Lehçeler nelerdir?

İçindekiler:

  1. Lehçeler nelerdir?
  2. Türkçe dilinin lehçeleri nelerdir?
  3. Tarihi Lehçeler nelerdir?
  4. Çağdaş Türk Lehçeleri nelerdir?
  5. Türk Dili yapı ve köken bakımından hangi dil ailesine mensuptur?
  6. Türk Dili hangi dil ailesine mensuptur?
  7. Türkiye Türkçesi şive midir?
  8. Türkiye Türklerinin yazı dili nedir?
  9. Türkçe'nin uzak lehçesi nedir?
  10. Lehçe nereden gelmiştir?
  11. Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları hangi diller var?
  12. Çağdaş Türk Lehçeleri kaç gruba ayrılır?
  13. Türk Dili yapı bakımından hangi grupta yer alır?
  14. Türkçe köken bakımından hangi grupta yer alır?
  15. Türkçe hangi dillerle akraba?
  16. Türkçe Latin Dili mi?
  17. Türkiye Türkçesi hangi şive grubuna aittir?
  18. Türk dilinin şive ve ağızları nelerdir?
  19. Türkçe hangi dillerin karışımıdır?
  20. Türkiye Türkçesi hangi dil grubundadır?

Lehçeler nelerdir?

Lehçeler, bir dilin bilinmeyen, çok eski dönemlerinde ayrılmış kollarına denir. Başka bir deyişle, bir dilin birbirinden uzak bölgelerde, çeşitli nedenlerle, ses, söz dizimi ve söz varlığı bakımından değişikliğe uğramış biçimine lehçe (Alm: Dialekt; Fr: dialecte; İng: dialect) denir.

Türkçe dilinin lehçeleri nelerdir?

Bu yazı dilleri Türkçe, Azerice, Türkmence, Özbekçe, Kazakça, Kırgızca, Tatarca, Başkurtça, Uygurça, Gagavuzca, Karakalpakça, Kumukça, Karaçay-Balkarca, Nogayca, Hakasça, Altayca, Tuvaca, Çuvaşça ve Yakutçadır.

Tarihi Lehçeler nelerdir?

Karagas, Soyan, İrtiş ve Tobol, Altay, Telengit, Teleüt, Tuba, Kumandı, Lebed, Sagay, Beltir, Kaç, Koybal, Kızıl, Şor, Kamasin, Çalım ve Çat… Nogay, Kundur, Karaçay, Balkar (Malkar), Kumuk, Azeri, Kaşkay, Afşar, Kacar, Şahseven, Karadağlı, Karapapak, Hamse, Halaç, Kengerlu, Horasani, Karayi, Karaçorlu.

Çağdaş Türk Lehçeleri nelerdir?

Çağdaş Türk lehçeleri; Kırgız Türkçesi, Kazak Türkçesi, Özbek Türkçesi, Uygur Türkçesi, Tatar, Başkurt, Azerice ve Türkmen Türkçesi olarak bilinmektedir.

Türk Dili yapı ve köken bakımından hangi dil ailesine mensuptur?

Türkçe, Ural-Altay dil ailesinin Altay kolunda yer almaktadır. Ural ve Altay dilleri akrabalığı öteden beri tartışma konusu olmuştur.

Türk Dili hangi dil ailesine mensuptur?

Türkçe, dünya dilleri arasında yapı yönüyle sondan eklemeli diller grubunda; köken bakımından da Ural - Altay dil grubunun Altay dilleri ailesinde yer almaktadır.

Türkiye Türkçesi şive midir?

Bu örnekler, Türkiye Türkçesi, Azerbaycan Türkçesi, Kırım Türkçesi, Kırgız Türkçesi, Kazak Türkçesi, Uygur Türkçesi, Gagavuz Türkçesi, Irak Türkçesi, Özbek Türkçesi, Türkmen Türkçesi, Tatar Türkçesi'nin lehçe (diyalekt) değil; “şive” olduğunun kanıtıdır; çünkü bu Türkçelerde kullanılan sözcükler aynı ya da ses, şekil ...

Türkiye Türklerinin yazı dili nedir?

Türkiye Türkçesinin genel kabul görmüş ve yazı dili olmuş ağzı, İstanbul ağzıdır. İstanbul ağzının Rumeli ağızlarından biri olması dolayısıyla yazı dili bir Rumeli ağzından gelişmiştir. Türkiye Bugünkü standart Türkçenin temelini oluşturan İstanbul Türkçesi ile İstanbul ağzı arasında bazı farklılıklar vardır.

Türkçe'nin uzak lehçesi nedir?

Türk dilinin uzak lehçeleri, Çuvaş, Saha/Yakut ve Halaç Türkçeleridir. Çuvaş ve Saha/Yakut Türkçeleri yazı dili iken Halaç Türkçesi yazı dili değildir.

