Adet ne anlama gelir?

İçindekiler:

  1. Adet ne anlama gelir?
  2. Kimler adet görmez?
  3. Regl döneminde olan bir kadına nasıl?
  4. Genç bir kızın adet neden gecikir?

Adet ne anlama gelir?

Adet, kadınların rahim iç astar dokusunu oluşturan endometrium tabakasının gebelik için her ay kendini yenileme çalışması olarak, döktüğü doku kalıntılarının rahimden gelen bir miktar kan ile dışarıya atılmasıdır. Bu döngü her ay hormonlar vasıtası ile gerçekleşen, vücudun doğurganlık sistemindeki doğal davranışıdır.

Kimler adet görmez?

Ergenlik döneminden önce, gebelik sırasında, emzirme döneminde ve menopozdan sonra adet görülmemesi normaldir ve 'fizyolojik amenore" adını alır. Bunun dışmda kalan bütün amenoreler ise normal değildir, yani "patolojik amenore"dir.

Regl döneminde olan bir kadına nasıl?

Regl döneminde karın ağrısı, karın bölgesinde şişlik, baş ağrısı, kabızlık, iştahsızlık ve aşırı susama hissi belirtileri görülür. Bu dönemde tatlı yeme isteği ile birlikte yorgunluk ve göğüslerde şişlik oluşur. Regl belirtilerinden birisi de kadınlarda ani ruhsal değişiklikler görülmesidir.

Genç bir kızın adet neden gecikir?

Genç kızlarda düzensiz kanamaların en sık görülen nedeni ovulasyon (yumurtlama) bozukluklarıdır. Tiroid bezinde görülen bozukluklar, prolaktin hormonunun (süt üretiminde rol oynayan hormon) yüksek olması, böbrek hastalıkları, ani ve aşırı kilo kaybı, stres ve kan hastalıkları anormal kanamalara neden olabilir.