Rampant çürüğü nedir?

İçindekiler:

  1. Rampant çürüğü nedir?
  2. Dentin çürüğü ne demek?
  3. Diş çürüğü temizlenmezse ne olur?
  4. Dentin çürüğü neden olur?

Rampant çürüğü nedir?

Rampant Çürükler ise bakterilerin hızla yayılarak diş çürüklerinin artması sonucunda ortaya çıkan çürüklere verilen isimdir. Hastanın ağız yapısı içerisinde en az 10 dişte çürük olması durumunda Rampant çürüklerden bahsedilebilir.

Dentin çürüğü ne demek?

Diş çürükleri dentin çürüğü ve mine çürüğü olarak ikiye ayrılır. Mine çürüklerinde bakterilerin oluşturduğu hasar yalnızca dişin en dış katmanı olan mine tabakasındadır ve dentinde hasar söz konusu değildir. Dentin çürüğü ise dişin diğer iç katmanlarına ulaşan çürüklerdir.

Diş çürüğü temizlenmezse ne olur?

Ağzın içinde, bakteri, tükürük ve yemek artıkları diş yüzeyinin üzerinde bir araya gelerek plak oluşumuna sebep olurlar. Düzenli olarak plak temizlenmezse, diş yüzeyindeki mineye zarar verebilir. Ardından, eğer tedavi edilmezse, diş çürümesi ile dişin daha derinlerindeki dokularına zarar verebilir.

Dentin çürüğü neden olur?

Ağız bakımının yeterli olmadığı durumlarda, dentin çürümesi görülebilir. Diş çürümesi, ağızda bakterilerin artması ile ortaya çıkar. Bu bakteriler, alınan besinler ile birleşerek çürümeyi başlatabilir. Günlük olarak temizlenmeyen diş ve ağız, çürük oluşumunun hızlanmasına neden olur.