2863 sayılı kültür ve tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu Nedir?

İçindekiler:

  1. 2863 sayılı kültür ve tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu Nedir?
  2. Kültür ve tabiat Varlıklarını Koruma Yasası ne zaman yürürlüğe girdi?
  3. 2863 SKM nedir?
  4. 2863 sayılı yasaya muhalefet suçu nedir?
  5. Çeşitli değişikliklerle bugün de yürürlükte olan 2863 sayılı kültür ve tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu hangi yıl çıkarılmıştır?
  6. 2863 9 madde nedir?
  7. Kültür ve tabiat varliklarini koruma yüksek kurulu ve Anitlar Yüksek Kurulu hangi ülke de hizmet vermektedir?
  8. Taşınmaz kültür varlıkları nelerdir?
  9. Vakıf kültür Varlıkları nelerdir?
  10. Tarih kültür ve tabiat varlıklarının korunması kimin görevidir?
  11. Kültür varlığı neden tescil edilir?

2863 sayılı kültür ve tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu Nedir?

Madde 1 – Bu Kanunun amacı; korunması gerekli taşınır ve taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları ile ilgili tanımları belirlemek, yapılacak işlem ve faaliyetleri düzenlemek, bu konuda gerekli ilke ve uygulama kararlarını alacak teşkilatın kuruluş ve görevlerini tespit etmektir.

Kültür ve tabiat Varlıklarını Koruma Yasası ne zaman yürürlüğe girdi?

2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'nun 13 ve 14 üncü maddeleri gereğince "Yürütülen İşlemlere İlişkin Yönerge" *Yönerge Bakanlık Makamının 11 tarih ve 195255 sayılı Oluru ile yürürlüğe girmiştir.

2863 SKM nedir?

2863 sayılı Kanunda, taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına yönelik olarak proje üreten meslek mensuplarının görevlerini gereği gibi yerine getirmemesi durumunda, belli süreyle, taşınmaz kültür varlıklarını konu alan mesleki faaliyetlerden men cezası verilebileceği hükme bağlanmıştır.

2863 sayılı yasaya muhalefet suçu nedir?

Anayasa Mahkemesi 11.04.20//53 K. sayılı kararıyla; 2863 sayılı Kanun m.65/a'da yer alan, “Korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarının yıkılmasına, bozulmasına, tahribine, yok olmasına veya her ne suretle olursa olsun zarara uğramalarına kasten sebebiyet verenler iki yıldan beş ...

Çeşitli değişikliklerle bugün de yürürlükte olan 2863 sayılı kültür ve tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu hangi yıl çıkarılmıştır?

1973 yılında, kültür ve tabiat varlıklarının korunması, bakımı ve değerlendirilmesine ilişkin çağdaş kavram ve yaklaşımları içeren “Eski Eserler Yasası” çıkarılmış, taşınmaz kültür varlıklarının korunmasında tek yapı ölçeğinin yanı sıra, bu yapıların bir arada oluşturdukları çevrenin bir bütün olarak korunması ve ...

2863 9 madde nedir?

2863 sayılı Kanun'un 9. maddesinde, Koruma Yüksek Kurulu'nun ilke kararları çerçevesinde koruma bölge kurullarınca alınacak kararlara aykırı olarak koruma altına alınan kültür ve tabiat varlıkları ile sit alanlarına inşai ve fiziki müdahalede bulunulamayacağı, bunların yeniden kullanıma açılamayacağı ve kullanımlarının ...

Kültür ve tabiat varliklarini koruma yüksek kurulu ve Anitlar Yüksek Kurulu hangi ülke de hizmet vermektedir?

Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı ve Anıtlar Yüksek Kurulu adıyla da bilinen ve korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarının (Sit alanları) korunmasını, restorasyonunu sağlamak, bölgeler arası organizasyonu sağlamak, çıkabilecek sorunlarda " ...

Taşınmaz kültür varlıkları nelerdir?

Resim, heykel, ikona, seramik kaplar, çini. Yıkılan bir konağın kapısı, kafesleri, tavanları, yok olan bir hamamın kurnaları, havuzu da bu anlamda "taşınır kültür varlığı" olabilir. ...

Vakıf kültür Varlıkları nelerdir?

k) Vakıf Kültür Varlığı: Genel Müdürlük ile idare ve temsil ettiği vakıflara ait 21/7/1983 tarihli ve 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamındaki yurtiçi kültür ve tabiat varlıkları ile yurtdışı kültür ve tabiat varlıklarını, ifade eder.

Tarih kültür ve tabiat varlıklarının korunması kimin görevidir?

Madde 10 – Her kimin mülkiyetinde veya idaresinde olursa olsun, taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarının korunmasını sağlamak için gerekli tedbirleri almak, aldırmak ve bunların her türlü denetimini yapmak veya kamu kurum ve kuruluşları ile belediyeler ve valiliklere yaptırmak, Kültür ve Turizm Bakanlığına aittir.

Kültür varlığı neden tescil edilir?

Taşınmaz kültür ve tabiat varlığı olarak tescil kararının amacı, her idari işlemde olduğu gibi kamu yararıdır. Taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarının korunması suretiyle, ekonomik, sosyal, kültürel, eğitim, bilim ve benzeri açılardan toplumun yararlanmasını sağlamak, tescil kararının amacıdır.