Gökyüzü neden mavi ve kırmızı görünür?

İçindekiler:

  1. Gökyüzü neden mavi ve kırmızı görünür?
  2. Gökyüzü niye kırmızı olur?
  3. Dünyanın fotoğraflarında mavi Bilye gibi görünmesinin sebebi nedir?
  4. Gün batımında gökyüzünün kızıl olmasının sebebi nedir?
  5. Ayın kızıl olması ne anlama gelir?

Gökyüzü neden mavi ve kırmızı görünür?

Gökyüzü Neden Mavidir? Güneş ışığı atmosfere girdiğinde saçılan ışınların dalga boyları farklı farklıdır. Bu farklılık saçılma anında farklı renklerin oluşmasını sağlar. Kısa dalga boylu ışınlar mor, mavi ve yeşil renkler olarak; uzun dalga boylu ışınlar ise sarı, turuncu ve kırmızı renkler olarak saçılır.

Gökyüzü niye kırmızı olur?

Güneş ışınları gökyüzünün üst katmanlarını delerken mavi dalga boyları bölünür ve emilmek yerine yansır. Bu doğrultuda ufuk iyice alçaldığı sırada yeşil ile beraber mavi renk dağılmaya başlar. Bunun sonucunda ise turuncu ve kırmızı bir renk ortaya çıkar.

Dünyanın fotoğraflarında mavi Bilye gibi görünmesinin sebebi nedir?

Aslında cevap hem evet, hem de hayır! Öncelikle şunu bilmeniz gerekiyor: Dünya'nın %70'ini kaplayan derin okyanuslar, ışığı çok kötü yansıtırlar. Biz yeryüzünden deniz yüzeyine baktığımızda, üstündeki atmosferden yayılan mavi ışığın az da olsa yansımasını görürüz. Böylelikle, denizler bize mavi olarak görünür.

Gün batımında gökyüzünün kızıl olmasının sebebi nedir?

Güneş ışınları, bu üst katmanları delerken mavi dalga boyları da bölünüyor ve emilmek yerine yansıyor. Bloomber, "Güneş, ufukta iyice alçaldığında, mavi ve yeşil renkler dağılmaya başlıyor ve bunun sonucunda da turuncu ve kırmızı renk ortaya çıkıyor" diyor.

Ayın kızıl olması ne anlama gelir?

NASA, “Ay bütünüyle Dünya'nın gölgesinde kalıyor olsa da, bir miktar Güneş ışığı Ay'a ulaşır” diye ekliyor. Ancak bu Güneş ışığı Dünya'nın atmosferinden geçerken, mavi ışığın büyük kısmı atmosfer tarafından filtreleniyor ve Ay kırmızı görünüyor. Bu nedenle bu olaya “Kanlı Ay tutulması” da deniliyor.