Özel yetkili mahkemeler nelerdir?

İçindekiler:

  1. Özel yetkili mahkemeler nelerdir?
  2. Özel mahkemeler hangisi?
  3. Mahkeme türleri nelerdir?
  4. Asliye hukuk mahkemesi neye bakar?
  5. Adli yargı ilk derece mahkemesi Nedir?
  6. Özel kanunla kurulan mahkemeler nelerdir?
  7. Uzmanlık mahkemeleri nedir?
  8. Özel görevli ceza mahkemeleri hangisi?
  9. Ülkemizdeki dava türleri nelerdir?
  10. Adliye kaça ayrılır?
  11. Asliye sulh hukuk mahkemesi hangi davalara bakar?
  12. Hukuk mahkemesi hangi davalara bakar?
  13. Yargıtay hangi davalara ilk derece mahkemesi olarak bakar?
  14. Adli yargı alanında tek hakimli özel mahkemeler nelerdir?
  15. Yazı işleri Yönetmeliği'ne göre dava hangi tarihte açılmış sayılır?
  16. Uzmanlık ihtisas mahkemeleri nedir?
  17. Özel kanunlarla kurulan ceza mahkemeleri nelerdir?
  18. Hangi davalar eda davasıdır?
  19. Kısmi dava ne demektir?

Özel yetkili mahkemeler nelerdir?

  • Anayasa Mahkemesi.
  • Danıştay.
  • Uyuşmazlık Mahkemesi.
  • Yargıtay.

Özel mahkemeler hangisi?

Özel Mahkemeler (Asliye Ticaret Mahkemesi, Tüketici Mahkemesi, Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi, Aile Mahkemesi, Kadastro Mahkemesi, İş Mahkemesi vb. gibi).

Mahkeme türleri nelerdir?

Adli Yargı Mahkemeleri
  • Hukuk Mahkemeleri.
  • Ceza Mahkemeleri.
  • Bölge İdare Mahkemeleri.
  • İdare Mahkemeleri.
  • Vergi Mahkemeleri.
  • Askeri Ceza Yargısı Mahkemeleri.
  • Anayasa Mahkemesi.
  • Danıştay.
Daha fazla öğe...

Asliye hukuk mahkemesi neye bakar?

Asliye hukuk mahkemesi malvarlığı ve şahıs varlığına ilişkin davalara bakar. Özellikle saymak gerekirse asliye hukuk mahkemesinin baktığı dava çeşitlerinden bazıları şunlardır; Tazminat davası Vasiyetname ve miras sözleşmesinin iptali davası

Adli yargı ilk derece mahkemesi Nedir?

Adli yargı ilk derece hukuk mahkemelerinden genel mahkemeler asliye hukuk ve sulh hukuk mahkemeleridir. Özel mahkemeler ise asliye ticaret mahkemesi, iş mahkemesi, aile mahkemesi, icra mahkemesi, kadastro mahkemesi, tüketici mahkemesi ile fikri ve sınai haklar hukuk mahkemesidir.

Özel kanunla kurulan mahkemeler nelerdir?

Madde 2- Adlî yargı ilk derece mahkemeleri, hukuk ve ceza mahkemeleridir. Madde 3 - Adlî yargı ikinci derece mahkemeleri, bölge adliye mahkemeleridir. Madde 4- Hukuk mahkemeleri, sulh hukuk ve asliye hukuk mahkemeleri ile özel kanunlarla kurulan diğer hukuk mahkemeleridir.

Uzmanlık mahkemeleri nedir?

Uzmanlık mahkemeleri, kişiler ya da belirli mesleği yürütenler arasında çıkan kanunun belirlediği türden uyuşmazlıklara bakan, özel görevli mahkemelerdir.

Özel görevli ceza mahkemeleri hangisi?

Genel görevli ceza mahkemeleri, asliye ceza mahkemeleri ve ağır ceza mahkemeleridir. Sulh ceza hâkimlikleri ise genel görevli ceza mahkemeleri niteliğinde değildir. Özel görevli ceza mahkemeleri ise çocuk mahkemeleri, fikri ve sınai haklar ceza mahkemeleri ile icra ceza mahkemeleri olarak sayılabilecektir.

Ülkemizdeki dava türleri nelerdir?

