Akdi nin anlamı nedir?

İçindekiler:

  1. Akdi nin anlamı nedir?
  2. Aksi davranmak ne demek?
  3. Is akdi feshi nasıl olur?
  4. Iş sözleşmesi ne zaman feshedilmiş sayılır?
  5. Görev akdi ne demek?
  6. Sözleşme akdi ne demek?
  7. Aksi ne demek TDK?
  8. Asi ruhlu anlamı nedir?
  9. İşveren hangi durumlarda iş sözleşmesini feshedebilir?
  10. Fesih bildirimi nedir?
  11. Iş akdinin feshi ne zaman sonuç doğurur?
  12. Iş kanuna göre süresi en az ne kadar olan iş sözleşmeleri yazılı olarak yapılması zorunludur?
  13. Hizmet akdi ne demek?
  14. Hangi hallerde iş akdi feshedilir?
  15. Kira akdi ne demek?
  16. Huysuz ve aksi ne demek?
  17. Aksi kökü nedir?
  18. Asi kişilik ne demek?
  19. Asalet ne demek tir?
  20. İşveren iş sözleşmesini feshedebilir mi?

Akdi nin anlamı nedir?

Akdi kelimesi hukuki alanda kullanılan bir sözcüktür. Anlamı ise sözleşmeli ya da sözleşimsel şeklinde ifade edilir. Diğer bir ifade ile iş sözleşmesi olarak ele alınır ve karşılıklı bir kanun nezdinde ifade edilir.

Aksi davranmak ne demek?

1. Güçlük çıkarmak, inatçılık etmek, aksi davranmak: Hiç aksilik etmez, sinemaya gidermiş (Sait Fâik). 2. (Bilhassa çocuklar için) Huysuzlanmak, huysuzluk etmek. Aksiliği tutmak: (Yapılacak bir şey husûsunda) Aksi ve ters davranır olmak, aksilik damarı kabarmak.

Is akdi feshi nasıl olur?

Bu doğrultuda İşçi ile işveren arasında bulunan iş ilişkisi, taraflardan birinin iradesi ile bitirildiğinde iş akdi feshedilmiş olur. İş akdinin feshi, buna yönelik irade ile taraflardan birinin diğer tarafa sözlü veya yazılı olarak bunu beyan etmesi ile fesih gerçekleşir.

Iş sözleşmesi ne zaman feshedilmiş sayılır?

İşi bir buçuk yıldan üç yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak altı hafta sonra, İşi üç yıldan fazla sürmüş işçi için, bildirim yapılmasından başlayarak sekiz hafta sonra feshedilmiş sayılır.

Görev akdi ne demek?

Hizmet akdi, işçinin işverene bağımlı olarak belirli veya belirli olmayan süreyle iş görmeyi ve işverenin de ona zamana veya yapılan işe göre ücret ödemeyi üstlendiği sözleşmeyi ifade etmektedir.

Sözleşme akdi ne demek?

Tarafların karşılıklı ve birbirine uygun beyanlarıyla yükümlülükler üstlendikleri anlaşmaya akit (sözleşme) denir. İki ya da daha fazla kişi ile gerçekleştirilebilir. Yapılan sözleşmeyle taraflara bağlayıcı olarak haklar, sorumluluklar ve borçlar yüklenmiş olur.

Aksi ne demek TDK?

1. Ters, zıt, karşıt, olumsuz, menfi: “Salıncağın ipini sallandığı istikametin aksine çekti.” -O. C. Kaygılı. 2. Uygun olmayan: “Kusura bakma abla!

Asi ruhlu anlamı nedir?

Herhangi bir durum ya da olgu ile beraber Yasa ve kurallara karşı dik başlı davranış gösteren bireyler olarak anlatılabilir. Hiçbir kurala uyum sağlamayan, onları kabul etmeyen kişiler olarak da söylenebilmektedir.

İşveren hangi durumlarda iş sözleşmesini feshedebilir?

