Akreditif sözleşme türleri nelerdir?

İçindekiler:

  1. Akreditif sözleşme türleri nelerdir?
  2. Teyitsiz akreditif ne demek?
  3. Gayri kabili rücu akreditif ne demek?
  4. Dönülemez akreditif ne demek?
  5. Akreditif ödeme yönteminin çeşitleri nelerdir?
  6. L C ödeme ne demek?
  7. Teyitsiz ödeme nedir?
  8. Akreditifte iştira ne demek?
  9. Gayri kabili rücu etmek ne demek?
  10. Açılan akreditif iptal edilebilir mi?
  11. Kırmızı Şartlı akreditif ne demek?
  12. L C ödeme şekli nedir?
  13. Akreditifli ödeme şeklinde ihracat nedir?
  14. Akreditifli ödeme yönteminin uygulanış esasları hangi belgeye göre yapılır?
  15. Bankalarda LC ne demek?
  16. Akreditif teyitsiz ise banka ne zaman ödeme yapar?
  17. Peşin ödeme ne demek?
  18. Iştira ne anlama gelir?
  19. Onaysız akreditif ne demek?
  20. Hukukta rücu etmek ne demek?

Akreditif sözleşme türleri nelerdir?

  • İbrazda Ödemeli Akreditif (Sight Credit)
  • Vadeli Poliçe İle Kullanılan Akreditif (Acceptance Credit)
  • Vadeli Akreditif (Deferred Payment Credit)
  • Dönülebilir Akreditif (Revocable Credit)
  • Dönülemez Teyitsiz Akreditif (Irrevocable, Unconfirmed Credit)
  • Dönülemez Teyitli Akreditif (Irrevocable Confirmed Credit)
Daha fazla öğe...

Teyitsiz akreditif ne demek?

Teyitsiz akreditif, sadece ithalatçının bankasının ödeme garantisi verdiği akreditiflerdir. Teyitsiz akreditif, sadece ithalatçının bankasının ödeme garantisi verdiği akreditiflerdir. İhracatçı ve ithalatçı bir malın alımında ve satımında anlaşırlar.

Gayri kabili rücu akreditif ne demek?

Kısaca tanımlamak gerekirse, amir banka, lehtar ve eğer mevcut olması durumda teyit bankasıdan her birinin onayı olmadan geriye alınması, bozulması, revize edilmesi veya iptal edilmesi mümkün olmayan akreditif türlerine Gayri Kabili Rücu Akreditif veya diğer bir deyişle Dönülemez Akreditif denilmektedir.

Dönülemez akreditif ne demek?

Dönülemez Akreditif (Gayri Kabili Rücu Akreditif ) (Irrevocable Letter of Credit): Dönülemez akreditifler , lehtarın onayı olmaksızın amir banka tarafından akreditif şartlarında değişiklik yapılamayan akreditif türüdür.

Akreditif ödeme yönteminin çeşitleri nelerdir?

Akreditif
  • PEŞİN ÖDEME.
  • AKREDİTİF (LETTER OF CREDIT - L/C)
  • VESAİK MUKABİLİ ÖDEME.
  • MAL MUKABİLİ ÖDEME.
  • KABUL KREDİLİ ÖDEME.
  • KARŞI-TİCARET.
  • KONSİNYE İHRACAT.
  • MAHSUBEN ÖDEME.

L C ödeme ne demek?

Akreditifli Ödeme (Letter of CreditL/C) Akreditif: Bir alıcının talebine istinaden,bir bankanın verdiği ve alıcı tarafından ayrıntıları belirtilmiş,mala veya hizmete ilişkin belgelerin ibrazı karşılığında,belirtilen bir satıcıya ödeme yapılacağı yolundaki şartlı bir taahhüttür.

Teyitsiz ödeme nedir?

Teyitsiz akreditif, ihracatçıya, eğer uygun evrakı amir bankasına ulaştırırsa ödeme garantisi sağlamaktadır. İthalatçılar tarafından teyitliye göre daha az masraflı olmasından dolayı tercih edilmektedir. Bu tür akreditiflerde ihracatcının bankası amir bankasının bir kolu olarak görev yapar.

Akreditifte iştira ne demek?

İştira Akreditifleri (By Negotiation L/C) Akreditif altında ibraz edilen uygun vesaikin akreditifte kendisine iştira yetkisi verilmiş bir tarafça değerinin verilerek satın alınmasıdır.

