Peteşi neyin belirtisi?

İçindekiler:

  1. Peteşi neyin belirtisi?
  2. Peteşi nasil gecer?
  3. Peteşi ve purpura nedir?
  4. Deri altı kanamaları neden olur?
  5. Peteşi ve ekimoz nedir?
  6. ITP hastaları nelere dikkat etmeli?
  7. Peteşi tehlikeli midir?
  8. Alerjik purpura ne demek?
  9. Trombosit düşüklüğü belirtileri nelerdir?
  10. Kan benekleri neden olur?
  11. Ekimoz ne demek?
  12. Trombosit yükseltmek için ne yemeli?
  13. Alerjik purpura neden olur?
  14. Purpura kendiliğinden geçer mi?
  15. Trombosit düşükse ne olur?
  16. Vücutta kırmızı lekeler neyin belirtisi?

Peteşi neyin belirtisi?

Deri altında gözlenen iğne ucu büyüklüğünde kanamalara peteşi adı verilir. Peteşi pıhtılaşma mekanzimasından sorumlu hücreler olan trombositlerin sayıca azalması ya da fonksiyonlarının bozulması sonucu ortaya çıkabildiği gibi, damar duvarını etkileyen hastalıklarda da görülebilir. Travma sonrası da peteşi görülebilir.

Peteşi nasil gecer?

Bir enfeksiyon nedeni ile oluşan peteşi enfeksiyon tedavi edilerek yok edilebilir. Trombosit düşüklüğünden oluşan bir peteşi var ise bu durum trombosit nakli ile değiştirilebilir.

Peteşi ve purpura nedir?

Deri altındaki kanamalar purpura olarak tanımlanır. Bunlar küçük iğne ucu büyüklüğünde, 3mm den küçük ise peteşi, 1 cm den büyük ise ekimoz olarak tanımlanmaktadır. Purpura damar içerisindeki kırmızı kan hücrelerinin deri altı dokulara ve/veya deri içine çıkmaları sonucu ortaya çıkan klinik bir bulgudur.

Deri altı kanamaları neden olur?

Damar içerisindeki bulunan kırmızı kan hücrelerinin deri altı dokulara çıkması sonucu ortaya çıkar. Genellikle travma, yaralanmalar, infeksiyonlar, iltihabi değişiklikler, dokuların bütünlüğünü bozan durumlar kanın pıhtılaşma sisteminde herhangi bir sorun olmadan purpuraya neden olur.

Peteşi ve ekimoz nedir?

Purpura (Latince: purpura, "mor") kırmızımsı mor renkte, basmakla solmayan deri döküntüsüdür. Vaskülite veya C vitamini eksikliğine (iskorbüt) bağlı deri altı kanama bulgusudur. Purpuraların çapı 3 ile 10 mm arasında olup, 3 mm' den küçük olanlarına peteşi, 1 cm' den büyük olanlarına ise ekimoz adı verilir.

ITP hastaları nelere dikkat etmeli?

Kilo artışı, özellikle yüzde şişme, kızarma, gövdede yağ toplanması, kollarda ve bacaklarda incelme yapabilir. Bu nedenle kortikosteroid kullanırken, diyete dikkat edilmeli, fazla şekerli ve tuzlu yenmemelidir. Özellikle daha önceden şeker hastalığı (diyabet) olan kişilerin bu durumu doktoruna bildirmesi gerekmektedir.

Peteşi tehlikeli midir?

Peteşiler deride küçük mor, kırmızı veya kahverengi lekelerdir. Peteşiler döküntü gibi görünse de, aslında cildin altındaki kanamadan kaynaklanırlar. Peteşi bir hastalık değildir başka bir durumun belirtisidir.

Alerjik purpura ne demek?

Bir kan damarı iltihabıdır. En sık deriyi etkilemekle birlikte diğer organları da tutabilir. Henoch-Schönlein Purpurası olarak da adlandırılır.

Trombosit düşüklüğü belirtileri nelerdir?

Trombosit düşüklüğünde hangi belirtiler görülür?
  • Vücudun özellikle kol ve bacakların temas bölgelerinde kırmızı, mor veya kahverengi renklerde morluklar (purpura)
  • Küçük kırmızı veya mor renkli noktalardan oluşan renk değişiklikleri (peteşi)
  • Tekrarlayan burun kanamaları
  • Diş eti kanamaları
Daha fazla öğe...

Kan benekleri neden olur?

Tam olarak oluşum nedeni bilinmeyen ancak kalıtsal yatkınlık, hamilelik, doğum kontrol ilaçları kullanımı gibi hormonal değişimlerin kırmızı benlere neden olabildiğine dikkat çeken Dr. Erdoğan, çok nemli ya da çok sıcak havanın da bu benlerin gelişiminde etken olabildiklerini ifade etti.

Ekimoz ne demek?

Ekimoz, herhangi bir travmaya bağlı olarak cilt altındaki kılcal damarların hasarına bağlı olarak kanın cilt altına sızmasıdır. Sızan kan vücut tarafından metabolize edilir. Ekimoz kırmızı, mavi, mor, lacivert, kahverengi, yeşil ve sarı renkler aldıktan sonra solar, kaybolur.

Trombosit yükseltmek için ne yemeli?

C vitamini açısından zengin turunçgil meyveleri, ıspanak, Hint Bektaşiüzümü, pancar, papaya, Aloe Vera jeli, bal kabağı, ahududu, B12 açısından zengin olan yağsız protein kaynakları, A vitamini deposu olan gıdalar, trombosit yükselten gıdalar arasında yer alır.

Alerjik purpura neden olur?

HSP'nin nedenini bilinmemektedir. Mikropların (virüs ve bakteriler gibi) hastalık için önemli bir tetikleyici faktör olduğu düşünülmektedir, çünkü sıklıkla bir üst solunum yolu enfeksiyonunu takiben ortaya çıkar.

Purpura kendiliğinden geçer mi?

Kırmızı veya mor renginde farklı döküntüler yaşanabilir. Tam olarak nedeni bilinmeyen bir hastalık türüdür. Mikrop veya bakterilerden dolayı oluşabiliyor. Bu sağlık sorunu genellikle bir tedavi yöntemi uygulanmadan kendiliğinden geçer.

Trombosit düşükse ne olur?

Trombositlere trombositler de denir. Kemik iliğinde yapılırlar ve kanın pıhtılaşmasına yardımcı olurlar. Trombosit sayısı düşük olan kişiler, küçük bir yaralanmadan sonra bile daha kolay kanayabilir veya morarma olabilir. Trombositopeni özellikle ağız, burun ve sindirim sisteminden kanama riskini artırır.

Vücutta kırmızı lekeler neyin belirtisi?

Özellikle bazı zehirli böcek ısırmalarında vücutta yan etki olarak kırmızı lekeler oluşabilmektedir. Kırmızı lekeler böceğin ısırdığı yerde daha fazla olur ve giderek yaygınlaşır. Bundan dolayı vücuttaki kırmızı lekelerin bir sebebi böcek ısırması olabilir.