Tiroit bezi ağrısı neden olur?

İçindekiler:

  1. Tiroit bezi ağrısı neden olur?
  2. Tiroid Belirtileri Nasıl Anlaşılır?
  3. Tiroid bezi nerede bulunur Anatomi?
  4. Tiroid bezinin az çalışması ne gibi hastalıklara yol açar?
  5. Tiroid bezi nereden gelişir?
  6. Tiroidlerin görevi nedir?
  7. Tiroid bezi iltihabı nasıl geçer?
  8. Tiroid iltihaplanması nerelere ağrı yapar?

Tiroit bezi ağrısı neden olur?

Tiroid bezi iltihabı neden ortaya çıkıyor? Sık olarak görülen bu hastalığın tam olarak neden kaynaklandığı bilinmemektedir. Stres, soğuk, geçirilen gribal enfeksiyonlar ve aşırı yorgunluk hastalığı tetikleyebilir. Mevsimsel dağılım gösteren bu hastalık, daha çok ilkbahar ve sonbahar aylarında görülür.

Tiroid Belirtileri Nasıl Anlaşılır?

Tiroid hormonlarının az çalıştığı hipotriodi belirtileri şunlardır:
  • Halsizlik, çabuk yorulma, hareketlerde yavaşlık.
  • Depresif bir hal ve mutsuzluk.
  • Soğuk ortamlara tahammülsüzlük.
  • Ellerde ve ayaklarda ödem.
  • Terlemenin azalması
  • Ses kısıklığı
  • Kabızlık.
  • Anormal kilo artışı, iştah fazlalığı
Daha fazla öğe...

Tiroid bezi nerede bulunur Anatomi?

Tiroid bezi (ya da tiroid), boyun ön kısmında, bir isthmus (kıstak) ile bağlanmış iki lobdan oluşan endokrin bir bezdir (hormon üretir). Boynun önünde adem elma'sının altında bulunur (2-4 trakeal kıkırdaklar arasında). Her bir lob yaklaşık 5x3x2 cm dir (yükseklik, genişlik, derinlik).

Tiroid bezinin az çalışması ne gibi hastalıklara yol açar?

Hipotiroidi, tiroit bezinin az çalışmasına bağlı olarak tiroid hormonlarının az salgılanmasıdır. Bu hormonlar metabolizmamızı düzenlediğinden, kana az hormon salgılanmasına bağlı olarak halsizlik, yorgunluk, ciltte kuruluk ve dökülme, müdahale edilmeyen vakalarda dilde büyüme, seste boğuklaşma ortaya çıkabilir.

Tiroid bezi nereden gelişir?

Tiroid endokrin bir organ olup, embriyolojik hayatta (anne karnında) ilk gelişen endokrin bezdir. İki farklı yapıdan gelişir. Bunlar dil kökü bölgesine denk gelen ilkel yutak (primitive farinks) ve embriyoda (cenin) sırt balgesindeki nöral tüpün 2 yanındaki nöral krista hücreleridir.

Tiroidlerin görevi nedir?

Tiroit bir iç salgı bezidir. İşlevi; T3 ve T4 adı verilen hormon üretmesi ve bunları kana salmasıdır. Kanda yeterli düzeyde bulunması gereken bu hormonların temel görevi, vücudun metabolizması ile ilgili tüm işlemleri kontrol etmesi ve doğru şekilde yürümesini sağlamasıdır.

Tiroid bezi iltihabı nasıl geçer?

Tiroit iltihabı (subakut tiroidit) tedavisi Tedavi için ağrı kesici ve kortizon içeren ilaçlar kullanılır. Kortizon içeren ilaçlar başlangıçta yüksek doz kullanılıp daha sonra 4-5 günde doz azaltılarak, 1,5-2 aylık bir süreçte uygulanır.

Tiroid iltihaplanması nerelere ağrı yapar?

Boynun ön bölgesinde birdenbire gelişen ağrı, tiroit iltihabının tipik belirtilerinden birini oluşturuyor. Ağrı, çiğneme ve yutkunmayla şiddetleniyor. Bu bölgeye dokunmak bile oldukça acı verici olabiliyor. Ağrı sadece boyun bölgesinde sınırlı kalmıyor, çeneye ve kulağa doğru yayılabiliyor.