Vitir kelimesinin anlamı nedir?

İçindekiler:

  1. Vitir kelimesinin anlamı nedir?
  2. Vitir namazı kılmak zorunlu mudur?
  3. Vitir vacip namazı nedir?
  4. Vitir namazının önemi nedir?
  5. Peygamber Efendimiz vitir namazını ne zaman kılardı?
  6. Vitir namazında Kunut duası bilmeyen ne okur?
  7. Yatsı namazı vitir vacip Kılınmazsa ne olur?
  8. Vitir vacip namazı kaç rekat kılınır?
  9. Vitir namazı kılmamak günah mi?
  10. Vitir namazı yanlış kılınırsa ne olur?
  11. Vitir namazının üçüncü rekatında ne okunur?
  12. Vitir namazından sonra namaz kılınır mı?
  13. Vitir namazı en son ne zaman kılınır?
  14. Kunut duası bilmeyen ne okur?
  15. Vacip olan vitir namazında kunut duası yerine ne okunur?
  16. Yatsı namazından sonra vitir namazı kılmak zorunlu mudur?
  17. Yatsı namazının selati vitrinde hangi dualar okunur?
  18. Vacip kılmamak günah mıdır?
  19. Vitir namazı binek üzerinde kılınabilir mi?
  20. Vitir namazında sehiv secdesi yapılır mı?

Vitir kelimesinin anlamı nedir?

Sözlükte vitr/vetr bir, üç, beş gibi tek sayı anlamına gelir. Hz. Peygamber'in, “Allah tektir, teki sever” sözünde de (Müslim, “Zikir”, 5) vitr bu anlamdadır. Vitr arefe gününü ifade etmek üzere de kullanılır.

Vitir namazı kılmak zorunlu mudur?

Vitir namazı Hanefî mezhebine göre üç rekâtlı vacip bir namazdır. Vitir namazının her rekâtında Fâtiha ve ardından bir sûre ya da birkaç âyet okunur. ... Vaktinde kılınamayan vitir namazının daha sonra kaza edilmesi vaciptir. Diğer mezheplere göre ise vitir namazı kılmak sünnettir.

Vitir vacip namazı nedir?

Vitr namazı ya da diğer bir telaffuzu ile vitir, Yatsı namazının ardından kılınan ve Hz. Peygamber tarafından hayırlı olduğu müjdelenen namazdır. Hanefilere göre 3 rekat olarak kılınan vitr namazı, vacip olarak kabul edilirken, diğer mezheplerde sünnet olarak kabul edilir.

Vitir namazının önemi nedir?

Vitir namazının faziletleri pek çoktur. Vitir namazı içerisinde geçen okunan dualar kişinin dünya ve ahiret hayatını kurtarmaya vesile olan dualardandır. Vitir namazı kılınmasına yönelik hazreti peygamberimiz bir hadisinde Allah ziyade olarak size bir namaz verdi o sizin için kırmızı develerden daha hayırlıdır.

Peygamber Efendimiz vitir namazını ne zaman kılardı?

Peygamber (s.a.s.), “Vitir namazını yatsı namazı ile tan yerinin ağarması arasında kılın” buyurmuştur. Uyanabilecek olan kimsenin vitir namazını gecenin sonunda, yani imsak vaktinden bir müddet önce kılması daha faziletlidir (Müslim, Salâtü'l-müsafirîn 162; Tirmizî, Salât, 222).

Vitir namazında Kunut duası bilmeyen ne okur?

Diğer mezheplere göre ise vitir namazı kılmak sünnettir (İbn Kudâme, el-Muğnî, II, 591-594). Vitir namazında Kunut dualarını bilmeyen ne okur? Kunut duasını bilmiyorsa kişi, Kur'an-ı Kerim'den dua okuyabilir. Rebbena-Rabbenağfirli ya da Allahümmağfirli (Ya Rabbi beni affeyle), sübhanallah diyebilir.

Yatsı namazı vitir vacip Kılınmazsa ne olur?

Yatsı ile vitir namazı ayrı ayrı namazlardır. Birinin kılınmaması diğerine engel olmaz.

Vitir vacip namazı kaç rekat kılınır?

Vitir namazı kılınışı; yatsı namazdan sonra 3 rekat kılınan ve Selati vitir namazı olarakta bilinen, vacip bir namazdır. Diğer namazlardan farklı olarak, vitir namazının üçüncü rekâtında bir ara tekbir alınarak Kunut duaları okunur.

Vitir namazı kılmamak günah mi?

