Alesta kelime anlami nedir?

İçindekiler:

  1. Alesta kelime anlami nedir?
  2. Tremola ne demek?
  3. Alesta tramola ne demek?
  4. Eprimiş ne demek?
  5. Iskele Alabamda ne demek?
  6. Tramola atmak ne demek?
  7. Tramola ve kavança nedir?
  8. Alesta Ferro Fundo ne demek?
  9. Kartoteks sistemi ne demek?

Alesta kelime anlami nedir?

zf. (İtal. allesta < Lat.) 1. Hazır durumda, tetikte, müheyyâ: “Alesta bulunmak.” “Alesta beklemek.” Zâten alesta duruyordum (Ahmet Râsim).

Tremola ne demek?

Yelkenli tekneler rüzgara karşı ilerleyemezler. Rüzgara en dar açıyla seyir yaparken; teknenin rüzgarın estiği yöne –yani rüzgar üstüne- dönme hareketine tramola denir. ... Tramola atmadan önce teknemiz en dar 45 derece ile seyir yapabildiği için yaptığı dönüş de toplam 90 derece olacaktır.

Alesta tramola ne demek?

Tramola, yelkenlerin rüzgarı aldığı tarafı değiştirebilmek için yapılan dönüştür. Alesta Tramola: Alesta, hazır ol! demektir. Alesta tramola, tramola atmaya hazır ol! anlamaına gelir..

Eprimiş ne demek?

Dağılıp ayrılacak duruma gelmek, erimeye, dağılmaya yüz tutmak: Sırtında dedesinden kalma, yer yer eprimiş, beyazlığını çoktan kaybetmiş uzun gecelik entârisiyle salona gidip bütün lambaları yakıyor (Ahmet Altan).

Iskele Alabamda ne demek?

İskele alabanda sözü de dümeni sola doğru tam bir şekilde sonuna kadar çevirmektir.

Tramola atmak ne demek?

Tramola ise; varmak istediğiniz nokta rüzgarın estiği yöndeyse yapmanız gereken manevradır. Tramola atmak için orsa seyrinde olmamız gerekecektir. Rüzgara en dar açıyla seyir yaparken; teknenin rüzgarın estiği yöne –yani rüzgar üstüne- dönme hareketine tramola denir.

Tramola ve kavança nedir?

Tekne için rüzgarın geldiği taraf rüzgarüstü, rüzgarın gittiği taraf ise rüzgaraltıdır. Bu seyir şekillerini uygulamak için yapılan manrvralara da "Tramola ve Kavança" denir. Tramola, varmak istediğimiz hedef rüzgarın estiği yöndeyse yapmamız gereken manevradır.

Alesta Ferro Fundo ne demek?

Demirin fundoya hazır olduğu köprü üstüne “Alesta Ferro Sancak / İskele” denilerek bildirilir. Yelkenle seyreden gemi ve deniz araçlarında tramola etmeye hazır olunması için verilen komut. Bu komuttan kısa bir süre sonra dümene basılır ve dönüş başlar.

Kartoteks sistemi ne demek?

Ofislerde düzeni sağlayan ofis malzemelerini, evrakları, dosyaları, klasörleri ve projeleri içine koyabileceğimiz fonksiyonel dolaplardır. Bu dolaplara dosyalar, evraklar ve projeler belli bir düzen içinde yerleştirilir ve evraklar masa üstelerinde karışık durumda kalmaz. ...