Istihkak davası ne demek?

İçindekiler:

  1. Istihkak davası ne demek?
  2. Istihkak davası kim açar?
  3. Istihkak davası kaç gün içinde açılır?
  4. Istihkak davası tespit davası mıdır?
  5. Istihkak davası nasıl yapılır?
  6. Istihkak iddiası ne demek?
  7. Istihkak davası mutlaka duruşmalı olarak incelenir mi?
  8. Istihkak davası mutlaka duruşmalı mı?
  9. Istihkak süresi ne zaman başlar?
  10. Istihkak davası icra takibini durdurur mu?
  11. Istihkak davası eda davası mıdır?
  12. Istihkak davası muhafazaya engel mi?
  13. Istihkak iddiası hangi icra dairesine yapılır?
  14. Medeni hukuk istihkak davası nedir?
  15. 3 kişinin istihkak iddiası nedir?
  16. Hacizde istihkak iddiası olursa ne olur?
  17. Mahcuz mala istihkak davası nedir?
  18. Icra mahkemesinde duruşma olur mu?
  19. Borçtan kurtulma davası nedir?
  20. Istihkak davası istinaf edilebilir mi?

Istihkak davası ne demek?

Bir borçlu hakkında haciz yapıldığı zaman, borçlunun olduğu düşünülen bir mala haciz konulur ve borçlu yahut bir başka üçüncü kişi o malın üçüncü kişiye ait olduğunu iddia ederse, bu malın mülkiyetinin belirlenmesi için açılan davaya istihkak davası denir.

Istihkak davası kim açar?

Hacizde istihkak davasında mal borçlunun elinde haczedildiği için davayı açacak olan üçüncü kişidir. Davalı ise haciz koydurmuş olan alacaklıdır. Borçlu ile üçüncü kişinin malı birlikte elde bulundurmaları halinde de mal borçlunun elinde sayılır. Mal için hacizde istihkak davası açma yetkisi üçüncü kişiye aittir.

Istihkak davası kaç gün içinde açılır?

Bu iddiaları takibin taraflarınca kabul edilmezse, dosya icra hukuk mahkemesi önüne gelir ve icra mahkemesi takibin ertelenmesi veya devamı kararıyla birlikte davayı açma yükünün kimde olduğuna da karar verir. Bu kararının ilgili tarafa bildirilmesinden itibaren 7 gün içerisinde istihkak davası açılması gerekir.

Istihkak davası tespit davası mıdır?

İstihkak davası mülkiyeti çekişmeli olan taşınır veya taşınmaz malın kime ait olduğunun tespiti için açılan bir davadır.

Istihkak davası nasıl yapılır?

İstihkak Davası Açma Bu talebi icra müdürlüğü alacaklıya bildirmekte eğer alacaklı itiraz etmezse mal üzerindeki haciz kaldırılmaktadır. Fakat alacaklının 3 gün içinde itiraz etmesi halinde ortaya çıkan hukuki durum icra müdürlüğünce mahkemeye bildirilmekte ve istihkak davası açılmaktadır.

Istihkak iddiası ne demek?

İstihkak, kelime anlamı olarak bir şey “hak etme, hakkı olma” anlamlarına gelmektedir. Bir mal ya da hak üzerinde birden fazla kişi hak sahibi olduğunu iddia edebilir. Bu iddiaistihkak iddiası” olarak nitelendirilmektedir.

Istihkak davası mutlaka duruşmalı olarak incelenir mi?

İstihkak davası basit yargılama usulüne göre görülür. Şikayetten farklı olarak mutlaka duruşmalı yapılır. Teminat malı elinde bulunduran onun maliki sayıldığından üçüncü kişi bu karinenin aksini İİK'nın 97/9'daki usule göre ispatlaması gerekir.

Istihkak davası mutlaka duruşmalı mı?

Yine ispat yükü açısından da belirli hallerde (örneğin istihkak davası) bazı özel ispat kuralları getirilmiştir. İcra mahkemelerinde tahkikat aşamasında her durumda duruşma yapılma zorunluluğu da yoktur.

Istihkak süresi ne zaman başlar?

