Istinaf mahkemesi genelde ne karar verir?

İçindekiler:

  1. Istinaf mahkemesi genelde ne karar verir?
  2. Istinafa giden dava ne zaman sonuçlanır?
  3. Istinaf açık ne demek?
  4. Istinaf mahkemesi süreci nasıl işler?
  5. Istinaf ön inceleme ne kadar sürer?
  6. Istinafa giden dosya durumu nasıl öğrenilir?
  7. Istinaf mahkemesi kararı bozarsa ne olur?
  8. Istinaf mahkemesi kararı bozar mi?
  9. Istinaf ön inceleme süresi kaç gündür?
  10. Istinaf karari onarsa ne olur?
  11. Istinaf bozma kararından sonra ne olur?
  12. Istinafa giden dosya ne olur?
  13. Istinafta ön inceleme ne demek?
  14. Istinaf mahkemesi dosya ön incelemede ne demek?
  15. Bir üst mahkeme kararı bozarsa ne olur?
  16. Istinaf kararından sonra ne olur?
  17. Dosya istinafa giderse ne olur?
  18. Istinaf mahkemesi kararına itiraz edilebilir mi?
  19. Istinaf hükmün bozulması ne demek?
  20. Istinafa giden dosya nasıl takip edilir?

Istinaf mahkemesi genelde ne karar verir?

İstinaf mahkemesi, istinaf incelemesi ile yeniden bir karar verir. Teknik açıdan yerel mahkeme kararının bozulması veya onanması söz konusu değildir. ... Temyiz incelemesi ile Yargıtay, istinaf mahkemesi kararını sadece hukuki yönden değerlendirerek onama veya bozma kararı verir.

Istinafa giden dava ne zaman sonuçlanır?

Karar duruşmasından sonra 1 ay içerisinde gerekçeli kararın yazılması gerekmektedir. Gerekçeli karar yazıldıktan sonra taraflara tebliğ edilir ve istinaf süresi içerisinde istinaf kanun yoluna başvurulmazsa dosya ortalama 2 ay içerisinde sonuçlanır.

Istinaf açık ne demek?

İstinaf, ilk derece mahkemesi ile temyiz yolu arasındaki, 2. Derecedeki bir denetim sistemi ve kanun yoludur. Şöyle diyebiliriz ki 1. Derece mahkemenin kararı sonrasında istinaf yoluna başvurulduğunda, verilen karar istinaf yolu ile denetime sokulacak, daha sonra temyiz yolu açık ise temyize başvurulabilecektir.

Istinaf mahkemesi süreci nasıl işler?

İstinaf, ilk derece mahkemesi kararının hem hukukî yönden hem de vakıalar ve olaylar (deliller) yönünden incelenmesidir. İstinaf yoluna başvurulduğuna, Bölge Adliye Mahkemesi, “istinaf incelemesi” yaparak ilk derece mahkemesini kararını denetler ve yeniden karar verir.

Istinaf ön inceleme ne kadar sürer?

Vatandaşlar, istinaf mahkemesi incelemelerindeki aşamaların ne kadar sürdüğünü merak etmektedir. İlk derece mahkeme kararlarının ardından Bölge adliye tarafından ilk olarak ön inceleme yapılır. Bu süre ortalama olarak 30 gündür.

Istinafa giden dosya durumu nasıl öğrenilir?

E-Devlet kapısı sistemine T.C kimlik numarası ve e-devlet şifresi ile giriş yaparak, Yargıtay Başkanlığı'nın e-Hizmetler menüsü üzerinden sizinle ilgili olan davalara ulaşarak istinaf dosya sorgulama işlemi yapıp dosya içeriklerini online platformdan görüntüleyebilirsiniz.

Istinaf mahkemesi kararı bozarsa ne olur?

İstinaf Mahkemesi Kararı Bozarsa Ne Olur? ... Bölge adliye mahkemesi tarafından kararın bozulması durumunda yeniden yargılama süreci başlar. Dosya hakkında doğru kararın verilmesi için Bölge adliye mahkemesi görev yapmaktadır.

Istinaf mahkemesi kararı bozar mi?

İstinaf bir temyiz incelemesi değildir. ... İstinafta yeniden inceleme yapıldığından, ilk derece mahkemesi kararı kaldırılarak yeniden bir karar verilebilir; temyizde ise, hukukî denetim yapıldığından yeni bir karar verilmeyip, alt derece mahkemesinin kararı bozulur veya onanır.

Istinaf ön inceleme süresi kaç gündür?

Vatandaşlar, istinaf mahkemesi incelemelerindeki aşamaların ne kadar sürdüğünü merak etmektedir. İlk derece mahkeme kararlarının ardından Bölge adliye tarafından ilk olarak ön inceleme yapılır. Bu süre ortalama olarak 30 gündür.

