Kümülatif olarak ne demek?

İçindekiler:

  1. Kümülatif olarak ne demek?
  2. Kümülatif sayısı ne demek?
  3. Kümülatif ilerleme ne demek?
  4. Kümülatif ne demek edebiyat?
  5. Kümülatif nedir örnek?
  6. Kümülatif borç ne demek?
  7. Refleksif düşünce ne demek?
  8. Kümülatif avantaj ne demek?
  9. Refleksif ne demek felsefede?
  10. Kuram ne demek tir?
  11. Normatiflik ne demek felsefe?
  12. Hukukta Normatiflik ne demek?
  13. Kümülatif vergi matrahı nereden öğrenilir?
  14. 4 refleksif düşünme ne demektir?
  15. Refleksif nedir felsefe örnek?
  16. Kümülatif gelir vergisi matrahı ne demek?
  17. Irdelemek ne anlama gelir?
  18. Refleksif ne demek örnek?
  19. Refleksif düşünce nedir örnek?

Kümülatif olarak ne demek?

Kümülatif Türkçe içerisinde en ilginç kelimelerden biridir. ... Kümülatif kelimesinin Türk dil kurumu açısından anlamı 'Birikmeli, birikil veya birikmiş' şeklinde geçtiğini söylemek mümkün. Fransızca kökenli olan bu kelime aynı zamanda bir araya gelen, birbirine eklenen ve toplanan şeklinde tabir edilmektedir.

Kümülatif sayısı ne demek?

Kümülatif, sözlüklerde "toplu" veya "birikmiş" diye anlatılır. Buradan, kümülatif toplam kelimesine geçip bir tanımlama yaparsak; "Kümülatif toplam; birikmeli, gittikçe artan, birbirine eklenen toplam" demektir..

Kümülatif ilerleme ne demek?

Kümülatif kelimesi en genel anlamı ile “toplanma” ya da “birikme” anlamlarına gelmektedir. Bu anlamlarına bakıldığı zaman birbirine eklenerek ilerleyen durumların, bilgi ve olayların kümülatif şekilde ilerlediği söylenebilir ancak burada ilerleme bir yol kat etme ve hedefe ulaşma gibi görülmemelidir.

Kümülatif ne demek edebiyat?

Yığılarak ilerleyen bilimleri anlatmak için kullanılır. Yani bir zincirin halkaları gibi sonraki bilgiler kendinden önceki bilgilere eklenir, birbirinden kopuk olarak anlaşılmaları mümkün değildir.

Kümülatif nedir örnek?

Örneğin: Bir yılı ele alalım ocak ayında 100 satış yapmış bir firma düşünün şubat ayında 105 satışa ulaşmış buradaki kümülatif rakam 205 tir yani ocak şubat toplamıdır bunun üzerine mart, nisan, mayıs gibi diğer ayların toplamı eklenerek yıl sonunda kümülatif satış rakamı elde edilmiş olur.

Kümülatif borç ne demek?

Kümülâtif veya külli borç diye her alacaklının hakkı ödencin tama mına, veya her borçlunun mükellefiyeti keza ödencin tamamına taallûk eden borçlara denir.

Refleksif düşünce ne demek?

Refleksif terimi felsefeye dayanır. Kelime, sorgulama üzerine bir düşünce tarzını açıklar. Refleksif kelime anlamı olarak bilgiyi sorgulayan insan zihninin kendine dönmesidir. Yani bilginin tekrar tekrar düşünülmesidir.

Kümülatif avantaj ne demek?

Matta etkisi: Yılın başlarında doğmuş bir çocuğun sonlarında doğmuş bir çocuğun karşısında daha başarılı avantajlar sahibi olduğunu yani başarı sosyologların ifade ettiği “kümülatif avantaj” olarak adlandırılmasıyla insanların kendilerini başarıdan soyutlamasına yol açtığını outliers çizginin dışına çıkılmasını ...

Refleksif ne demek felsefede?

Refleksif terimi felsefeye dayanır. Kelime, sorgulama üzerine bir düşünce tarzını açıklar. Refleksif kelime anlamı olarak bilgiyi sorgulayan insan zihninin kendine dönmesidir. Yani bilginin tekrar tekrar düşünülmesidir.

