Klam ne demek türkçe?

İçindekiler:

  1. Klam ne demek türkçe?
  2. Kürtçe Govend ne demek?
  3. Dengbej ne söyler?
  4. Dengbej ne demek?
  5. Dengbej Kürtçe ne demek?
  6. Dengbejler ne anlatır?

Klam ne demek türkçe?

Kilam (Arapça'dan: kalām =söz, konuşma) Kurmanci ve Zazaca'da dengbej şiirine denilir. ... Kilam dengbej geleneğinin bir terimidir. Tıpkı Türkçe'deki türkü kelimesiyle aşıklık şiiri tanımlandığı gibi, Kürtçe'de kilam kavramı dengbejliğe özgü bir şiir türü için kulanılıyor.

Kürtçe Govend ne demek?

Govendê ismi halay anlamına gelmektedir.

Dengbej ne söyler?

Dengbêj, Kürtçe'de deng (ses) ile bêj (söz) kelimelerinden oluşmuştur. Bu kelime sözün bir ahenkle icra edilmesini sağlayan kişi anlamındadır. Dengbêjlik ise Kürt toplumunda yazılı olmayan, sözlü yolla dile getirilen tarihin bir nevi çığlığıdır.

Dengbej ne demek?

Dengbêj, Kürt sözlü edebiyatında kilam ve stran söyleyen sanatçıların adıdır. Dengbêj sözcüğünün kelime anlamı; deng 'ses', bêj 'söyle'dir. ... Dengbêjler genellikle köyden köye dolaşarak, hayatlarını söyledikleri destanlar, kılamlar, ilahiler ve hikayeler ile sürdürmektedirler.

Dengbej Kürtçe ne demek?

Dengbêj, Kürt sözlü edebiyatında kilam ve stran söyleyen sanatçıların adıdır. Dengbêj sözcüğünün kelime anlamı; deng 'ses', bêj 'söyle'dir. ... 'Deng' Kürtçe'de 'ses' anlamına geldiği gibi 'haber' anlamında da kullanılmaktadır.

Dengbejler ne anlatır?

Dillere destan sevdaları, aşkları, doğayı, hüznü, acıyı ve çoğu zaman gidenin ardından yakılan ağıdı bölgede "stran" olarak bilinen türkülerle anlatan Kürt sözlü edebiyatının temelini oluşturan Dengbejler Ortadoğu'da 5 bin yıllık bir tarihe ışık tutuyor.