Varikosel nasıl kısırlık yapar?

İçindekiler:

  1. Varikosel nasıl kısırlık yapar?
  2. Varikosel ameliyatından sonra hamile kalan var mı?
  3. Varikosel varken hamile kalınır mı?
  4. Varikosel sağ tarafta olursa ne olur?
  5. Varikosel ameliyatsız tedavi edilir mi?
  6. Varikosel geriler mi?

Varikosel nasıl kısırlık yapar?

Genişlemiş damarlarda oksijenin azalması durumu böbrek ve böbreküstü bezinden geriye doğru kaçan metabolik ürünlerin birikmesine neden olur. Bu da sperm üretimini olumsuz olarak etkiler ve kısırlığa neden olur.

Varikosel ameliyatından sonra hamile kalan var mı?

Varikosel ameliyatından hemen sonraki cinsel birliktelik ile dahi gebelik şansı vardır. Çünkü ameliyat üretim bandındaki spermler üzerine hemen etki eder. Ancak sıfır sağlıklı spermler en erken 3 ay içerisinde çıkacağı için ameliyat sonrası 3 ay ile 1 yıl arası bu süre değişkenlik gösterebilir.

Varikosel varken hamile kalınır mı?

Varikosel erkek kısırlığındaki önemli nedenlerden biri. Ama varikoseli olan erkeğin çocuğu olmaz diye bir kural yok. Sperm sayısı, yapısı ve dölleme gücü azalmış olabilir. Bu durumda hamilelik ihtimali düşüktür ama imkansız değildir...

Varikosel sağ tarafta olursa ne olur?

Varikosel genellikle sol tarafta görülmesinin nedeni yumurtaların (testislerin) kirli kanını boşaltan damarların böbrek venine boşalması ve daha dik açılı olması sorumlu tutulmaktadır. Sağ tarafta ise vena kava dediğimiz ana toplar damara daha yatay açıyla boşalır ve daha nadir görülür.

Varikosel ameliyatsız tedavi edilir mi?

Testis çevresinde varis oluşumu olarak tanımlanan varikosel, erkeklerin yaklaşık %15'inde ortaya çıkan; ağrı, kısırlık, testis küçülmesi gibi sorunlara yol açabilen önemli bir sağlık sorunudur. Tek tedavisi cerrahi olan hastalık, günümüzde embolizasyon yöntemiyle ameliyatsız olarak tedavi edilebilmektedir.

Varikosel geriler mi?

Varikosel cerrahi olarak tedavi edilmediği müddetçe kendiliğinden düzelmez. Varikosel testis çevresindeki toplardamarlarda genişleme olma durumudur, damarlardaki genişleme gittikçe artıp varikosel en şiddetli durumuna gelebilirken, tedavi uygulanmadığında kendiliğinden düzelme ihtimali yoktur.