İstihkak davası açma süresi istihkak iddiasında bulunulmasından sonra başlar. İstihkak iddiası haciz öğrenildikten sonra 7 gün içinde yapılmalıdır. Bu iddia değerlendirildikten sonra da değerlendirmeye göre yine 7 gün içinde istihkak davası açılmalıdır.

Istihkak davası icra takibini durdurur mu?

İstihkak Davası İcra Takibini Durdurur Mu, Takibin Durdurulması Mümkün ? Mahkeme, 3. kişinin istihkak iddiasını yerinde görür ise icra takibinin talikine (ertelenmesine) karar verecektir. Mahkeme tarafından takibin devamı yönünde karar vermesi halinde icra takibi durmayacak, icra işlemleri devam edecektir.

Istihkak davası eda davası mıdır?

Bu sebeple de istihkak davası tespit değil bir eda davasıdır. ... Kısacası istihkak davası ile davacının o mal ya da hak üzerindeki hakkının tespit edilmesi ile yetinilmez. Dava ile davacı mal ya da hakkın terekeye iadesini talep hakkına sahiptir. Davalı ise hakkı olmayan malı davacıya teslim edecektir.

Istihkak davası muhafazaya engel mi?

İstihkak davası açılması durumunda ispat yükü de alacaklı üzerinde olur. Ayrıca üçüncü kişi yedieminliği kabul ettiği takdirde muhafaza işlemi de yapılamaz.

Istihkak iddiası hangi icra dairesine yapılır?

ÖZET : Haczedilecek mallar başka yerde ise takip yapılan icra dairesi malların bulunduğu yer icra dairesine müzekkere yazar. Hacizde istihkak var ise, istihkak iddiası hakkında İİK`nın hangi maddesinin uygulanacağına asıl icra dairesi karar verir.

Medeni hukuk istihkak davası nedir?

İstihkak davası da mülkiyet hakkını korumak maksadıyla, malikin eşya üzerindeki mülkiyet hakkını, malını haksız olarak elinde bulunduran üçüncü kişilere karşı ileri sürebilmesini amaçlayan bir dava türüdür.

3 kişinin istihkak iddiası nedir?

Üçüncü kişi, haczedilen mal üzerindeki istihkak iddiasını mülkiyet hakkına dayandırmışsa ve alacaklı veya borçlu 3 gün içinde istihkak iddiasına itiraz etmemişse, üçüncü kişinin mülkiyet iddiası kabul edilmiş sayılır. Bu durumda mal üzerindeki haciz kalkar.

Hacizde istihkak iddiası olursa ne olur?

Yani haciz sırasında borçluya ait olup olmadığı belli olmayan mallar ile karşılaşılabilir. ... Haciz esnasında istihkak iddiasında bulunulduğu halde, bu mallar da haczedilir. Bahsedilen mallar için açılacak istihkak davası üçüncü kişi lehine sonuçlanırsa o mal üzerindeki haciz kalkar.

Mahcuz mala istihkak davası nedir?

İcra dairesinin malın borçluya ait olduğu düşüncesiyle üçüncü bir kişiye ait mal üzerinde uygulamış olduğu haciz işlemine karşı mahcuz mala istihkak davası açılabilecektir. Bu dava, haciz işlemini gerçekleştiren icra dairesinin bağlı olduğu icra mahkemesinde görülür.

Icra mahkemesinde duruşma olur mu?

Mahkemece dosya üzerinden inceleme yapılarak davanın kabulüne karar verilmiş, karar davalı tarafından temyiz edilmiştir. ... İcra mahkemesinin duruşma yapması zorunludur.

Borçtan kurtulma davası nedir?

Borçtan kurtulma davası, borçlu olmamasına rağmen borçlu olduğu iddia edilen kişinin, aksini kanıtlamak ve borçtan kurtulmak amacıyla açtığı bir menfi tespit davası türüdür.

Istihkak davası istinaf edilebilir mi?

Üçüncü kişi bu durumda istihkak iddia edebilir. Alacaklı bu kapsamda İcra İflas Kanunu'nun 99. Maddesine göre istihkak davası açmalıdır. ... Kişi zarara uğrarsa bu durumda haksız fiile ilişkin ayrıca dava açabilir. Unutulmaması gereken konu ise her iki durumda da istinaf kanun yolu açıktır.