Medeni Usul Hukukunda Dava Türleri
  • Eda Davaları MADDE 105- (1) Eda davası yoluyla mahkemeden, davalının, bir şeyi vermeye veya yapmaya yahut yapmamaya mahkûm edilmesi talep edilir. ...
  • Tespit Davası ...
  • İnşai Davalar. ...
  • Topluluk Davası ...
  • Terditli Dava. ...
  • Kısmi Dava. ...
  • Belirsiz Alacak Davası ...
  • Davaların yığılması

Adliye kaça ayrılır?

Adli Yargı kendi içinde medeni yargı ve ceza yargısı olmak üzere ikiye ayrılır. Bu sebeple yargılama hukuku da medeni yargılama hukuku ve ceza yargılama hukuku olmak üzere ikili bir ayrıma tabi tutulmuştur.

Asliye sulh hukuk mahkemesi hangi davalara bakar?

Vasi atanması veya vasinin görevinden çekilmesi davası, Vasiyetnamenin açılması, Tek başına açılan zilyetliğin korunması davası, (Zilyetliğin tespiti ile birlikte açılırsa Asliye Hukuk Mahkemesi görevlidir).

Hukuk mahkemesi hangi davalara bakar?

Hukuk Mahkemeleri; boşanma, evlat edinme, ev boşaltma, miras gibi özel davalara bakmaktadır. Hukuk Mahkemeleri başlığı altında mahkemeler 5'e ayrılır. 1- İş Mahkemeleri: İş veren ile işçiler ile ilgili tüm davalara İş Mahkemeleri bakmaktadır. 2- Ticaret Mahkemeleri: Ticaret işlerinden doğan tüm davalara bakar.

Yargıtay hangi davalara ilk derece mahkemesi olarak bakar?

Yargıtay, temel görevi adli yargı alanında temyiz incelemesi yapmak olan yüksek mahkemedir (Yargıtay Kanunu m.1). Bu nedenle, uygulamada Yargıtay'a “temyiz mahkemesi” de denilmektedir. Yargıtay, adli yargı hukuk uygulamasında birliği sağlamak üzere “hukuki derecemahkemesi olarak görev yapan en yüksek mahkemedir.

Adli yargı alanında tek hakimli özel mahkemeler nelerdir?

Sulh hukuk ve asliye hukuk mahkemeleri tek hâkimlidir.

Yazı işleri Yönetmeliği'ne göre dava hangi tarihte açılmış sayılır?

Dava, dilekçenin sisteme kaydedildiği tarihte açılmış sayılır. İşlem sonucunda başvuru sahibinin elektronik ortamda erişebileceği bir tevzi formu oluşturulur (Yön. m.197/9). Dava, fiziksel ortamda mesai saati, elektronik ortamda ise saat 00:00'a kadar açılabilir (Yön. m.197/10).

Uzmanlık ihtisas mahkemeleri nedir?

Belirli kişiler arasında çıkan uyuşmazlıklara veya belirli türdeki uyuşmazlıklara bakmak üzere kanunlarla kurulmuş mahkemelere özel görevli mahkemeler veya ihtisas mahkemeleri denmektedir. ... Hukuk yargısı bağlamında görev yapan özel görevli mahkemelerin, kararlarının denetim mercii Yargıtay'dır.

Özel kanunlarla kurulan ceza mahkemeleri nelerdir?

Madde 8 - Ceza mahkemeleri, sulh ceza, asliye ceza ve ağır ceza mahkemeleri ile özel kanunlarla kurulan diğer ceza mahkemeleridir.

Hangi davalar eda davasıdır?

Eda davası medeni usul hukuku içerisinde bulunan bir dava türüdür. Edim davaları olarak da isimlendirilen eda davası, Hukuk Muhakemeleri Kanunun 105 maddesine göre şöyle açıklanmaktadır; 'Eda davası yoluyla mahkemeden, davalının, bir şeyi vermeye veya yapmaya yahut yapmamaya mahkûm edilmesi talep edilir.

Kısmi dava ne demektir?

Kısmi dava, özellikle 1086 sayılı HUMK döneminde sıklıkla başvurulan bir eda davası türüdür. Kısmi davada davacı davaya konu alacağın tamamını değil, bir kısmını talep eder. Bir kısmi dava açılabilmesi için, talep konusunun niteliği itibarıyla bölünebilir olması gerekir.