Teleolojik yaklaşım nedir?

İçindekiler:

  1. Teleolojik yaklaşım nedir?
  2. Teleolojik etik kuramları nelerdir?
  3. Etik kuramları nelerdir?
  4. Telos felsefede ne demek?
  5. Deontolojik etik nedir örnek?
  6. Aretes ne demek?

Teleolojik yaklaşım nedir?

Teolojik yaklaşım, davranışların ve alınan kararların ortaya koyduğu sonuçlarla ilgilenmekte, davranış ve kararların sonuçlarını önemsemektedir. Buna göre, bir bireyin kararı çok sayıda insana fayda sağlıyorsa etiktir. iyidir, sonuç kötü ise eylem veya oluş kötüdür. olmak üzere iki grupta incelenir.

Teleolojik etik kuramları nelerdir?

Teleolojik etik kurama göre, bir eylemin tek başına iyi ya da kötü şeklinde değerlendirilmesi uygun değildir. Eylemin iyiliğine ya da kötülüğüne karar verebilmek için eylemin yarattığı sonuçları değerlendirmek gerekir. ... Başlıca teleolojik kuramlar, egoizm düşüncesi ve faydacılık görüşüne dayanmaktadır.

Etik kuramları nelerdir?

  • Teolojik (Sonuççu) Kuram. ...
  • Deontolojik Kuram. ...
  • Haklar Temeline Dayalı Etik. ...
  • Erdem veya Karakter Temeline Dayanan Etik. ...
  • Sezgilere Dayalı Etik. ...
  • Kazuistik veya Örnek Olaya Dayalı Etik. ...
  • Sevgi ve Saygı ...
  • İyi Örnek Olma.
Daha fazla öğe...

Telos felsefede ne demek?

İlkçağ Yunan felsefesinde varılacak son nokta olarak “tamamlanma”; ulaşılacak “hedef” anlamında kullanılan terim “erek” ya da “son amaç”. Sözgelimi Aristoteles için duyulur bir şeyin ya da doğal bir nesnenin telos'u kendi içkin biçimiyle özdeştir. ...

Deontolojik etik nedir örnek?

Deontoloji, bir mesleği uygularken mutlaka uyulması gereken ahlaki değer ve etik kuralları inceleyen bilim dalıdır. İnsanın belirli ödevleri olduğunu varsayan ahlak öğretilerini temel alır ve bu öğretilerden kaynaklanan görev ve kuralların çeşitli mesleklerdeki somut izdüşümlerini inceler.

Aretes ne demek?

Arete, Türkçe'ye erdem olarak çevrilse de, Latince pek çok farklı anlamı içinde barındırmaktadır. “Her varlığın kendine özgü fonksiyonu en iyi biçimde yerine getirme” olarak tanımlanır. Kimi zaman mükemmellik olarak tanımlansa da, bireyi oluşturan “iyi” özelliklerin tümü şeklinde bir karşılığının olduğu söylenebilir.