İstihsan etmek ne demek?

İçindekiler:

  1. İstihsan etmek ne demek?
  2. Istihsan şer'i bir delil midir?
  3. Müntesip ictihad nedir?
  4. Istihsana en çok karşı çıkan hukukçu kimdir?
  5. Hangi konularda içtihat yapılır?
  6. Içtihadın bütün Müslümanlar için farz ı kifaye olduğu görüşünde olan alim kimdir?
  7. İçtihat kapısının kapanması ne demek?

İstihsan etmek ne demek?

İstihsân (Arapça: استحسان), bir İslam hukuku terimi. Sözlükte "bir şeyi güzel saymak" anlamına gelen istihsânın İslam hukukunda iki kullanımı vardır. ... Diğer ve daha genel istihsân ise "celî kıyasa muârız ve mukâbil olan bir delil"in tercihidir.

Istihsan şer'i bir delil midir?

Maslahat-ı mürseleye dayanılarak hüküm verilirken ise, hükmün dayandırıldığı maslahat hakkında, olumlu ya da olumsuz herhangi şer„î bir delil yoktur. İstihsân; müctehidin bir olayda, daha kuvvetli gördüğü bir husustan dolayı, o olaya benzerlerinin hükmünü vermekten vazgeçip başka bir hükme yönelmesidir.

Müntesip ictihad nedir?

Müntesip müçtehit: Bir mezhebin usulünü benimseyen müçtehitler. ... Mezhepte müçtehit: Bu, mensubu bulunduğu mezhep dairesinde içtihat eden fakih bir kişidir. Bunlara ashâb-ı vücûh, muharric, ashab-ı tahric de denir. Bu tabaka, Hanefilerin ashab-ı tahricine muadildir.

Istihsana en çok karşı çıkan hukukçu kimdir?

Ancak bu muhalif yaklaşımın sergilenmesinde kavramsallaşma sürecini henüz tamamlamamış olan istihsan teriminin çağrıştırdığı keyfilik/sübjektif anlamının etkisi çok fazladır. İstihsana şiddetle muhalefet edenlerin başında İmam Şâfiî gelmektedir.

Hangi konularda içtihat yapılır?

İçtihat; haklarında kesin delil, nas bulunan konularda yapılmaz. Bunun dışındaki konularda yapılır. İçtihat için belli bir zaman veya mekân şartı da aranmaz. Buna göre içtihat kapısı kapanmamıştır ve kimsenin de Allah'ın Müslümanlara vermiş olduğu bu hakkı almak gibi bir yetkisi bulunmamaktadır.

Içtihadın bütün Müslümanlar için farz ı kifaye olduğu görüşünde olan alim kimdir?

Öz: Bu makalede Celâledddin es-Süyûtî (ö. ... İctihadın dinî bir yükümlülük olduğunu belirten Süyûtî'ye göre, farz-ı kifâye olan bu ilmî faaliyetin, her asırda bir kısım müslümanlar tarafından yerine getirilmesi ve şer'î ahkâmı açıklamaya ehliyetli bir müctehidin bulunması zaruridir.

İçtihat kapısının kapanması ne demek?

İslam dünyası 12. yüzyılda ekonomik çöküntü ve siyasi anarşiye sürüklenince, bir de din tartışmaları olmasın diye "içtihat kapısı kapandı" (yasaklandı!) denildi; ağır bir tutuculuk oluştu. ... Böylece, o çağlardaki ataerkil toplum yapısının ürünü olan yorum ve âdetler zamanla din kuralı zannedildi.