Kök hücre nakli kimden alınır?

İçindekiler:

  1. Kök hücre nakli kimden alınır?
  2. Kök hücre nakli nasil yapilir?
  3. İlik nakli veren kişiden nasıl alınır?
  4. İlik veren kişi kaç günde iyileşir?

Kök hücre nakli kimden alınır?

Akraba dışı kemik iliği/kök hücre vericisi olmak için şartlar nelerdir? Ülkemizde TÜRKÖK 18 ile 50 yaş arasında, en az 50 kg ağırlığındaki her sağlıklı kişiyi kök hücre vericisi olarak kabul etmektedir.

Kök hücre nakli nasil yapilir?

Hasta ile doku grupları uygun olan kardeş veya akraba dışı vericiden kök hücre toplanır. Bu sırada hastaya hastalığının kalan hücrelerini yok etmek için yüksek dozda ilaç tedavisi uygulanır. Sonra vericiden toplanan hücreler hastaya verilir. Kök hücreyi veren kardeş veya akraba dışı vericiler için hiçbir risk yoktur.

İlik nakli veren kişiden nasıl alınır?

NASIL KEMİK İLİĞİ ALINIR? Toplama işlemi ameliyathane koşullarında genel anestezi altında uyutularak yapılır. Özel iğneler kullanılarak kemik içine girilerek ilik enjektörlere çekilir. Belirli miktarda alınan ana-kök hücreler özel torbalarda, filtre edilerek bekletilmeden lösemi hastasına damar yoluyla verilir.

İlik veren kişi kaç günde iyileşir?

Genellikle donör 1 gün müşahade altında tutulur ve ertesi gün gerekli tetkikler yapıldıktan sonra taburcu edilir. İlik nakli yapılan bölgede 1 hafta kadar ağrı ve sızı hissedilmesi normaldir.