Vergi avantajından kimler yararlanır?

İçindekiler:

  1. Vergi avantajından kimler yararlanır?
  2. Konut sigortası gelir vergisinden düşülür mu?
  3. Hayat sigortacılığında gelir vergisi stopajı hangi tutar üzerinden uygulanır?
  4. Yıllık hayat sigortası vergi avantajı nasıl sağlanır?
  5. Konut sigortası gider yazılır mı?
  6. BES gelir vergisinden nasıl düşülür?

Vergi avantajından kimler yararlanır?

Gelir Vergisi Avantajı Nedir? Gelir vergisi, vergi mükelleflerine, kendileri, eş ve 18 yaşın altındaki çocukları için yaptırmış oldukları hayat sigortası primleri için vergi indiriminden yararlanma imkanı sağlanmaktadır. Böylece ödenen primin maliyeti vergi oranınca düşer.

Konut sigortası gelir vergisinden düşülür mu?

Çok fazla detay ve kalem var. Bazen ödemelerin içinde adeta boğuluyoruz. Sigorta söz konusu olduğunda en sık sorulan sorulardan biri “Sigorta primlerimi vergiden düşebilir miyim?”dir. Evet, çalışan ve/veya işveren olarak bazı sigorta primlerinizi vergiden düşebilirsiniz.

Hayat sigortacılığında gelir vergisi stopajı hangi tutar üzerinden uygulanır?

Ücretliler için vergi avantajı Ücretli olarak çalışan mükellefin ödeyeceği Hayat Sigortası primi, ilgili ayda elde edilen brüt ücretin %15'ini ve yıllık olarak asgari ücretin yıllık tutarını aşmamak kaydıyla gelir vergisi matrahından indirilebilmektedir.

Yıllık hayat sigortası vergi avantajı nasıl sağlanır?

Hayat sigortası vergi avantajı ücretliler açısından indirim konusu yapılacak primler, ücretlinin kendisi tarafından, kendisi eşi ve küçük çocukları için ödendiği ayda elde edilen ücretin % 5'ini ve yıllık olarak asgari ücretin yıllık tutarını aşmaması şartıyla gelir vergisi matrahından indirileceği hükme bağlanmıştır.

Konut sigortası gider yazılır mı?

Zorunlu olmayan bu sigorta poliçelerine ait tutarların safi kazancın tespitinde indirim olarak dikkate alınması konusunda tereddütler bulunmaktadır. İşletmenin, malik adına bina veya meskeni sigorta ettirmesi kiracı açısından sigorta gideri kapsamında değildir.

BES gelir vergisinden nasıl düşülür?

Bireysel emeklilik sistemi, 10 yıl ödeme yaptıktan ve 56 yaşınızı doldurduktan sonra bireysel emeklilik hakkı kazandığınızda kazancınızın %25'ini vergiden muaf tutar. Kalan kısımdan sadece % 5 stopaj kesintisi alınır. Bu kesintilerden sonra, BES planınızda toplu para almak yerine yıllık gelir sözleşmesi yapabilirsiniz.