Lehçe nereden gelmiştir?

Lehçe (język polski), Polonyalıların konuştuğu dil. Polonya'nın resmî dilidir ve 39 milyonu Polonya'da olmak üzere dünyada toplam 50 milyon kişi tarafından konuşulduğu tahmin edilir. Hint-Avrupa dilleri ailesinin Slav dilleri öbeğine bağlı bir dildir.

Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları hangi diller var?

Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümünde:
  • Güney-Batı (Oğuz) Türk Lehçeleri ve Edebiyatları ABD. ...
  • Güney-Doğu (Özbek/Uygur) Türk Lehçeleri ve Edebiyatları ABD. ...
  • Kuzey-Batı (Kıpçak) Türk Lehçeleri ve Edebiyatları ABD. ...
  • Kuzey-Doğu (Saha, Tuva, Hakas, Altay) Türk Lehçeleri ve Edebiyatları ABD.

Çağdaş Türk Lehçeleri kaç gruba ayrılır?

Çağdaş Türk Yazı Dilleri 4 Kitap Açıklaması Türk dilinin tarihi ve çağdaş lehçeleri, birçok kişi tarafından incelenmiş ve çok değişik şekillerde tasnif edilmiştir. Çağdaş Türk lehçelerini uzak ve yakın lehçeler olarak iki ana gruba ayırmak mümkündür. Uzak lehçeler, Türkçe, Çuvaşça, Yakutça ve Halaçça'dan oluşur.

Türk Dili yapı bakımından hangi grupta yer alır?

Türkçe dünya dilleri arasında yapı bakımından sondan eklemeli dil grubuna girer. Köken bakımından ise Ural-Altay dil ailesinin Altay koluna bağlıdır.

Türkçe köken bakımından hangi grupta yer alır?

Yeryüzündeki diller, genellikle köken bakımından ve yapı bakımından olmak üzere iki şekilde sınıflandırılmışlardır. Köken bakımından Türkçe, dünya dilleri içinde Altay dilleri arasında gösterilmiştir. Bu gruba Türkçenin dışında Moğolca ve Mançu-Tunguzca da yer alır.

Türkçe hangi dillerle akraba?

Türkçe, Moğolca, Mançu-Tunguzca, Korece ve Japoncanın akraba olduğunu savunan görüşe Altay dilleri kuramı, bu diller ile ilgilenen bilim insanlarına ise “Altayist” denmektedir.

Türkçe Latin Dili mi?

Türkçe ya da Türk dili, Güneydoğu Avrupa ve Batı Asya'da konuşulan, Türk dilleri dil ailesine ait sondan eklemeli bir dil. ... Türkçe 1928'de Atatürk önderliğinde gerçekleştirilmiş Harf Devrimi'nden beri Latin alfabesi ile yazılır.

Türkiye Türkçesi hangi şive grubuna aittir?

Türkiye Türkçesi, dil ailesi sınıflandırmasında, Doğu Avrupa, Orta Asya ve Sibirya'da konuşulan 30 kadar yaşayan dili kapsayan Türk dilleri ailesine mensuptur ve bu dil ailesinin Şaz Türkçesi koluna bağlı Oğuz dil grubunda yer alır.

Türk dilinin şive ve ağızları nelerdir?

Türk şiveleri:
  • Güney-Batı (Oğuz) Grubu. a)Türkiye Türkçesi. b) Azerbaycan Türkçesi. c) Türkmen Türkçesi. d) Gagauz Türkçesi.
  • Kuzey-Batı (Kıpçak) Grubu. a ) Kazak Türkçesi. b) Tatar (Kazan) Türkçesi. c) Kırgız Türkçesi. d) Başkurt Türkçesi. e) Karaçay-Malkar Türkçesi. f) Karakalpak Türkçesi. g) Kumuk Türkçesi. ...
  • Güney-Doğu Grubu.

Türkçe hangi dillerin karışımıdır?

Türkçe ya da Türk dili, Güneydoğu Avrupa ve Batı Asya'da konuşulan, Türk dilleri dil ailesine ait sondan eklemeli bir dil. Türk dilleri ailesinin Oğuz dilleri grubundan bir Batı Oğuz dili olan Osmanlı Türkçesinin devamını oluşturur.

Türkiye Türkçesi hangi dil grubundadır?

Asya'nın Büyük Okyanus kıyılarından, Orta Avrupa'ya ve Akdeniz kıyılarına kadar uzanan alanda konuşulan Ural-Altay dil ailesi, Ural ve Altay dilleri olmak üzere iki gruba ayrılır. Türk dili, Altay grubundadır. Macarca 4. Korece (?)