Yargıtay süreci ne kadar sürer?

İçindekiler:

  1. Yargıtay süreci ne kadar sürer?
  2. Yargıtay dosya inceleme süresi ne kadar sürer?
  3. Yargıtay dosya arşiv bölümü teslim aldı ne demek?
  4. Yargıtay dosya sırası neye göre?
  5. Bir dosya Yargıtayda ne kadar bekler?
  6. Istinaftan sonra temyiz ne kadar sürer?
  7. Yargıtay dosya süreci nasıl işler?
  8. Yargıtay kararı bozulur mu?
  9. Yargıtay kararını nasıl öğrenebilirim?
  10. Temyiz Mahkemesi ne yapar?
  11. Yargıtay hangi dosyaları bozar?
  12. Temyize giden dava ne kadar sürer?
  13. Istinaftan sonra Yargıtaya giden dosya ne zaman sonuçlanır?
  14. Yargıtay kararı ne zaman kesinleşir?
  15. Yargıtay kararı bozarsa ne olur?
  16. Yargıtay kararı kesin midir?
  17. Yargıtay onama kararı kesin midir?
  18. Yargıtay kararlarına nasıl ulaşılır?
  19. Karara Çıkmış dava sonucunu nasıl öğrenebilirim?
  20. Hangi davalar Yargıtay a gider?

Yargıtay süreci ne kadar sürer?

Hukuk davaları açısından başsavcılık süreci söz konusu değildir. Yargıtay hukuk dairelerinde ortalama görülme süresi 341 gündür. Temyiz edilen hukuk davaları için ise ortalama 2 yıl sürer demek mümkündür.

Yargıtay dosya inceleme süresi ne kadar sürer?

YARGITAY DOSYA İNCELEME NE KADAR SÜRER? Mahkemelerde Ceza Dairesinin bir dosyayı ortalama olarak inceleme süresi genellikle 352 gün olarak bilinmektedir. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığında geçen ortalama sürenin ise 473 gün olarak bilinir. Genel olarak Yargıtay'da toplam 825 günlük bir inceleme süresi geçmektedir.

Yargıtay dosya arşiv bölümü teslim aldı ne demek?

Arşivde: Dosyanın incelenmek üzere tetkik hâkimine gönderilmeyi beklediği aşamayı göstermektedir. ... Daireden Bölüme Teslim Listesinde (Hukuk): Mevzuat veya uygulama gereği Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hukuk dairesine gönderilen dosyanın hukuk dairesinde kapatıldığını göstermektedir.

Yargıtay dosya sırası neye göre?

Sırası gelen dosya Cumhuriyet savcısına tevzi edilir. ... Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığından ilgili ceza dairesine gelen dosya kayıt edilir ve daire esas numarası alır. Dosyanın takibi bu numara üzerinden yapılır. Kaydı yapılan dosya ön incelemesi yapıldıktan sonra ilgili bölüme teslim edilir.

Bir dosya Yargıtayda ne kadar bekler?

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığında bu süre 473 gün olarak ortalama şekilde hesaplanmıştır. Dosyanın incelenip sonuçlanması davanın ve dosyanın niteliğine göre değişim göstermektedir. Ancak genel olarak Yargıtay'a giden bir dosya kesin olmamakla birlikte 18 ay gibi bir süreye kadar ulaşmaktadır.

Istinaftan sonra temyiz ne kadar sürer?

Temyiz süresi, istinaf mahkemesi kararının tefhimi veya tebliğinden itibaren 15 gündür (CMK 291/1).Temyiz süresinin hesaplanmasında kararın verildiği gün hesaba katılmaz, son gün tatile denk gelirse sonraki ilk iş günü temyiz süresinin son günü olarak kabul edilir.

Yargıtay dosya süreci nasıl işler?

Karar numarası verilen dosyanın ilamı ilam memuru tarafından yazılır. İlamı yazılan dosya kontrol edilip onaylanmak üzere ilam memuru tarafından yazı işleri müdürüne teslim edilir. Yazı işleri müdürü ilamı kontrol eder ve onaylama işlemini yapar. ... Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı dosyayı yerel mahkemesine postalar.

Yargıtay kararı bozulur mu?

Kanunda belirtilen cezalar yönünden temyiz kanun yolu açık ise Yargıtay'a başvurulur. Kararlar Yargıtayda üç şekilde sonuçlanır; onanır, bozulur veya düzelterek onanır. ... Onanan karar sizin aleyhinize ise olağan kanun yolları tükenmiş demektir. Bu durumda olağanüstü kanun yollarına başvurabilirsiniz.

Yargıtay kararını nasıl öğrenebilirim?

