Lipödem nedir nasıl tedavi edilir?

İçindekiler:

  1. Lipödem nedir nasıl tedavi edilir?
  2. Lipodem nedir belirtileri nelerdir?
  3. Lipödem nasıl olur?
  4. Lipödem olup olmadığı nasıl anlaşılır?
  5. Lipödem teşhisi nasıl konur?
  6. Bacakta lipödem nedir?
  7. Lipödem nedir neden olur?
  8. Lipödem nasıl tedavi edilir?

Lipödem nedir nasıl tedavi edilir?

Lipödem tedavisinde manuel lenfatik drenaj, kompresif tedaviler, egzersiz, kilo kontrolü ve cilt bakımından oluşan komplet dekonjestif terapiler ile liposakşın (liposuction) cerrahisi ve psikoterapötik yaklaşımların yeri vardır.

Lipodem nedir belirtileri nelerdir?

Lipödem, 'ağrılı yağlanma sendromu' olarak da adlandırılmaktadır. Kalça, uyluk, alt bacaklar ve bazen de kollarda yağ ve sıvı birikmesine bağlı anormal şişliktir. Şişlikler simetriktir, basmakla ağrılıdır, kolay morarır. Ayaklar şiş değildir.

Lipödem nasıl olur?

Kilo aldıkça kalça, uyluk ve bacak daha çok şişer. Ancak kilo vermeyle bu bölgelerdeki yağlanma azalmaz, kilo kaybı vücudun üst kısmından olur. Bacağın alt kısmında biriken yağ dokusu ayak bileğinden ayağa sarkan halka şeklinde bir şişliğe sebep olabilir. Bacaklarda öğleden sonraları artan şişlik gece uykuda azalır.

Lipödem olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Lipödem tanısı fizik muayene ile konur. Ayak bileği kadınlarda ortalama 20-21cm dir. 22 cm nin üzerinde ayak bileği kalınlığı var ise ve ayak parmak derinizi pinch testi(çimdik testi) ile rahat tutabiliyor fakat bacak derinizi çok gergin ve tutulamıyor ise lipödem tanısı konur.

Lipödem teşhisi nasıl konur?

Lipödem tanısı öykü, fizik muayene, klinik bulgular ve dışlanacak durumlar dikkate alınarak konur. Her zaman bilateral simetrik olması, üst ve alt vücut orantısızlığı, basıyla ağrı hissedilmesi, hematomların mevcudiyeti, ayak/el tutulumunun olmaması, gode bırakmaması ve subkutis kalınlığı tanıda önemli ve gereklidir.

Bacakta lipödem nedir?

Lipödem, özellikle bacaklarda anormal yağ depolanması ile karakterize kronik ve ilerleyici bir yağ metabolizması hastalığıdır. Bacaklarda simetrik, ağrılı yağ birikimi ve şişlik olurken eller ve ayaklar korunmuştur.

Lipödem nedir neden olur?

Lipodem hastalığı aslında bir damar hastalığıdır, bir yağ hastalığı değildir. Yağlanma artışı ve yağlı bölgelerdeki ağrı/acı tamamen derinin altındaki yağ dokusunun yanında bulunan kılcal damarların bozulması sonucu gelişir. Bu hastalığa ayrıca, ağrı ve yağ artışı olduğu için AĞRILI YAĞLANMA SENDROMU da denir.

Lipödem nasıl tedavi edilir?

Lipödem tedavisinde manuel lenfatik drenaj, kompresif tedaviler, egzersiz, kilo kontrolü ve cilt bakımından oluşan komplet dekonjestif terapiler ile cerrahi ve psikoterapötik yaklaşımların yeri vardır (13). MLD ağrıları azaltma ve rahatlatma amacıyla uygulanabilir. Kompresif tedavilerin ana yöntemi bası giysileridir.