Vitiligo ile karıştırılan hastalıklar nedir?

İçindekiler:

  1. Vitiligo ile karıştırılan hastalıklar nedir?
  2. Ala hastalığı ne demek?
  3. Vitiligo Kalıtsal mı?
  4. Vitiligo hastalığında kaşıntı olur mu?
  5. Insanın yüzü neden bembeyaz olur?
  6. Vitiligo için ne iyi gelir?
  7. Ala hastalığı geçer mi?
  8. Vitiligo ne tetikler?
  9. Vitiligo kaşıntısına ne iyi gelir?
  10. Vitiligo Geçer mı?
  11. Yüzde solukluk neden olur?
  12. Vitiligo neler yememeli?
  13. Vitiligo hangi vitamin eksikliğinden kaynaklanır?

Vitiligo ile karıştırılan hastalıklar nedir?

Halk arasında “Ala Hastalığı” olarak da bilinmekle birlikte sıklıkla hatalı şekilde sedef (psoriasis) hastalığıyla karıştırılmaktadır. Ancak bu iki hastalık birbirinden tamamen farklıdır. Sedef hastalığı, deride kaşıntılı ve üzerleri beyaz kepeklerle kaplı yaralarla seyretmektedir.

Ala hastalığı ne demek?

Vitiligo, kesin sebebi bilinmemekle birlikte deride pigment kaybına bağlı olarak açık renkli alanların oluştuğu bir tür deri hastalığıdır. Halk arasında ala veya alaca hastalığı olarak farklı şekillerde adlandırılabilen bu hastalık, her yaşta görülebilse de büyük oranla 20 yaşından önce belirti vermeye başlar.

Vitiligo Kalıtsal mı?

Vitiligo kalıtsal bir hastalık değildir. Özellikle hastalığın veya hastalığı taşıyan bireylerinde ailesinde bu hastalığın bulunması, kişilerde olası, fakat kesin değildir.

Vitiligo hastalığında kaşıntı olur mu?

Vitiligo genellikle rahatsızlığa yol açmaz ancak bazen tutulan deri kaşıntılı olabilir. Lezyonlarda güneş yanığı gelişirse kızarık ve ağrılı olabilir.

Insanın yüzü neden bembeyaz olur?

Cilde renk veren pigmentlerin üretilmesinden sorumlu olan hücrelere melanosit ismi veriliyor. Melanosit hücrelerinin hasar görmesi halinde ise pigment üretimi minimuma iniyor. Vücutta gerçekleşen bu değişim sonucunda ise sınırları belli olan irili ufaklı beyaz lekeler oluşuyor; buna vitiligo diyoruz.

Vitiligo için ne iyi gelir?

Oğul otu, meyan kökü, anason, defne, üzerlik tohumu, karabaş otu vitiligoda faydalı bitkilerdir. Bitkilerin yanı sıra yine kişiye özel hazırlanmış bitki özleri damlası mutlaka kullanılmalıdır. Vitamin desteği olarak saf arı poleni günde 1-2 tatlı kaşığı yenmelidir. Bira mayası içeren malt içecekler de faydalıdır.

Ala hastalığı geçer mi?

Vitiligo (Ala Hastalığı) tedavi edilebilir bir hastalıktır. Bu tedavi; hastanın yaşına, Ala hastalığının bulunduğu bölgeye, hastalığın süresine bağlı değişebilir. Tedavinin hangi yöntem olursa olsun en az 3 ay devam etmesi gerekmektedir.

Vitiligo ne tetikler?

Genetik faktörler, stres, toksik bileşikler, enfeksiyonlar, bağışıklık sistemi bozuklukları gibi faktörlerin hepsi vitiligo gelişmesinde rol oynar. Hastaların çoğu hastalığın başlangıcını, spesifik bir yaşam olayına, krize, iş veya yakın aile bireyinin kaybına, kaza ya da ciddi bir hastalığa bağlıyor.

Vitiligo kaşıntısına ne iyi gelir?

Lavanta yağı, vitiligo kaşıntıları için oldukça etkilidir. Lavanta yağını düzenli olarak vitiligo olan cildinize sürmelisiniz. Vitiligodan dolayı oluşan kaşıntıları dindiren lavanta yağı, cildi rahatlatma etkisine sahiptir. Her gece uykudan önce lavanta yağını kullanmanız önerilir.

Vitiligo Geçer mı?

Vitiligoda deri renginin kendiliğinden tekrar oluşması ortalama %10-20 hastada sıklıkla güneş gören yerlerde ve daha çok genç hastalarda gelişir. Ancak yine de bu şekilde tatmin edici sonuçların oluşması çok nadirdir. Bugün için vitiligonun kesin bir tedavisi yoktur.

Yüzde solukluk neden olur?

Ciltteki solukluk, bazen cilt yapımızla ilgili olabilir. Özellikle cilt rengi tipi 3 ve 4 olanlarda yapısal olarak görülebilir. Ancak demir eksikliğine bağlı kansızlığınız varsa, tiroid (guatr) hastalığınız varsa ya da böbreklerle ilgili bir sıkıntı varsa ciltte solukluk ortaya çıkabilir.

Vitiligo neler yememeli?

Bildiğiniz gibi meyveler vitamin ve mineraller yönünden oldukça zengin besin grubumuzdur. Vitiligo diyetinde kesinlikle süt ve süt ürünlerinden, kırmızı et, balık, lor peyniri, ayran, sodalı içeceklerden, çikolatadan, kahveden, yağlı besinlerden ve baharatlı gıdalardan uzak durmanız gerekir.

Vitiligo hangi vitamin eksikliğinden kaynaklanır?

Vitiligo hastalığının en büyük nedeni genellikle B12 vitamini ve demir eksikliği olduğunu söyleyebiliriz. Bundan dolayı bu vitaminleri destekleyecek besinleri tüketmeniz gerekir.