Eski Türkçe dönemi hangi dönemleri kapsar?

İçindekiler:

  1. Eski Türkçe dönemi hangi dönemleri kapsar?
  2. Ilk yazılı metin hangi döneme aittir?
  3. Türkçenin elde bulunan ilk yazılı metinleri hangi dönemde?
  4. Türk edebiyatının yazılı dönemi hangi eserle başlar?
  5. Islamiyet öncesi yazılı döneme ait ürünler nelerdir?

Eski Türkçe dönemi hangi dönemleri kapsar?

Eski Türkçe dönemi, Türk dilinin yazıya geçirildiği Köktürkçe (Orhun Türkçesi), Uygurca ve Karahanlı yazı dillerini (7-12. yy) kapsar. 13. yy'a kadar Türk dünyasının doğu kolunda iki ayrı bölgede iki ayrı yazı dili oluşmuştur.

Ilk yazılı metin hangi döneme aittir?

misafir - 5 yıl önce. Türkçe'nin ilk yazılı örnekleri Görktürk Devleti dönemine aittir. İlk Türkçe yazılı metin Orhun Kitabeleri olup bu kitabe; Göktürk Yazıtları yada Göktürk Kitabeleri olarakta bilinir.

Türkçenin elde bulunan ilk yazılı metinleri hangi dönemde?

Yazılı dönem eserlerinde edebi bir dil kullanılmıştır. Yazılı eserlerde döneme özgü özellikler görülür. MS 8. yüzyılda yazılan Göktürk Yazıtları (Göktürk Kitabeleri, Orhun Abideleri/Anıtları) ile Uygur metinleri Türk edebiyatının ilk yazılı ürünleri kabul edilmektedir.

Türk edebiyatının yazılı dönemi hangi eserle başlar?

Türklerin en eski yazılı eserleri 6. yüzyıldaki Yenisey yazıtlarıdır; ancak bunlar okunamadığı için belge niteliği taşımazlar. Bu bakımdan Türk tarihinin ve edebiyatının ilk yazılı ürünleri Göktürk yazısıyla ortaya konulan Orhun yazıtlarıdır. Göktürk yazısı 4'ü sesli 38 harften meydana gelmiştir.

Islamiyet öncesi yazılı döneme ait ürünler nelerdir?

İslamiyet öncesi Türk edebiyatına ait bilinen yazılı ürün sayısı oldukça azdır. İslamiyet öncesi Türk edebiyatının en önemli eserleri Orhun Yazıtları ile Uygur Metinleri'dir. Orhun Yazıtları Türklerin bilinen ilk alfabesi olan Göktürk alfabesi ile Göktürkler tarafından yazılmış yapıtlardır.