Ahmedi Iskendername ne anlatır?

İçindekiler:

  1. Ahmedi Iskendername ne anlatır?
  2. Ahmedi kimdir eserleri nelerdir?
  3. Iskendername içeriği nedir?
  4. Cemşid ü Hurşid ne anlatır?
  5. Iskendername hangi mesnevi?
  6. Iskendername kimin eseri konusu?
  7. Cemşid ü Hurşid hangi türdür?
  8. Mukaddimetü l Edeb hangi yıl?

Ahmedi Iskendername ne anlatır?

İskendernâme, İslami edebiyatlarda Büyük İskender hayatını ve maceralarını konu edinen; Kur'an-ı Kerim'de geçen Zülkarneyn'in kişiliğinin İskender'in hayatına sindirerek anlatıldığı, destanî-efsanevî tarzda yazılmış kitapların adıdır.

Ahmedi kimdir eserleri nelerdir?

Başlıca Eserleri
  • Ahmedi Divanı (8 tevhid, 5 na'at, 2 tercî-i bend, 7 terkib-i bend, 2 muhammes, 75 kaside ve 772 gazelini içerir)
  • Cemşîd ü Hurşid (Cemşîd ile Hurşîd arasındaki aşk hikâyesini konu alan mesnevi)
  • İskendernâme (mesnevi)
  • Tervîhu'l-ervâh (Tıp konusudna mesnevi)
Daha fazla öğe...

Iskendername içeriği nedir?

İskendernâme: 1390 yılında Divan şairi Ahmedi tarafından yazılan mesnevi I. Beyazid'in oğlu Emir Süleyman'a sunulmuştur. ... Her ne kadar bir mesnevi olsa ve nazım şeklinde yazılmışsa da eserin içeriğinin büyük bir kısmı geometri, astronomi, tıp, felsefe, siyaset, etik, teoloji gibi bilimlere dair bilgiler içerir.

Cemşid ü Hurşid ne anlatır?

Cemşid ü Hurşid bütün mesnevilerde olduğu gibi başta tevhid, naat ve eserin yazılış nedeni (sebeb-i telif) sonda bir hatime (sonuç) düzeniyle yazılmıştır. ... Cemşid: Gördüğü rüya ile âşık olduğu kızı aramaya çıkan Çin hükümdarının oğlu. Eserin ana kahramanıdır. Olay örgüsü onun hikâyesini anlatmak için kurgulanmıştır.

Iskendername hangi mesnevi?

İskendernâme (Ahmedî), 14. yüzyılda Ahmedî tarafından yazılan mesnevi tarzında manzum bir Türkçe eserdir. Ahmedî'nin en tanınmış eseri olan İskendernâme, Türk edebiyatında yazılmış ilk manzum İskender hikâyesidir.

Iskendername kimin eseri konusu?

İskendernâme: 1390 yılında Divan şairi Ahmedi tarafından yazılan mesnevi I. Beyazid'in oğlu Emir Süleyman'a sunulmuştur. Adından da anlaşılabileceği gibi eser Büyük İskender'in hayatını konu alır. ... Nizami'nin 2500 beyitlik İskendernâme'sinin bazı kısımları tercüme edilerek esere dahil edilmiştir.

Cemşid ü Hurşid hangi türdür?

Cemşîd ü Hurşid'in Özellikleri: 14. yy. şairlerinden Ahmedî tarafından, Emir Süleyman Çelebi'nin isteği üzerine, İranlı şair Selman Saveci'nin aynı adı taşıyan eserinden yola çıkarak yazılmış bir mesnevidir. Eser, 5000 beyitten oluşmaktadır.

Mukaddimetü l Edeb hangi yıl?

Mukkadimetu'l-Edeb, meşhur tefsir ve lügat bilgini Zemahşarinin 1128-1144 yılları arasında yazıp Hârizmşâh Atsız'a sunduğu Arapça pratik bir sözlüktür.