Gayri kabili rücu etmek ne demek?

Gayrikabili rücu faktoring ise başta belirlenen limitler ve şartlar çerçevesinde, alacağın ödenmeme riskinin faktoring şirketince üstlenilmesidir. ... Garanti hizmetinin sunulduğu yurt dışı faktoring işlemlerinde sadece mal mukabili ihracattan kaynaklanan alacaklar söz konusudur.

Açılan akreditif iptal edilebilir mi?

Akreditifin tek taraflı olarak akreditif bankası tarafından iptali ise mümkün değildir. Akreditif sözleşmesi ancak lehtar ile akreditif bankası- nın anlaşması halinde iptal edilebilir.

Kırmızı Şartlı akreditif ne demek?

Peşin Ödemeli - Kırmızı Şartlı - Akreditif (Red Clause L/C): 'Red Clause' akreditifler, satıcının finansmanını sağlayan akreditif tipidir. Akreditif tutarının bir kısmının veya tamamının, sevkiyattan önce avans şeklinde lehdara (ihracatçı) ödenmesine olanak vermektedir.

L C ödeme şekli nedir?

İthalatçının talebi üzerine bir bankanın, akreditif şartlarına uygun, istenilen gerekli evrakların kendisine doğru olarak ve zamanında sunulması halinde, mal bedelini ihracatçıya ödeyeceğine dair yazılı olarak vermiş olduğu “şartlı-taahhüt” olarak tanımlanabilir. ...

Akreditifli ödeme şeklinde ihracat nedir?

İhracat Akreditifi İhracatçı firmalar lehine açılan, ihracatçı firmanın akreditif hükümlerine uygun vesaiki ibraz etmesi karşılığında veya belirlenen bir vadede, akreditifi açan bankanın ödeme taahhüdünü içeren bir ödeme şeklidir.

Akreditifli ödeme yönteminin uygulanış esasları hangi belgeye göre yapılır?

Akreditif işlemlerinde en sık olarak kullanılan finansal belge poliçedir ( Bill of Exchance ).

Bankalarda LC ne demek?

Akreditif (Akreditif uluslararası işlemlerde kısaca L/C - Letter of Credit olarak adlandırılmaktadır); İhraç edilen malların bedellerinin ödenmesi konusunda belirli şartların yerine getirilmesinden sonra ödemenin yapılacağına ilişkin bir çeşit teminattır.

Akreditif teyitsiz ise banka ne zaman ödeme yapar?

1) Görüldüğünde Ödemeli Akreditif (Sight L/C) Görüldüğünde ödemeli akreditifte ödeme, belgeler görüldüğünde,eğer aynı zamanda akreditif teyitli ise ödeme ihracatçının bankasına evrak verildiğinde, Teyitsiz ise ithalatcının bankası tarafından evrak görüldüğünde 5 iş günü içinde ödeme yapılır.

Peşin ödeme ne demek?

Peşin ödeme, ithalatçının mal bedelini, teslimattan önce ihracatçıya ödemesini öngören bir ödeme yöntemidir. İhracatçı ise bu ödeme karşılığında mala ilişkin belgeleri doğrudan ithalatçıya göndermek durumundadır. Bu ödeme yöntemi genellikle özel sipariş üzerine üretilen malların dış ticaretinde kullanılmaktadır.

Iştira ne anlama gelir?

İştira, bir gayrimenkulün belirli bir bedel ve süre içerisinde mal sahibinden satın alınması hakkına denir. Genel olarak alım hakkı olarak da bilinir. İştira hakkı içerisinde satış vaadi ile ortak olan bazı noktalar bulunur.

Onaysız akreditif ne demek?

Bu akreditif türü tarafların karşılıklı onayı olmadan iptal edilip değiştirilemeyen bir akreditif türü olarak ifade edilmektedir. Teyitsiz akreditif, sadece amir bankanın, lehdara karşı ödeme, kabul veya iştira taahhüdünde bulunduğu bir akreditif türü olarak tanımlanmaktadır.

Hukukta rücu etmek ne demek?

Rücu, bir kişinin, hukuken diğerinin yerine geçerek üçüncü kişilere karşı onun haklarını ve sorumluluklarını devralması durumu. Genellikle sigorta hukukunda karşılaşılır. Sigorta şirketleri, tazminat ödedikleri oranda hukuken sigortalının yerine geçerek kusurlu üçüncü şahıslara rücu etme hakkı kazanırlar.