Müslüman olmayan kişilere zekat verilir mi?

İçindekiler:

  1. Müslüman olmayan kişilere zekat verilir mi?
  2. Fıtır sadakası torunlara verilir mi?
  3. Torun annesine zekat verebilir mi?
  4. Amca yeğenine zekat verebilir mi?
  5. Bayram harçlığı zekat yerine geçer mi?

Müslüman olmayan kişilere zekat verilir mi?

Zekât kimlere verilmez? ... Ayrıca zekât verilecek kişi, bu şartları taşısa bile zekât mükellefleri; 1) ana, baba, büyük ana ve büyük babalarına, 2) oğul, oğlun çocukları, kız, kızın çocukları ve bunlardan doğan çocuklarına, 3) Müslüman olmayanlara, 4) karı-koca birbirlerine zekât veremez.

Fıtır sadakası torunlara verilir mi?

Yani bireyin kendi torunu veya çocuğuna fidye vermesi mümkün değildir. Bunun yanında dedeye, anneye, babaya, büyük anneye, toruna, hanıma, evlada fitre verilmez. Eğer gelin, damat, kayınvalide, kayınpeder, üvey çocuk ve kayınbirader gibi kan bağı olmayan akrabalar fakir ise onlara verilebilir.

Torun annesine zekat verebilir mi?

Kişi fitresini dul anneannesine veya babaannesine verebilir mi? Torun, anneannesine, babaannesine veya dedesine ihtiyaçları olsa bile fitre veremez.

Amca yeğenine zekat verebilir mi?

Hanefilere göre aşağıda sayılanlara fitre verilmez: ... Bunların dışındaki kardeş, teyze, dayı, amca, hala ve onların çocukları, gelin, damat, kayınpeder ve kayınvalide gibi akrabalar zengin değillerse kendilerine zekât, fitre ve fidye verilebilir (Zeylaî, Tebyîn, I, 301).

Bayram harçlığı zekat yerine geçer mi?

Zekat bayram harçlığı gibide verilebilir ancak zekata niyet etmek ve karşıdaki kimsenin ihtiyaç sahibi olduğundan emin olmak gerekir . ... Rastgele verilmez. Zekât veren kalben "Malımın zekâtı" diyerek niyet etmek şarttır.