Asıl işveren ve alt işveren ilişkisi nedir?

İçindekiler:

  1. Asıl işveren ve alt işveren ilişkisi nedir?
  2. Asıl iş veren alt işveren nedir?
  3. Asıl işveren-alt işveren unsurları nelerdir?
  4. Asıl işverene bağlı yer nedir?
  5. Asıl iş bölünerek alt işverene verilebilir mi?
  6. Alt işveren asıl işveren olabilir mi?
  7. Alt işveren nedir hukuk?
  8. Asıl işveren alt işveren ilişkilerinde ortak eğitimlerinden kim sorumludur?
  9. Hangi işler alt işverene verilir?
  10. Alt işveren asıl işverene rücu edebilir mi?
  11. Alt işveren üstlendiği işi başka alt işverenlere verebilir mi?
  12. Alt işveren asıl işveren ilişkisinin kurulması için gereken şartlar nelerdir?
  13. İşveren Altişveren ilişkisi hangi durumlarda geçersiz sayılır?
  14. Alt iş veren kimdir?
  15. Asıl işveren alt işveren ilişkisi kurulan işyerlerinde alt işverene ait çalışanların eğitimlerinden kim sorumludur?
  16. Asıl işveren kadrosundan alt işveren kadrosuna personel geçirebilir mi?
  17. Asıl iş alt işverene verilebilir mi?
  18. Hangi işler taşerona verilebilir?
  19. Sadece asıl işverene dava açılabilir mi?
  20. Ayrımcılık tazminatının üst sınırı işçinin kaç aylık ücretidir?

Asıl işveren ve alt işveren ilişkisi nedir?

Cevap:Bir işverenden, işyerinde yürüttüğü mal veya hizmet üretimine ilişkin yardımcı işlerinde veya asıl işin bir bölümünde işletmenin ve işin gereği ile teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektiren işlerde iş alan ve bu iş için görevlendirdiği işçilerini sadece bu işyerinde aldığı işte çalıştıran diğer işveren ile iş ...

Asıl iş veren alt işveren nedir?

Taşeron olarak da bilinen alt işveren, asıl işin belirli bir bölümünü yapmakla sorumlu olan ikinci bir işverendir. Asıl işveren, geniş çaplı bir işin belirli bir bölümünü uzmanlık, teknoloji, kapasite veya zaman gibi çeşitli sebeplerle başka bir işverene yaptırabilir. ... Alt işveren, asıl işverene karşı sorumludur.

Asıl işveren-alt işveren unsurları nelerdir?

Bu tanımlamalara göre asıl işveren-alt işveren ilişkisinin varlığından söz edebilmek için iki ayrı işverenin olması, mal veya hizmet üretimine dair bir işin varlığı, işçilerin sadece asıl işverenden alınan iş kapsamında çalıştırılması ve tarafların muvazaalı bir ilişki içine girmemeleri gerekmektedir.

Asıl işverene bağlı yer nedir?

Bu itibarla, asıl işverenin işyeri kapsamına söz konusu işyerine bağlı yerler (yönetim ve üretim birliğinin olduğu yerler), eklentiler (yemekhane, dinlenme odası, banyo vs. gibi) ve araçlar (iş makineleri vb.) da girmektedir.

Asıl iş bölünerek alt işverene verilebilir mi?

a) İşletmenin ve işin gereği, b) Teknolojik sebeplerle uzmanlık gerektirmesi, şartlarının birlikte gerçekleşmesi hâlinde bölünerek alt işverene verilebilir. (4) Asıl işin bir bölümünde alan alt işveren, üstlendiği işi bölerek bir başka işverene veremez.

Alt işveren asıl işveren olabilir mi?

En yalın anlamıyla alt işveren de, asıl işveren olarak adlandırılan başka bir işverenin işyerinde iş alan kimsedir. İş Yasasına göre, işçi çalıştıran gerçek veya tüzel yahut tüzel kişiliği olmayan kurum ve kuruluşlara işveren denir (m.2/I). İşçi çalıştırma, kaçınılmaz olarak, işyerinin varlığını gerekli kılar.

Alt işveren nedir hukuk?

Alt işveren nedir sorusunun yanıtı için şunları söyleyebiliriz; Asıl işverenden belirli bir işin bir bölümünde ve eklentilerinde iş alan ve o işyerinde ve eklentilerinde kendi adlarına işçi çalıştıran işveren sıfatına sahip olan kişiler olarak tanımlanmaktadır.

Asıl işveren alt işveren ilişkilerinde ortak eğitimlerinden kim sorumludur?

İşverenin yükümlülükleri Madde 5 – (3) İş Kanununun 2 nci Maddesinin yedinci fıkrasında belirtilen asıl işveren-alt işveren ilişkisi kurulan işyerlerinde, her işveren kendi çalışanlarının iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin verilmesinden sorumludur.

