Mala zarar verme para cezası ne kadar?

İçindekiler:

  1. Mala zarar verme para cezası ne kadar?
  2. Mala zarar verme şikayete tabi mi?
  3. Mala zarar verme suçu hangi mahkeme bakar?
  4. Nitelikli mala zarar verme nedir?
  5. TCK 152 1 C uzlaşmaya tabi mi?
  6. Mala zarar verme suçunun mağduru kimdir?
  7. Mala zarar verme suçu nasıl oluşur?
  8. Konut dokunulmazlığı hakkı nedir?
  9. 151 1 maddesi nedir?
  10. Mala zarar verme nereye şikayet edilir?
  11. TCK 152 maddesi nedir?
  12. 6763 sayılı kanun nedir?

Mala zarar verme para cezası ne kadar?

Mala zarar verme suçunun basit şekilde işlenmesi halinde mağdurun şikayeti üzerine faile 4 aydan 3 yıla kadar hapis cezası veya adli para cezası verilir. Aynı zamanda yağma suçunun işlenmesi halinde fail ayrıca cezalandırılır.

Mala zarar verme şikayete tabi mi?

Mala Zarar Verme Suçu Şikayet Süresi, Zamanaşımı ve Uzlaştırma. ... TCK m.152'de düzenlenen suçun nitelikli şekilleri şikayete tabi suçlar arasında değildir. Yani, suçun mağduru şikayetçi olmasa bile, suç savcılık tarafından resen 8 yıllık dava zamanaşımı süresi içinde soruşturulabilir.

Mala zarar verme suçu hangi mahkeme bakar?

Failin eyleminin ağırlığına göre hâkim alt sınırdan uzaklaşmak suretiyle ceza tayini yoluna gidecektir. Mala zarar verme suçuna ilişkin yargılamaya bakmakla görevli mahkeme suçun işlendiği yerde bulunan ASLİYE CEZA mahkemesidir.

Nitelikli mala zarar verme nedir?

Mala zarar verme suçu başkasının mülkiyetinde bulunan taşınır veya taşınmaz malın kısmen veya tamamen yıkılması, tahrip edilmesi, yok edilmesi, bozulması kullanılamaz hâle getirilmesi veya kirletilmesiyle oluşur. Bu bakımdan, söz konusu suç, seçimlik hareketli bir suçtur.

TCK 152 1 C uzlaşmaya tabi mi?

TCK. 152. Maddede düzenlenen Nitelikli Mala Zarar Verme Suçu kural olarak uzlaşmaya tabi değildir.

Mala zarar verme suçunun mağduru kimdir?

Suçun mağduru, malın sahibi iken suçtan zarar gören mal üzerinde doğrudan yararlanma hakkı olan kişidir. Suçun mağduru gerçek kişi de tüzel kişi de olabilir. Mala zarar verme suçu başkasına ait taşınır ya da taşınmaz mallar hakkında işlenebilir. Kişinin kendi malına zarar vermesi bu suçu oluşturmaz.

Mala zarar verme suçu nasıl oluşur?

Başka bir ifadeyle mala zarar verme suçunun işlenebilmesi için kanunda sayılan malın kısmen ya da tamamen yıkılması, tahrip ya da yok edilmesi, bozulması, kullanılamaz hale getirilmesi ya da kirletilmesi gerekir. ... Mal tahrip edilmese de artık eşyadan faydalanılamıyorsa suç oluşur.

Konut dokunulmazlığı hakkı nedir?

Konut dokunulmazlığı; bir konuta, konut sahibinin rızası dışında girilememesi, arama yapılamaması ve buradaki eşyaya el konulamaması durumu olarak tanımlanır. Konut dokunulmazlığının ihlali, Türk Ceza Kanununda bir ağır suç olarak değerlendirilir.

151 1 maddesi nedir?

(1) Başkasının taşınır veya taşınmaz malını kısmen veya tamamen yıkan, tahrip eden, yok eden, bozan, kullanılamaz hale getiren veya kirleten kişi, mağdurun şikayeti üzerine, dört aydan üç yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.

Mala zarar verme nereye şikayet edilir?

Suça ilişkin ihbar veya şikayet, Cumhuriyet Başsavcılığı'na veya kolluk makamlarına yapılabilir (5271 S. K. m. 158) . Valilik veya kaymakamlığa ya da mahkemeye yapılan ihbar veya şikayet, ilgili Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilir (5271 S. K. m. 158) .

TCK 152 maddesi nedir?

(2) Mala zarar verme suçunun; a) Yakarak, yakıcı veya patlayıcı madde kullanarak, b) Toprak kaymasına, çığ düşmesine, sel veya taşkına neden olmak suretiyle, c) Radyasyona maruz bırakarak, nükleer, biyolojik veya kimyasal silah kullanarak, İşlenmesi halinde, verilecek ceza bir katına kadar artırılır.

6763 sayılı kanun nedir?

6763 sayılı Kanun 2 Aralık 2016 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kamuoyunda daha çok çocukların cinsel istismarı suçuna ilişkin getirilen düzenleme ile bilinen ve ciddi tartışmalara neden olan Kanun pek çok konuda değişiklik içermektedir.