Osmanlı'da cariye ne demektir?

İçindekiler:

  1. Osmanlı'da cariye ne demektir?
  2. Cariyelik hangi ayette geçiyor?
  3. Kölelikten kurtulan kişiye ne denir?
  4. Cariyeler nasıl seçilir?
  5. Islamda cariye ne demektir?

Osmanlı'da cariye ne demektir?

Cariye sınıfı çoğu zaman yalnızca padişahın hizmetinde olan bir sınıf olarak algılanır. Fakat gerçekte, cariyeler padişah, valide sultan, şehzadeler ve sultanların yani padişahın tüm ailesinin hizmetinde olan bir sınıftı. ... Arapça kökenli bir kelime olan cariye, “dişi köle” anlamına gelmektedir.

Cariyelik hangi ayette geçiyor?

Hem 'meleket eyman' hem de 'feteyat' kelimelerinin kullanıldığı Nisa 4/25'nci ayet evlilik ve kadın köleler konusunda oldukça fazla hüküm içeren ayetlerdendir: İçinizden imanlı hür kadınlarla evlenmeye gücü yetmeyen kimse, ellerinizin altında bulunan imanlı genç kızlarınız (sayılan) esirlerle nikahlansın.

Kölelikten kurtulan kişiye ne denir?

İslam hukukuna göre bir köle veya cariye, efendisine belli bir özgürlük bedeli ödemek koşuluyla özgür kalabilir. Köle veya cariyenin efendisine ücret ödemesi ile özgür kalmasına mükatebe denir ve Kur'an-ı Kerim'de Nur suresinin 33. ayetinde bu husus kısmen detaylandırılmıştır.

Cariyeler nasıl seçilir?

Cariyeler Kızlar Ağası tarafından hazırlanan özel bir sınavla seçilirdi ve isimleri bu sınav sonrasında Kızlar Ağası tarafından verilirdi. Saraya giren bir genç kız Kızlar Ağası'nın verdiği isimle çağrılırdı.

Islamda cariye ne demektir?

Cariye ya da halayık, savaşta esir edilmiş veya başka bir şekilde köle konumuna düşmüş, her konuda efendisinin isteklerine bağlı bulunan kadınları ifade eder. Savaşta esir edilen kadınlar için karavaş ismi de kullanılır. ... Osmanlı Devleti, İslam'i nedenlerden ötürü Avrupa'da köleliği terk eden en son ülke olmuştur.