Telmih sanatı nedir ve örnekleri?

İçindekiler:

  1. Telmih sanatı nedir ve örnekleri?
  2. Telmih sanatı nasıl kullanılır?
  3. Tevriye ne demek TDK?
  4. Tevriye iki anlamlılık nedir?

Telmih sanatı nedir ve örnekleri?

Divan edebiyatında özellikle dini hikâyeler, din büyükleri ile kahramanları, Kur'anı Kerim ayetleri ve mesnevi kahramanları telmih konusu olmuştur. Söz arasında, bilinen bir olaya, tarihten veya mitolojiden bir kahramana, bir atasözüne işaret edip onu hatırlatma sanatıdır.

Telmih sanatı nasıl kullanılır?

Telmih, ifade içerisinde belirtmeden; herhangi bir olaya veya duruma, şahsa, inanışlara yahut atasözüne işaret etmek için çok yaygın kullanılır. Çağrışımlara dayanan bu sanatta, bizzat anımsatılan şey; uzun uzadıya açıklanmaz. Yani, kısaca bir iki sözcükle ifade edilmektedir.

Tevriye ne demek TDK?

Tevriye (İki Anlamlılık) Söz Sanatı Tevriye (iki Anlamlılık) : Birden çok gerçek anlamı olan bir sözü herkesçe bilinen ( yakın )anlamında değil de uzak anlamını kastederek kullanmaya denir. ... Tevriyede mecaz yoktur; tevriye bu yönüyle kinayeden ayrılır.

Tevriye iki anlamlılık nedir?

Tevriye (İki Anlamlılık) Söz Sanatı Tevriye (iki Anlamlılık) : Birden çok gerçek anlamı olan bir sözü herkesçe bilinen ( yakın )anlamında değil de uzak anlamını kastederek kullanmaya denir. Tevriyeli kullanılan sözlerin iki anlamı da gerçek anlamdır.