Istinaf karari onarsa ne olur?

İstinaf mahkemesi ceza davası ile ilgili yeniden yaptığı yargılama neticesinde, ya istinaf başvurusu hakkınsa “esastan red” kararı verir ya da ilk derece mahkemesinin hükmünü kaldırarak “yeniden hüküm” verir. Her iki halde de şartları varsa, istinaf mahkemesi kararı aleyhine Yargıtay'a Temyiz Başvurusu yapılabilir.

Istinaf bozma kararından sonra ne olur?

İstinaf mahkemesi ilk derece mahkemelerin verdiği kararı inceledikten sonra kararı bozma yetkisine sahiptir. ... Bölge adliye mahkemesi tarafından kararın bozulması durumunda yeniden yargılama süreci başlar. Dosya hakkında doğru kararın verilmesi için Bölge adliye mahkemesi görev yapmaktadır.

Istinafa giden dosya ne olur?

İstinaf kararı bozduğu takdirde bu davanın tekrar ilk derece mahkemesine döneceği manasına gelmektedir. Bozma kararı sonunda ilk derece mahkemesinin vermiş olduğu hüküm ortadan kalkmaktadır. Dava dosyası tıpkı yeni bir dosya gibi tekrar incelenir. ... Bu aşamadan sonra dava usulüne uygun olarak tekrar görülecektir.

Istinafta ön inceleme ne demek?

Ön incelemede; incelemenin gönderilen BAM Hukuk Dairesi'nin iş bölümüne girip girmediği, kararın istinafa başvurulacak nitelikte bir karar olup olmadığı, başvurunun süresinde yapılıp yapılmadığı, dilekçenin asgari unsurlarının bulunup bulunmadığı, harcın yatırılıp yatırılmadığı, başvuru sebeplerinin gösterilip ...

Istinaf mahkemesi dosya ön incelemede ne demek?

Ön İncelemede: Dosyanın ön inceleme aşamasında olduğunu göstermektedir (duruşmalı dosyalarda duruşma bilgilerinin kayıt, davetiye çıkarılması; ceza dosyalarında tebliğname tebliğ vb. işlemler bu aşamada yerine getirilmektedir).

Bir üst mahkeme kararı bozarsa ne olur?

Bozma kararı, mahkemenin vermiş olduğu hükmü bozarak ilk derece mahkemesine veya istinaf mahkemesine dosyayı yeniden göndermektedir. Bozma kararı verilmesi halinde mahkemenin vermiş olduğu hüküm kesinleşmeyecektir, karar üzerinde henüz kesinleşmiş bir hüküm kurulmamış demektir.

Istinaf kararından sonra ne olur?

İstinafta yeniden inceleme yapıldığından, ilk derece mahkemesi kararı kaldırılarak yeniden bir karar verilebilir; temyizde ise, hukukî denetim yapıldığından yeni bir karar verilmeyip, alt derece mahkemesinin kararı bozulur veya onanır.

Dosya istinafa giderse ne olur?

(1) İlk derece mahkemelerinden verilen nihai kararlar ile ihtiyati tedbir, ihtiyati haciz taleplerinin reddi ve bu taleplerin kabulü hâlinde, itiraz üzerine verilecek kararlara karşı istinaf yoluna başvurulabilir. (2) Miktar veya değeri binbeşyüz Türk Lirasını geçmeyen malvarlığı davalarına ilişkin kararlar kesindir.

Istinaf mahkemesi kararına itiraz edilebilir mi?

Kesinleşmiş İstinaf Mahkemesi kararlarına karşı, Bölge Adliye Mahkemesi Başsavcılığı kararı veren İstinaf Ceza Dairesi'ne itiraz başvurusu yapabilir.

Istinaf hükmün bozulması ne demek?

Hükmün Bozulması ve Dosyanın Yerel Mahkemeye Gönderilmesi” Kararı İstinaf mahkemesi, istinaf başvurusunu esastan inceledikten sonra, yerel mahkeme kararında önemli hukuka aykırılıklar olduğunu (CMK md. 289) tespit ederse, yerel mahkeme hükmünün bozulmasına ve davanın yerel mahkemede yeniden görülmesine karar verir.

Istinafa giden dosya nasıl takip edilir?

E-Devlet kapısı sistemine T.C kimlik numarası ve e-devlet şifresi ile giriş yaparak, Yargıtay Başkanlığı'nın e-Hizmetler menüsü üzerinden sizinle ilgili olan davalara ulaşarak istinaf dosya sorgulama işlemi yapıp dosya içeriklerini online platformdan görüntüleyebilirsiniz.