Kuram ne demek tir?

Teori veya kuram, bilimde bir olgunun, sürekli olarak doğrulanmış gözlem ve deneyler baz alınarak yapılan bir açıklamasıdır. Teori, herhangi bir olayı, vakayı, görüngüyü açıklamak için kullanılan düşünce sistemidir. Genel anlamda, kuram, bir düşüncenin genel, soyut ve rasyonel olmasıdır.

Normatiflik ne demek felsefe?

Felsefede kullanılan anlamı ile normatif, kural koyucu demektir. Hukuk terimi olarak ise, düzgüsel ve bir kural değerini taşıyan anlamına gelir. Beden eğitiminde kullanılan anlamında ise, norma ilişkin anlamı taşır. ... Aynı zamanda normatif, olması gerekeni ortaya koyan demektir.

Hukukta Normatiflik ne demek?

Hukuki normatifliği düzen fonksiyonunu işaret eden, yani insanlar arası ilişkileri belirli kurallar eşliğinde düzenleyen bir sistem olarak tanımladı. ... Böylece Kelsen'in hukuk teorisi içeriğe bakmayan, sadece normların kendi içinde hukuki tutarlığına odaklanan formalist bir teori olarak belirmiştir.

Kümülatif vergi matrahı nereden öğrenilir?

Kümülatif vergi matrahı kişilerin çalıştığı eski yerlerden alınır. Eğer bir kişi bir yıl içerisinde farklı yerlerde çalışmış ise son çalıştığı iş yerinden kümülatif vergi matrahı belgesi alması gerekmektedir.

4 refleksif düşünme ne demektir?

Cevap: Refleksif düşünce ya da refleksivite, kendini gözlem ve analiz konusu olarak alan öznenin tutumudur. Refleksivite, kendi hakkında, kendi üzerine düşünen, kendisini bir obje gibi ele alıp bakabilen bir öznenin durumunu ifade etmektedir.

Refleksif nedir felsefe örnek?

Felsefede refleksif, kendisine geri dönen fikir ve kendisi hakkında düşünen özne demektir. Bu kavram ilk kez Antik Yunan filozoflarından biri olan Sokrates ile ortaya çıkmıştır. Sokrates'e göre, insan kainattaki en gizli sırları bile bilir. Tüm bilgiler belleğinde olduğu için öğrenmesi değil hatırlaması gerekir.

Kümülatif gelir vergisi matrahı ne demek?

Kümülatif vergi matrahı, bir iş yerinde çalışan işçinin hangi gelir vergisine dahil olduğunun belirlenmesin ve elde ettiği gelirden ne kadar gelir vergisi kesileceğinin belirlenmesi ile alakalı olan bir vergi çeşididir. ... Vergilerin hesaplanması ya da işlenmesinde birtakım değişiklikler de olabilmektedir.

Irdelemek ne anlama gelir?

Bir konuyu veya sorunu incelenmesi ve eleştirilmesi gereken bütün yönleriyle birer birer incelemek, tetkik, tetebbu, mütalaa etmek. (matematik) Bir denklemi, eşitsizliği vb. bir parametrenin değişen değerlerine göre incelemek.

Refleksif ne demek örnek?

Oyuncunun bir anda kameraya bakıp konuşmaya başlaması ya da yönetmenin filmin içinde görünmesi refleksife örnek olarak gösterilebilir. Roman ve öykü gibi olay yazılarında yazarın doğrudan okura seslenmesi de bir tür refleksif, yani bilginin kendine dönmesi demektir.

Refleksif düşünce nedir örnek?

dusuncenin kendi uzerine tekrar yonelmesidir. ornegin, felsefe, refleksif dusuncedir. bir seyi sorgulamak, onun ne kadar bilenecegini sorgulamak refleksif dusuncedir. ... düşünen öznenin kendisinin sınırlarını aşarak, dışına çıkarak yani kendisini objeleştirerek kendi hakkında düşünmesi anlamına da gelmektedir.