Gayri kabili ibra ne demek?

İçindekiler:

  1. Gayri kabili ibra ne demek?
  2. Gayri kabil ne demek?
  3. Yönetimi ibra etmek ne demek?
  4. Zimmetini ibra etmek ne demek?
  5. Yönetimi ibra etmemek ne demek?
  6. Ibra nedir örnek?
  7. Akreditif metninde belgelerin ibraz süresi belirtilmemiş ise bu süre kaç gün olarak kabul edilir?

Gayri kabili ibra ne demek?

Gayrikabili rücu” sözlük anlamı olarak “değiştirilemez, geri dönülemez, geri çevrilemez” anlamına gelir. Daha basit bir anlatımla; tüm hak ve alacaklarımı ibra ediyorum, geri dönülemez bir şekilde bu haklarımdan vazgeçiyorum anlamı taşır. Bu terim “vazgeçme” eyleminin daha derin ve kuvvetli olduğunu niteler.

Gayri kabil ne demek?

Mümkün olmayan, imkânsız.

Yönetimi ibra etmek ne demek?

İbra etmek hukuk alanında; şirketin, son iş dönemindeki mali işlemlerinin bir genel kurul toplantısında görüşülmesi ve bunun sonucunda onaylanarak temize çıkmasıdır. Bunun tam tersi olarak, genel kurul toplantısında ibra edilmeme gibi bir karar çıkması durumunda, şirket mali olarak temize çıkmamış olur.

Zimmetini ibra etmek ne demek?

Sözlük anlamı aklama, temize çıkarmadır. İbra Arapça kökenli bir sözcüktür. Bir kimseyi belli bir borcu ödemekten veya bir edimi, yükümlülüğü yerine getirmekten kurtarmak anlamında kullanılmaktadır. Alacaklının alacağının bir kısmından veya tamamından vazgeçmesi de ibradır.

Yönetimi ibra etmemek ne demek?

Bir şirketin, son iş yılındaki idari işlemlerinin genel kurulda görüşülerek onaylanması ve aklanmasıdır. Kurulda ibra edilmeme kararı çıkarsa, yönetim idari yönden aklanmamış olur.

Ibra nedir örnek?

Bir kimseyi belli bir borcu ödemekten veya bir edimi, yükümlülüğü yerine getirmekten kurtarmak anlamında kullanılmaktadır. Alacaklının alacağının bir kısmından veya tamamından vazgeçmesi de ibradır. Yine alacaklının bir edimin kısmen veya tamamen yerine getirilmesini istemekten vazgeçmesi de ibradır.

Akreditif metninde belgelerin ibraz süresi belirtilmemiş ise bu süre kaç gün olarak kabul edilir?

Taşıma belgesinin ibrazı için belli bir süre konulmamışsa, bankalar sevk tarihinden 21 gün içinde kendilerine ibraz edilmeyen belgeleri -henüz akreditifin vadesi dolmamış olsa dahi- kabul etmeyeceklerdir.