Hangi işler alt işverene verilir?

a) İşletmenin ve işin gereği, b) Teknolojik sebeplerle uzmanlık gerektirmesi, şartlarının birlikte gerçekleşmesi hâlinde bölünerek alt işverene verilebilir. Örneğin, güvenlik, yemek, temizlik, paketleme-ambalajlama ve nakliye gibi işler alt işverene verilebilecektir.

Alt işveren asıl işverene rücu edebilir mi?

Müteselsil sorumluluk esası gereği asıl işveren ile alt işveren işçiye karşı birlikte sorumlu iken asıl işveren ve alt işveren arasındaki iç ilişkide asıl işveren, fazladan yapmış olduğu ödeme için alt işverene rücu hakkına sahiptir.

Alt işveren üstlendiği işi başka alt işverenlere verebilir mi?

(2) İşverenin kendi işçileri ve yönetim organizasyonu ile mal veya hizmet üretimi yapması esastır. (3) Ancak asıl iş; ... şartlarının birlikte gerçekleşmesi hâlinde bölünerek alt işverene verilebilir. (4) Asıl işin bir bölümünde iş alan alt işveren, üstlendiği işi bölerek bir başka işverene veremez.

Alt işveren asıl işveren ilişkisinin kurulması için gereken şartlar nelerdir?

Asıl İşveren-Alt İşveren İlişkisinin Koşulları;
  1. İşyerinde işçi çalıştıran asıl işverenin varlığı.
  2. İşin asıl işverene ait işyerinde yapılması.
  3. İşin işyerinde yürütülen mal ve hizmet üretimine ilişkin olması.
  4. İşletmenin ve işin gereği ile teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektiren bir iş olması.
Daha fazla öğe...

İşveren Altişveren ilişkisi hangi durumlarda geçersiz sayılır?

Başka bir anlatımla işletmenin ve işin gereği ancak teknolojik nedenler var ise göz önünde tutulur. Dolayısıyla, söz konusu hükümdeki şartlar gerçekleşmeden asıl işin bölünerek alt işverene verilmesi halinde, asıl işveren-alt işveren ilişkisi geçersiz olacaktır.

Alt iş veren kimdir?

Taşeron (alt işveren); asıl işverenden belirli bir işin bir bölümünde ve eklentilerinde iş alan ve o işyerinde ve eklentilerinde kendi adlarına işçi çalıştıran işveren sıfatına sahip olan kişiler olarak tanımlanmaktadır.

Asıl işveren alt işveren ilişkisi kurulan işyerlerinde alt işverene ait çalışanların eğitimlerinden kim sorumludur?

İşverenin yükümlülükleri Madde 5 – (3) İş Kanununun 2 nci Maddesinin yedinci fıkrasında belirtilen asıl işveren-alt işveren ilişkisi kurulan işyerlerinde, her işveren kendi çalışanlarının iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin verilmesinden sorumludur.

Asıl işveren kadrosundan alt işveren kadrosuna personel geçirebilir mi?

Maddesinin 7. Fıkrasında “Asıl işverenin işçilerinin alt işveren tarafından işe alınarak çalıştırılmaya devam ettirilmesi suretiyle hakları kısıtlanamaz veya daha önce o işyerinde çalıştırılan kimse ile alt işveren ilişkisi kurulamaz.

Asıl iş alt işverene verilebilir mi?

İşletmenin ve işin gereği ile teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektiren işler dışında asıl iş bölünerek alt işverenlere verilemez.

Hangi işler taşerona verilebilir?

Örneğin temizlik, yemek, güvenlik, bahçe hizmetleri açık ve net olarak taşerona verilebilir nitelikte işler olarak kabul edilirlerken, ambarcılık, depolama, paketleme gibi hizmetlerin, veya tekstilde iplik temizleme, ütücülük, metal sektöründe çapak temizleme gibi işlerin asıl işin bir parçası olup olmadığı yargı ...

Sadece asıl işverene dava açılabilir mi?

Davanın sadece asıl işverene karşı açılması halinde ise, husumetten yanılmaya göre durum değerlendirilmelidir. Asıl işveren alt işveren ilişkisinin muvazaalı olmadığı, kısaca asıl-alt işveren ilişkisi bulunduğu iddia edildiğinde, husumetin tevcihinde hata kabul edilerek, alt işverene dava dilekçesi tebliğ edilerek, ...

Ayrımcılık tazminatının üst sınırı işçinin kaç aylık ücretidir?

AYRIMCILIK TAZMİNATI VE İSPAT Ancak, işçi bir ihlalin varlığı ihtimalini güçlü bir biçimde gösteren bir durumu ortaya koyduğunda, işveren böyle bir ihlalin mevcut olmadığını ispat etmekle yükümlü olur. Ayrımcılık tazminatının üst sınırı işçinin 4 aylık ücretidir.