Altı kaval üstü Şişhane nereden gelir?

İçindekiler:

  1. Altı kaval üstü Şişhane nereden gelir?
  2. Şişhane mi Şeşhane mi?
  3. Altı kaval üstü Şişhane mi Şeşhane mi?
  4. Altı kaval üstü Şişhane ne demek?
  5. Üstü kaval altı şişhane nin anlamı nedir?
  6. Şeşhane kelimesinin anlamı nedir?
  7. Üstü Şeşhane altı kaval ne demek?
  8. Altında kalmak ne demek?
  9. Şişhane ne demek TDK?
  10. Cemaziyülevvelini bilmek ne demek?
  11. Altında ezilmek ne demek?
  12. Kulak kesilmek atasözü mü deyim mi?
  13. Bulgurlu'ya gelin gitmek ne demek?
  14. Sevginin altında ezilmek ne demek?
  15. Çizmeyi aşmak atasözünün anlamı nedir?
  16. Kulak kesilmek ne demek cümle?
  17. Etekleri zil çalmak ne demek TDK?
  18. Çizmeyi aşmak atasözü mü deyim mi?

Altı kaval üstü Şişhane nereden gelir?

İstanbul'un beldelerinden biri olan Şişhaneye eskilerde Şeşhane denirdi. ''Şeş'' altı demek, ''hane'' ise imalat yapılan işlerin sonuna getirilirdi. Buraki altı sayısı top ve tüfeklerdeki yiv sayısına denilmekte. Bilindiği gibi yivsiz tüfek ve toplara kaval denilir. Çünkü için tıpkı kaval gibi düz ve yivsizdir.

Şişhane mi Şeşhane mi?

Yarısı eski tip "kaval" (yivsiz), üst kısmı ise "şeşhane" (yivli) bir tüfek yapmış kendine. Olmuş size altı kaval üstü şeşhane bir tüfek. Zamanla halk, şeşhaneyi, Şişhane'ye dönüştürmüş.

Altı kaval üstü Şişhane mi Şeşhane mi?

Altı kaval üstü şeşhane deyimi bir arada kullanılmış ama hiç bir şekilde uymayan parçalar için söylenmektedir. Genellikle birbirine uymayan kıyafetler hakkında söylenen bir deyimdir. Altı kaval üstü şeşhane deyimi bize alt ve üst parçalar arasındaki uyumsuzluğa işaret eder.

Altı kaval üstü Şişhane ne demek?

Altı Kaval Üstü Şişhane, alakasız durum, birbirine yakışmayan giysi ve uyumsuzluk demektir.

Üstü kaval altı şişhane nin anlamı nedir?

Altı kaval üstü şeşhane deyimi bir arada kullanılmış ama hiç bir şekilde uymayan parçalar için söylenmektedir. Genellikle birbirine uymayan kıyafetler hakkında söylenen bir deyimdir.

Şeşhane kelimesinin anlamı nedir?

ŞEŞHÂNE. (ﺷﺸﺨﺎﻧﻪ) i. (Fars. şeş “altı” ve ḫāne “yer, ev” ile şeş-ḫāne) Evliyâ Çelebi'ye göre çalınması zor olduğu halde bütün makamların icrâsına elverişli, kolu uddan uzun, perdesiz bir saz.

Üstü Şeşhane altı kaval ne demek?

Altı kaval üstü şeşhane deyimi bir arada kullanılmış ama hiç bir şekilde uymayan parçalar için söylenmektedir. Genellikle birbirine uymayan kıyafetler hakkında söylenen bir deyimdir.

Altında kalmak ne demek?

DeyimDüzenle [1] Üstesinden gelememek. Bir şeyin karşılığını verememek.

Şişhane ne demek TDK?

Altı kaval üstü şişhane deyiminin anlamı ve cümle içinde örnek kullanımını (TDK) derledik. Kaval genellikle kamış kullanılarak yapılan büyük bir düdüktür. ... Deyimde geçen diğer kelime olan şeşhane kelimesinin anlamı ise bir çeşit av tüfeğidir.

Cemaziyülevvelini bilmek ne demek?

Cemaziyülevvelini bilmek deyiminin anlamı:Bir kimsenin herkesçe bilinmeyen, geçmişteki kötü bir yönünü veya kötü durumunu bilmek.

Altında ezilmek ne demek?

Bir şeyin baskısı, ağırlığı altında bunalmak, sıkılmak: Onun berrak gözlerinin önünde bir ağlamak ihtiyacıyle ezildi (Mehmet Rauf).

Kulak kesilmek atasözü mü deyim mi?

Günlük kullanımda en sık karşılaşılan deyimler arasında ise “kulak kesilmekdeyimi gelmektedir. Kısaca özetlenirse; hiçbir şeyi kaçırmadan dinlemek, dikkatle dinlemek manasını taşır.

Bulgurlu'ya gelin gitmek ne demek?

"Bir işte gereğinden fazla telaş gösterenlere, çok acele edenlere" denirmiş.

Sevginin altında ezilmek ne demek?

beraberinde minnet ve kin duygularını doğuracak olan edilgen eylem.. karşısındakinin ona karşı beslediği sevginin altında eziliyor. ...

Çizmeyi aşmak atasözünün anlamı nedir?

Çizmeyi aşmanın deyim anlamı: " Bilmediği, aklının ermediği, yetkisi dışında bir işe karışmak" olarak açıkça ifade ediliyor. Bir başka deyişle kişinin bilmediği işe, yetkisi dışındaki konulara karışması.

Kulak kesilmek ne demek cümle?

Hiçbir şeyi kaçırmamaya çalışarak çok büyük bir dikkatle dinlemek manasına gelen kulak kesilmek deyimi, günlük kullanımda da sıkça karşılaşılan ve tercih edilen deyimler arasında yerini alıyor.

Etekleri zil çalmak ne demek TDK?

Belki de en çok bilinen ancak anlamı tam olarak bilinmeyen deyimler arasında etekleri zil çalmak geliyor. ... Etekleri zil çalmak deyimi Türk Dil Kurumu'na göre 'Çok sevinmek, işleri yolunda olmak' şeklinde tabir edilmektedir.

Çizmeyi aşmak atasözü mü deyim mi?

DeyimDüzenle [1] Bilmediği işe, yetkisi dışındaki konuya karışmak. Sayfa en son 11.54, 13 Aralık 2020 tarihinde değiştirildi.