Dirayetli ol ne demek?

İçindekiler:

  1. Dirayetli ol ne demek?
  2. Diyaret ne demek?
  3. Sabır ve dirayet ne demek?
  4. Metanetli kelime anlamı nedir?
  5. Talibim ne demek?
  6. Meziyetsiz ne anlama gelir?
  7. Dirayet kokeni nedir?
  8. Diyanet nedir kısaca?
  9. Basiret manası ne?
  10. Vakar insan ne demek?
  11. Talib ne demek Osmanlıca?
  12. Arapça Talib ne demek?
  13. Erdemli ne anlama gelmektedir?
  14. Dirayet ve rivayet tefsiri ne demek?
  15. Diyanet ne yapıyor?
  16. Diyanet mi Diyanet mi?
  17. Basiret ne demek örnek?
  18. Muzaffer ne anlama gelir?
  19. Kuranda vakar ne demek?
  20. Vakarla yürümek ne demek?

Dirayetli ol ne demek?

Genel olarak Arapça üzerinden Çevrim ile beraber Türkçede bu anlamları eşliğinde kullanılan bir sözcüktür. Dirayetli Olmak Nedir? Dirayetli olmak, yetenekli ve becerikli olmak şeklinde ifade edilir. Aynı zamanda halk arasında günümüzde dayanıklılık üzerinden daha çok kullanılan bir kelime olduğunu dile getirmek mümkün.

Diyaret ne demek?

1. Çabuk kavrama yeteneği, kavrayış, anlayış: Tahsîlinde fevkalâde bir himmet, nihâyet derecelerde bir dirâyet göstermeğe başladı (Nâmık Kemal). 2. İlim ve tecrübenin verdiği beceriklilik, iktidar: “Dirâyet sâhibi bir müdür.”

Sabır ve dirayet ne demek?

anlamı genelde sabır, dayanıklılık, diri olmak gibi düşünülse de, esasen; "ileriye dönük ve derinliği olan konularda geniş boyutlarda düşünme ve bunun neticesinde yeni şeyler bulma" anlamında kullanılan arapça bir kelimedir.

Metanetli kelime anlamı nedir?

TDK'ya göre metanet kelimesinin iki farklı anlamı vardır. İlk anlamı: Metin olmak, insan psikolojisini olumsuz etkileyen durumlarda bile güçlü kalmayı başarmak. İkinci anlamı: Başını öne eğmemek, vakur olmak.

Talibim ne demek?

talib / tâlib / طالب (Çoğulu: Tulleb-Tullâb-Talebe) İsteyen, istekli. Talebe, öğrenci.

Meziyetsiz ne anlama gelir?

TDK'ya Göre Meziyetli, Meziyetsiz ve Meziyetlilik Kelime Anlamı Nedir? ... Meziyetsiz kelimesi ise, 'Beğenilmeyen ve üstün nitelikleri bulunmayan' anlamına geliyor.

Dirayet kokeni nedir?

Arapça dry kökünden gelen dirāyat دراية "bilme, tanıma, farkında olma" sözcüğünden alıntıdır.

Diyanet nedir kısaca?

Diyanet; Latince ve Arapça kökenli Türkçe din bilgisi ve teoloji terimi, "Din kurallarına tam bağlı olma durumu" ve "Din" anlamlarındadır.

Basiret manası ne?

"Görme, idrak etme, bir şeyin iç yüzüne vâkıf olma, sezgi" gibi anlamlara gelen basîret kelimesi Kur'ân-ı Kerîm'de genel olarak "görme" anlamı yanında özellikle "hakikati keşfetme, doğru yolu tanıma, gerçeği yanlıştan ayırma yeteneği" mânalarında kullanılmış ve bu bakımdan mânevî körlük veya dalâletin zıddı olarak ...

Vakar insan ne demek?

Vakar Kelimesinin Sözlük Anlamı Nedir? 1. Ağırbaşlılık, ağırbaşlı olma durumu. Vakarlı: Ağırbaşlı olan ve bu davranışı uygulayan kimse.

Talib ne demek Osmanlıca?

talib / tâlib / طالب (Çoğulu: Tulleb-Tullâb-Talebe) İsteyen, istekli. Talebe, öğrenci.

Arapça Talib ne demek?

talip : - İsteyen, istekli.

Erdemli ne anlama gelmektedir?

Erdem, insanca kabul edilen güzel davranışların benimsenmesi ve hayatın her alanında, her zaman uygulanmasıdır.Bir bakıma erdemlik ahlaki açıdan doğruluktur ve tutarlılıktır. Erdemli insan, yanlışın peşinden gitmeyen, doğruyu savunan, benimseyen insandır.

Dirayet ve rivayet tefsiri ne demek?

Dirayet tefsiri Kur'an'ın akla göre yapılan tefsirine verilen isimdir. ... Rivayet tefsirleri selef alimlerinden nakledilen eserlere, Sahabe hatta Tabiin'in sözlerine ve Kur'an'ın bizzat Kur'an ile ve Muhammed bin Abdullah'ın hadisleri ile açıklanmasına ve yorumlanmasına dayanır.

Diyanet ne yapıyor?

Diyanet İşleri Başkanlığı (DİB), tarihinde Şer'iye ve Evkaf Vekâleti'nin yerine kurulan, İslâm dininin inançları, ibadet ve ahlâk esasları ile ilgili işleri yürütmek, din konusunda toplumu aydınlatmak ve ibadet yerlerini yönetmekle görevli kurum.

Diyanet mi Diyanet mi?

Diyanet aynı zamanda Türkiye'de Diyanet İşleri Başkanlığının adıdır.

Basiret ne demek örnek?

Basiret ne demek örnek? Basiret Kelimesinin Anlamı: Uyanık olma durumu, ölçülü görüş ya da doğru bakış anlamlarına gelen bir kelime olarak kullanılmaktadır. Basiret kelimesi sıklıkla kullanılan kelimeler arasında yer almaktadır. Basiret ile ilgili cümleler: *Basiret insanı hayatta çok güzel yerlere de getirebilir.

Muzaffer ne anlama gelir?

sf. esk. Üstünlük elde etmiş, zafer kazanmış, yenmiş, utkulu: “Boş sokakta bir dakika evvelki mutena alayın hayalini heyecanlı ve muzaffer gözlerle takip ediyorlardı.” –H. E. Adıvar. Zafer kazanmış, üstün.

Kuranda vakar ne demek?

(ﻭﻗﺎﺭ) i. (Ar. veḳār) Ağırbaşlılık, haysiyetli ve şerefli olma, temkin: Yemek odamıza öyle bir vakar ve resmiyetle girdi ki seksenlik Lutfullah Efendi bile ayağa kalktı (Reşat N.

Vakarla yürümek ne demek?

Başkalarını rahatsız edecek veya üzecek hareketlerde hiçbir zaman bulunmazdı. Peygamberimiz yürürken de vakurdu. Yürüyüşü yüksekten akan suyu andırırdı. Yerine göre konuşan, yeri göre susan, yeri geldiğinde tebessüm eden kişi vakarlı kişidir.