Vitir namazı, yatsı namazından sonra kılınan, Hanefîlere göre üç rekâtlı vacip bir namazdır. Vitir namazının her rekâtında Fâtiha ve ardından bir sûre ya da birkaç âyet okunur. ... Vaktinde kılınamayan vitir namazının daha sonra kaza edilmesi vaciptir. Diğer mezheplere göre ise vitir namazı kılmak sünnettir.

Vitir namazı yanlış kılınırsa ne olur?

Namazda, unutarak bir rüknün geciktirilmesi, tekrarlanması veya öne alınması ya da bir vacibin terk edilmesi, geciktirilmesi veya değiştirilmesi hâlinde noksanlığın telafi edilmesi için sehiv secdesi yapılması vaciptir (el-Fetâva'l-Hindiye, I, 138 vd.).

Vitir namazının üçüncü rekatında ne okunur?

Hanefîlere göre, vitir namazının üçüncü rekâtında kunût yapmak vaciptir. Kunûtta tekbir alınır ve kunut duaları olarak bilinen "Allahümme innâ neste'înuke" ve "Allahümme iyyâke na'büdü" duaları okunur (İbn Ebî Şeybe, el-Musannef, III, 245; Tahâvî, Şerhu me'âni'l-âsâr, I, 249; İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, II, 442).

Vitir namazından sonra namaz kılınır mı?

Teravih namazı, yatsı namazının sünneti olduğundan vitir vacip namazını teravihten önce veya sonra kılmak caiz olmakla birlikte önce Teravih namazını sonra da vitir vacip namazını kılmak, daha faziletlidir.

Vitir namazı en son ne zaman kılınır?

Vacib olan bu namaz yatsı namazı kılındıktan sonra sabah namazının vakti girinceye kadar herhangi bir zamanda kılınabilir. Zira Hz. Peygamber (s.a.s.), "Vitir namazını yatsı namazı ile tan yerinin ağarması arasında kılın" (Ebû Dâvûd, Vitir, 1; Tirmizî, Salât, 220; İbnü'l-Hümam, Feth, I, 426) buyurmuştur.

Kunut duası bilmeyen ne okur?

Bu duaları bilmeyen kimse ezberlemeye gayret eder; ancak ezberleyinceye kadar “Rabbenâ âtinâ” duasını okur veya üç defa “Allahümmeğfir lî” demekle yetinir.

Vacip olan vitir namazında kunut duası yerine ne okunur?

Hanefi mezhebine göre vacip olan vitir namazında okunan kunut duasını bilmeyenler yerine herhangi bir sure okuyabilir. Hiçbir şey demiyorsa lafzatullah'ı tekrar eder. Vacip olan, duayı okumak değil belli miktarda durmak Konut yapmaktır.

Yatsı namazından sonra vitir namazı kılmak zorunlu mudur?

Vitir namazı, yatsı namazından sonra kılınan, Hanefîlere göre üç rekâtlı vacip bir namazdır. Vitir namazının her rekâtında Fâtiha ve ardından bir sûre ya da birkaç âyet okunur. ... Vaktinde kılınamayan vitir namazının daha sonra kaza edilmesi vaciptir. Diğer mezheplere göre ise vitir namazı kılmak sünnettir.

Yatsı namazının selati vitrinde hangi dualar okunur?

Vitir Vacip Namazının 1. – Fatiha okunur: – Zamm-ı sure (Kuran ı Kerimden en az üç ayet ) okunur. – "Allah'u Ekber" denir ve Rükü'a eğilinir: "Subhane Rabbiyel Azim" üç kere denir. – Rükü'dan doğrulur: "Semi Allahulimen Hamide – Rabbena lekel Hamd" denir.

Vacip kılmamak günah mıdır?

Hanefilik'te. Hanefilerde genel görüşe göre vâcibin terk edilmesi, tahrîmen mekrûhtur. Yâni harama yakın mekrûhtur. Fakat haram değildir.

Vitir namazı binek üzerinde kılınabilir mi?

Hanefi alimleri, yolculukta Vitir namazının hayvan üstünde kılınmasını caiz görmemişlerdir. Çünkü vitir, onlara göre vacibtir. Farz namaz hayvan sırtında kılınmadığı gibi Vitir de kılınmaz. Ancak şer'i bir zaruret varsa farz namazlar ve Vitir namazı hayvan üstünde kılınabilir, demişlerdir.

Vitir namazında sehiv secdesi yapılır mı?

Gerek sünnet namazlarda, gerekse farz olan namazlarda sehiv secdesi yapılır. ... 3. Vitir namazlarının tekbir ve kunut duasını unutmak. Rükûda iken hatırlasa, doğrulup kunut okumaz. Sonunda sehiv secdesini yapmakla yetinir.