Ashabü l Feraiz nedir?

İçindekiler:

  1. Ashabü l Feraiz nedir?
  2. Feraiz başlığı altında ne incelenir?
  3. Feraiz başlığı nedir?
  4. HACB i Hirman nedir?
  5. Miras Hukuku Feraiz nedir?

Ashabü l Feraiz nedir?

1. Ashâb-ı Ferâiz: Hisseleri kitap, sünnet ve icma ile belirlenmiş vârislerdir.

Feraiz başlığı altında ne incelenir?

Ferâizle ilgili olarak yazılan müstakil eserlerde ve klasik dönem fıkıh kitaplarının ferâiz bölümlerinde genelde bu ilmin önemi vurgulandıktan sonra terike üzerindeki hak ve borçlar, miras hakkına sahip gruplar ve bunların hisseleri, mirasa engel durumlar, terikenin paylaşımıyla ilgili birtakım özel problemler ve çözüm ...

Feraiz başlığı nedir?

Feraiz kelimesi, İslam hukukunda yer alan ifadelerden biridir. ... Miras hukukunda, kesin, belirlenmiş pay üzerine açıklanabilir. Hadislerde sıklıkla Feraiz kelimesine rastlanırken Kuran'da bu sözcük yer almamaktadır. İslam miras hukukunda yer alan konu başlıklarından biri olan feraiz, farz kökünden türemiştir.

HACB i Hirman nedir?

Muayyen pay sahibi olan mirasçıların, ölen kimseye kendilerinden daha yakın bir hısmın bulunması durumunda ya miras payları azalır veya tamamen mirastan mahrum kalırlar. Mirasçının mirastaki payının azalmasına hacb-i noksân, mirastan tamamen mahrum olmasına da hacb-i hırmân denilir.

Miras Hukuku Feraiz nedir?

Feraizin ise anlamı bu kelimenin çoğuludur ve İslam hukukunda miras hukukunu ifade eder ve mirasçıların paylarına düşen kısmı işaret eder.Alimler için feraiz ilmi, miras sahibinden kalan malların kimlere, nasıl dağıtılacağını gösteren ilimdir. Mirasçılığın kaynakları kan bağı ve evlilik bağı olarak tanımlanabilir.