Transfer harcamaları ile ilgili ifadeler nelerdir?

İçindekiler:

  1. Transfer harcamaları ile ilgili ifadeler nelerdir?
  2. Transfer harcaması nedir örnek?
  3. Transfer harcaması türleri nelerdir?
  4. Transfer harcamaları hangisi ile adlandırılır?
  5. Dolaylı transfer harcaması nedir?
  6. Geniş ve dar anlamda kamu harcaması nedir?
  7. Cari harcamalar nedir kısaca tanımı?
  8. Türkiye'de transfer harcamaları nelerdir?
  9. Dar anlamda kamu harcamaları nelerdir?
  10. Hangisi dar anlamda kamu harcaması kapsamına girer?
  11. Dar anlamda kamu sektörü nedir?
  12. Personel harcaması nedir?

Transfer harcamaları ile ilgili ifadeler nelerdir?

Transfer harcamaları, üretim faaliyetine katılma karşılığı olmadan devletin bazı kişi ve gruplara ödediği paraları ifade etmektedir. Bu harcamalar, sadece satın alma gücünün el değiştirmesini sağlayan harcamalardır.

Transfer harcaması nedir örnek?

Transfer harcamalarına örnek verecek olursak; borç faiz ödemeleri, sosyal yardımlar, sübvansiyon ödemeleri, sosyal güvenlik ödemeleri, vergi iadeleri, yerel yönetimlere yapılan ödemeler ve kamu teşebbüslerine yapılan transfer- lerdir (Kalaycı, 2016, s.2).

Transfer harcaması türleri nelerdir?

Transfer harcamalarının iktisadi, mali ve sosyal transferler olmak üzere üç çeşidi vardır.

Transfer harcamaları hangisi ile adlandırılır?

Dolaylı transfer harcamaları olarak da bilinen vergi harcamaları, devlet bütçesi ile doğrudan gerçekleşen harcamaların yerine mükelleflerin vergi yüklerini azaltmak suretiyle kamu fonlarını ekonomiye yönlendirir.

Dolaylı transfer harcaması nedir?

Bu nedenle de sosyal transferler negatif gelir vergisi olarak da adlandırılır. Mali transfer harcamaları, devletin özel bütçeli kuruluşlara yaptığı yardımlardır. ... Bu yolla yapılan harcamalar dolaylı transfer harcaması sayılır.

Geniş ve dar anlamda kamu harcaması nedir?

Geniş alamda kamu harcamaları ise, yalnız devlet ve diğer kamu kuruluşlarının bütçe ödemelerini değil, iktisadi devlet teşekküllerinin harcama- ları, sosyal sigorta kuruluşlarının ödemeleri, vergi muaflık ve istisnaları ve özel kişilerin kamu kuruluşlarına yardımlarını da içeren bir kavramdır.

Cari harcamalar nedir kısaca tanımı?

1.a Cari Harcama: Cari harcama, sermaye varlıkları veya sermaye varlıklarının üretiminde kullanılacak mal veya hizmetler için yapılan ödemeler dışında kalan, karşılıklı ödemeleri ve alıcıların sermaye varlıkları satın almasına izin verilmesi, sermaye varlıklarının uğradığı tahribat veya zarar için alıcılara tazminat ...

Türkiye'de transfer harcamaları nelerdir?

Transfer harcamaları, devletin karşılıksız olarak gerçekleştirmiş olduğu harcamalardır. Bu harcamaların içerisinde emekli maaş ödemeleri, burs ödemeleri, borç faiz ödemeleri gibi çeşitli harcama kalemleri yer almaktadır.

Dar anlamda kamu harcamaları nelerdir?

Kamu harcamaları terimi dar ve geniş anlamda kamu harcamaları olmak üzere iki şekilde tanımlanmaktadır. Dar anlamda kamu harcamaları, kamu hizmetlerinin bedeli olarak devlet ve diğer kamu tüzel kişilerin (belediyeler, il özel idareleri ve köyler gibi) yaptıkları ödemelerdir.

Hangisi dar anlamda kamu harcaması kapsamına girer?

11. Aşağıdakilerden hangisi "dar" anlamda kamu harcamaları kapsamında yer alır? Yanıt E'dir. Dar anlamda kamu harcamaları, devletin merkez teşkilatı ile yerel yönetiminin özel idareleri, Belediyeler, Köyler) yaptığı harcamalardan oluşur.

Dar anlamda kamu sektörü nedir?

Dar anlamda kamu sektörü, merkezi yönetim kuruluşlarını; geniş anlamda kamu sektörü ise, merkezi yönetim ve yerel yönetim kuruluşlarını, parafiskal kuruluşlar ile kamu girişimlerini kapsamaktadır (Akdoğan, 2003: 29).

Personel harcaması nedir?

Personel harcamaları genel ve katma bütçeli kuruluşlarda çalışanların aylıkları, sözleşmeli personel ücretleri, işçi ücretleri ve diğer personel giderlerinden oluşmaktadır. ... Cari harcamalar gelir elastikiyeti yüksek olan harcamalardır. Milli gelir arttıkça bu harcamalar da artar.