Eğretileme nedir TDK?

İçindekiler:

  1. Eğretileme nedir TDK?
  2. Eğretileme ne demek felsefe?
  3. Açık istiare eğretileme nedir?
  4. Açik istiare nedir?
  5. Cümlede kişileştirme ne demektir?

Eğretileme nedir TDK?

İstiare (Eğretileme): Temel öğelerden (benzeyen, kendisine benzetilen) sadece biri söylenerek yapılan benzetmeye istiare denir. İstiare, bir sözün benzetme amacıyla, başka bir söz yerine kullanılması olarak da tanımlanabilir.

Eğretileme ne demek felsefe?

Öte yandan yerleşik felsefe dilinde eğretileme, anlamı belli bir gerçek- lik katmanından alarak bir başka gerçeklik katmanına, çoğunluk benzerlik ilişkisi temelinde taşıma yoluyla yeni bir anlam üretmek için yapılan dilsel anlam bilgisi işlemini anlatmaktadır (http://www.itusozluk.com/goster.

Açık istiare eğretileme nedir?

Açık istiare: Benzetmenin iki temel unsurundan sadece kendisine benzetilenin (kuvvetli unsur) kullanılması ile yapılan istiaredir. “Akşamın kızıllığı Uludağ eteklerinde al ipek gibidir bu akşam.” Bu dizede benzeyen “akşamın kızıllığı” sözü söylenmemiş, yalnızca kendisine benzetilen “al ipekten” sözü kullanılmıştır.

Açik istiare nedir?

Benzetme öğelerinden yalnızca benzeyen ile yapılan istiaredir. Bu tür istiarelerde benzeyen söylenip benzetilen söylenmez. Açık istiare, başka bir ifadeyle gerçek anlamın dışında müstear bir isim kullanmaktır.

Cümlede kişileştirme ne demektir?

İnsana has özelliklerin insan dışındaki varlıklara verilmesiyle gerçekleştirilen mecazlı anlatımlara kişileştirme denir. ... Anlatımı yapan kişi insana ait olan düşünme, sıkılma, özlem, isyan etme gibi özellikler insan dışındaki hayvan, bitki, güneş, deniz gibi varlıklarda varmış gibi göstererek kişileştirme cümlesi kurar.