye kelimesi Arapça kökenlidir. - Babam bu kinayeyi anlardı sanırım fakat anlamamazlıktan gelirdi. - Demek lokantadaki kinayeler hep ona karşıydı.

İroni ne için kullanılır?

İroni ; söylenenin tam tersinin kastedildiği bir ifadedir, kelimedir. Söylenen veya yapılan eylem (aksiyon), ciddi görüntüsü altında, karşıt söylenceyi veya eylemi, çelişki noktasına çekmeyi amaçlar. ... İroni ve mizah kavramları birbirine benzese de anlam olarak birbirine karıştırılmamalıdır.

İroni temelli iletişim nedir?

İroni, çok genel anlamda bakıldığında söylenen veya yapılanın tam tersinin kastedildiği bir iletişim becerisi olarak nitelendirilebilir. Bu anlamda, söylenen ya da yapılanın zahiri görüntüsü altındaki karşıt söylemi, çelişki noktasına vurgu yaparak ortaya çıkarmayı amaçlar.

Vecizlik nedir TDK?

Vecizeli söz ne demek? Özdeyiş: Bir düşünceyi en kısa, en özlü biçimde anlatan bir veya birkaç cümleden oluşan bilgece söz. Eş anlamlısı: vecize, veciz söz, özsöz, özlü söz; eski dilde cümle-i hikemiye, kelam-ı kibar.

Göreceli ne demek TDK?

sf. fel. Varlığı başka bir şeyin varlığına bağlı bulunan, mutlak olmayan, göreli, bağıntılı, izafi, nispi, rölatif: “Bütün bu tarihler göreceli işaretlerdir.” -N. Cumalı.

Sarkastik ne demek wikipedia?

[1] Alaycı, iğneleyici olan.

Sarkastik dil nedir?

TDK Türkçe sözlüğüne girmemiş olsa da, entel dillerde gezinen “sarkastik” kelimesi, içinde “sarkazm” barındıran tavır, davranış ya da şahıslar için kullanılan bir sıfat. “Sarkazm” çaktırmadan ama can acıtarak alay etme eylemine deniyor.

Humor yapmak ne demek?

Sözün bayağılığa kaçmadan, ciddi bir tutumla ama bir gülümseme yaratacak biçimde söylenmesi olarak da tanımlanabilir. Amaç, herkesçe normal sayılan durumların gülünçlüğüne, kimi zaman da saçmalığına dikkati çekmektir.