Güneydoğu Anadolu Projesi ne giren tarım ürünleri?

İçindekiler:

  1. Güneydoğu Anadolu Projesi ne giren tarım ürünleri?
  2. Güneydoğu Anadolu Projesi ne zaman başlamıştır?
  3. GAP Projesi tarım ürünleri nelerdir?
  4. GAP projesi hangi tarım ürünleri?
  5. Güneydoğu Anadolu Projesinin amacı nedir?
  6. GAP projesinin amacı nedir?
  7. GAP projesi ile hangi ürünler yetişir?

Güneydoğu Anadolu Projesi ne giren tarım ürünleri?

Buğday, arpa, pamuk, kırmızı mercimek, susam, çeltik, Antep fıstığı, üzüm, zeytin, tütün, karpuz, domates, biber ve patlıcan, tarımsal faaliyetler sonucu elde edilen tarım ürünlerinin başında gelmektedir. Özellikle kırmızı mercimek ve Antep fıstığı üretiminde Güneydoğu Anadolu Bölgesi büyük bir paya sahiptir.

Güneydoğu Anadolu Projesi ne zaman başlamıştır?

GAP Bölge Kalkınma İdaresi Teşkilatı, tarihli Bakanlar Kurulu Kararı ve tarih ve 20334 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan GAP Bölge Kalkınma İdaresi Teşkilatı'nın Kuruluş ve Görevleri Hakkındaki 388 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kurulmuştur.

GAP Projesi tarım ürünleri nelerdir?

GAP İdaresi ve paydaş kuruluşlar tarafından kurulan stant ile; Kilis, Diyarbakır, Şanlıurfa, Siirt, Adıyaman, Mardin ve Şırnak illerinde üretilen organik zeytinyağı, nar ekşisi, bal, badem, kuru üzüm, üzüm pekmezi, üzüm sucuğu, dut, dut pekmezi, pamuk gibi organik ürünlerin tanıtım ve pazarlaması yapıldı.

GAP projesi hangi tarım ürünleri?

Mevcut durumda GAP Bölgesi, Türkiye pamuk üretiminin yarısından fazlasını (%58) karşılamaktadır. Ülke genelinde yetiştirilen bitkisel ürünlerden kırmızı mercimeğin %97,5'i, antepfıstığı'nın %93,5'i, arpanın %16'sı, durum buğdayının %52,1'i ile dane mısırın %29,9'u yine GAP Bölgesi'nden karşılanmaktadır (2015).

Güneydoğu Anadolu Projesinin amacı nedir?

Kırsal alandaki verimliliği ve istihdam olanaklarını artırmak, Bölge'deki büyük kentlerin nüfus emme kapasitesini artırmak, Bölge kaynaklarının etkin kullanımı yoluyla ekonomik büyüme, sosyal istikrar ve ihracatın teşviki gibi ulusal amaçlara katkıda bulunmaktır.

GAP projesinin amacı nedir?

Güneydoğu Anadolu Projesi (kısaca GAP), Fırat ve Dicle nehirleri üzerinde yapımı öngörülen barajlar, hidroelektrik santralleri ve sulama tesislerinin yanı sıra kentsel ve kırsal altyapı, ulaştırma, sanayi, eğitim, sağlık ve diğer sektörlerin gelişmesini ve hizmetlerini kapsayan entegre projedir.

GAP projesi ile hangi ürünler yetişir?

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Eylem Planı kapsamındaki Şanlıurfa'da, pamuğun yüzde 43'ü, buğdayın yüzde 8'i, mercimeğin yüzde 36'sı ve arpanın yüzde 11'i üretiliyor. GAP ile sulu tarımın yaygınlaşmasının ardından çiftçiler kinoa, patates, soya fasulyesi, çilek gibi alternatif ürünleri denemeye başladı.