İlk önce, http://www.yargitay.gov.trsayfasına giriş yapınız. Daha sonra burada, Yargıtay dosya sorgulama işlemi için hazırlanmış olan Yargıtay dosya ekranı üzerinden; il adı, mahkeme türü, mahkeme, mahkeme esas numarası, mahkeme karar numarası ve savcılık esas numarası bilgilerini doldurunuz.

Temyiz Mahkemesi ne yapar?

Bu nedenle, uygulamada Yargıtay'a “temyiz mahkemesi” de denilmektedir. Yargıtay, adli yargı hukuk uygulamasında birliği sağlamak üzere “hukuki derece” mahkemesi olarak görev yapan en yüksek mahkemedir. ... Temyiz başvurusu üzerine başvuruya konu kararın hukuka uygun olup olmadığı noktasında bir “hukuki denetim” yapar.

Yargıtay hangi dosyaları bozar?

Yargıtay, temyiz edilen hükmü, hükmü etkileyecek nitelikteki hukuka aykırılıklar nedeniyle bozar. Yargıtay' dan verilen bozma kararı üzerine davaya yeniden bakacak olan mahke- me, ilgililere bozmaya karşı diyeceklerini sorar. Yargıtay' dan verilen bozma kararına mahkemenin direnme hakkı vardır.

Temyize giden dava ne kadar sürer?

Temyiz süresi, istinaf mahkemesi kararının tefhimi veya tebliğinden itibaren 15 gündür (CMK 291/1).Temyiz süresinin hesaplanmasında kararın verildiği gün hesaba katılmaz, son gün tatile denk gelirse sonraki ilk iş günü temyiz süresinin son günü olarak kabul edilir.

Istinaftan sonra Yargıtaya giden dosya ne zaman sonuçlanır?

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığında bu süre 473 gün olarak ortalama şekilde hesaplanmıştır. Dosyanın incelenip sonuçlanması davanın ve dosyanın niteliğine göre değişim göstermektedir. Ancak genel olarak Yargıtay'a giden bir dosya kesin olmamakla birlikte 18 ay gibi bir süreye kadar ulaşmaktadır.

Yargıtay kararı ne zaman kesinleşir?

Kararın kesinleşmesi için hiçbir kanun yolunun kalmamış olması yani tüketilmiş olması gerekmektedir. Daha açık bir ifade ile temyiz edilmemiş karar temyiz süresi geçene kadar kesinleşmemiştir. Örnek olarak ağır ceza mahkemesinin vermiş olduğu karar verildiği anda kesinleşmemiştir.

Yargıtay kararı bozarsa ne olur?

Yargıtay ilk derece mahkemesinin vermiş olduğu hükmü tamamen veya kısmen bozabilir. Bozma kararında başka bir karara hümedemez. Kararı sadece bozar ve hükmü veren mahkemeye iade eder. Yargıtay bizzat bozduğu dosyayı karara bağlayamaz.

Yargıtay kararı kesin midir?

Kurul yapacağı inceleme neticesinde itirazı yerinde görürse talebin kabulüne karar verir. Kurulun itirazın kabulüne ilişkin kararları, gereği için dairesine gönderilir. Kurulun verdiği kararlar kesindir.

Yargıtay onama kararı kesin midir?

Zira artık karar kesindir. Yargıtayın onama kararına karşı ne yapılabilir? Ceza Muhakemesi Kanunu yürürlüğe girdikten sonra Karar Düzeltme Yolu ceza yargılama sistemimizden çıkarılmıştır. Artık bir olağanüstü kanun yolu olarak Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın İtiraz Yetkisi bulunmaktadır.

Yargıtay kararlarına nasıl ulaşılır?

Resmi Gazetede yayınlanmış Yargıtay kararlarına Elektronik Resmi Gazete http://rega.basbakanlik.gov.tr nin "fihrist" kısmına tıklayarak (http://rega.basbakanlik.gov.tr/Fihrist/fihrist.asp ) açılan sayfada "MEVZUAT TÜRÜ" kısmından "YARGITAY KARARLARI" seçilerek ulaşılabilir.

Karara Çıkmış dava sonucunu nasıl öğrenebilirim?

Bu kapsamda karar çıkmış dosya sorgulama da dahil olmak üzere pek çok adli sürecin takip edilebilmesi adına kullanılabilecek temel yöntemler şu şekildedir:
  1. Avukatlık ve hukuk bürolarından yardım alınması
  2. E-Devlet siteminin kullanılması
  3. Yargıtay resmi internet sitesi aracılığıyla sorgulama.
Daha fazla öğe...•BE

Hangi davalar Yargıtay a gider?

Yargıtay Kanunu'na göre temyiz incelemesi dosya üzerinde yapılır.
  • Tüzel kişiliğin feshi.
  • Genel kurul kararlarının iptali.
  • Evlenme butlanı
  • Evlilik iptali.
  • Alacak ve velayet davaları