Buna göre; hastalık, kaza, doğum ve gebelik hallerinde, işçinin işyerinde çalışma süresine göre belirlenmiş olan ve İş Kanunu'nun 17. maddesinde sayılan süreleri 6 hafta aşacak şekilde devamsızlık yapılırsa ancak bu takdirde işverenin haklı nedenle derhal fesih hakkı doğacaktır.

Fesih bildirimi nedir?

Hizmet akdi (İş sözleşmesi) fesih bildirimi, işçi ile işveren arasında kurulan iş ilişkisinin işveren tarafından sonlandırılması için kullanılan belgedir. Bu belge işveren tarafından iş sözleşmesini sonlandırmak için kullanılır.

Iş akdinin feshi ne zaman sonuç doğurur?

Haklı nedenle fesih karşı tarafın kabulüne gerek duyulmaksızın tek taraflı irade beyanıyla iş akdini derhal sona erdirir. Bu irade beyanı karşı tarafa ulaştığı, onun hukuki alanına girdiği andan itibaren hukuki sonuç doğurur.

Iş kanuna göre süresi en az ne kadar olan iş sözleşmeleri yazılı olarak yapılması zorunludur?

İş sözleşmesi, bir tarafın (işçi) bağımlı olarak iş görmeyi, diğer tarafın da (işveren) ücret ödemeyi üstlenmesinden oluşan sözleşmedir. İş sözleşmesi, Kanunda aksi belirtilmedikçe, özel bir şekle tâbi değildir. Süresi 1 yıl ve daha fazla olan iş sözleşmelerinin yazılı şekilde yapılması zorunludur.

Hizmet akdi ne demek?

Hizmet akdi, işçinin işverene bağımlı olarak belirli veya belirli olmayan süreyle iş görmeyi ve işverenin de ona zamana veya yapılan işe göre ücret ödemeyi üstlendiği sözleşmeyi ifade etmektedir.

Hangi hallerde iş akdi feshedilir?

İş sözleşmesi aşağıdaki durumlarda son bulur; İşçinin istifası İşverenin işçiyi işten çıkarması İş Kanunu, Madde 24 hükümleri gereğince işçinin haklı nedenle tazminatlı feshi. ... Belirli süreli sözleşmede belirlenen sürenin sona ermesi.

Kira akdi ne demek?

Kira akdi, bir şeyden bir bedel karşılığında yararlanma ve kullanma hakkını veren ve iki tarafa borç yükleyen bir akittir. Kiralayan söz konusu gayrimenkulün kullanma hakkını kira akdi süresince kiracıya verir bunun karşılığında kiracı ise belirlenen kira ücretini öder.

Huysuz ve aksi ne demek?

Huysuz ve aksi ne demek? Uygun olmayan. İnatçı, hırçın, huysuz.

Aksi kökü nedir?

Arapça ˁks kökünden gelen ˁaks عكس "1. yansıma, tepki, 2. bir şeyin tersi" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Arapça ˁakasa عكس "yansıdı, tersine döndü" fiilinin masdarıdır.

Asi kişilik ne demek?

Herhangi bir durum ya da olgu ile beraber Yasa ve kurallara karşı dik başlı davranış gösteren bireyler olarak anlatılabilir. Hiçbir kurala uyum sağlamayan, onları kabul etmeyen kişiler olarak da söylenebilmektedir.

Asalet ne demek tir?

Vesayet, velayet altında bulunmayan küçüklerin, kısıtlı kişilerin, 1 yıl ve daha uzun süre hapis cezası almış kişilerin mal varlığı ve kişilik haklarını korumak amacıyla kabul edilen hukuki kurumken, vasi, vesayet organlarından birisidir ve mahkeme tarafından menfaatleri korunması gereken kişinin haklarını korumak ...

İşveren iş sözleşmesini feshedebilir mi?

İş Kanunu'nun 25. maddesinin 1. fıkrasının 3. bendinde; “İşçiyi işyerinde bir haftadan fazla süre ile çalışmaktan alıkoyan zorlayıcı bir sebebin ortaya çıkması durumunda, işveren, iş sözleşmesini sürenin bitiminden önce veya bildirim süresini beklemeksizin feshedebilir.” denilmektedir.