Nefaset indirimi ne demek?

İçindekiler:

  1. Nefaset indirimi ne demek?
  2. Yapım işlerinde kesin hesap ne zaman yapılır?
  3. Kesin kabul yapılmazsa ne olur?
  4. Son hakediş geçici kabulden sonra yapılabilir mi?
  5. Sözleşmeye dayalı olarak ödenen cezalar gider yazılabilir mi?
  6. Ceza faturasında KDV olur mu?
  7. Yapım işlerinde kesin hakediş ne zaman yapılır?
  8. Geçici kabulden önce hakediş yapılır mı?
  9. Kesin kabul süresi ne kadardır?
  10. Cezalar gider yazılır mi?
  11. Işle ilgili olmak şartıyla ödenen zarar ziyan ve tazminatlardan hangisi gider olarak indirilemez?
  12. Tazminatta KDV olur mu?

Nefaset indirimi ne demek?

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu hükümlerinden kaynaklı olarak, yükleniciler tarafından ortaya konulan eserin bedelinde ayıp oranında indirim yapılmasına “nefaset kesintisi” adı verilmektedir.

Yapım işlerinde kesin hesap ne zaman yapılır?

Kesin hakediş raporu düzenlenmesine işin geçici kabulü yapıldıktan sonra başlanır ve sözleşme ve eklerinde öngörülen hükümler çerçevesinde kesin hesap işlemleri gerçekleştirilir.

Kesin kabul yapılmazsa ne olur?

Kesin kabul tutanağı onay tarihi kusur ve eksikliklerin giderildiği tarihe ertelenir. Ancak gecikme otuz günü geçerse ceza uygulamasına devam edilmekle birlikte idarece kusur ve eksiklikler yüklenici nam ve hesabına giderilebilir.

Son hakediş geçici kabulden sonra yapılabilir mi?

44'üncü madde hükmü gereği, geçici kabul tutanağının onaylandığı tarihte yıllara yaygın inşaat işi bitmiş sayılacağından bu tarihten sonra yapılan hakediş ödemeleri elde edildikleri yılın kar veya zara rının tespitinde dikkate alınırlar ve tevkifata tabi tutulmazlar.

Sözleşmeye dayalı olarak ödenen cezalar gider yazılabilir mi?

Vergi Usul Kanunu Yönünden Sonuç olarak taahhüt sözleşmesine dayanılarak işlerin süresinde bitirilememesi dolayısıyla yüklenici tarafından alt işverenlere hakedişler üzerinden yansıtılan cezalar gider olarak dikkate alınabilir.

Ceza faturasında KDV olur mu?

Sözleşme hükümlerine uyulmaması nedeniyle alınan ceza ve tazminatın KDV ye tabi olup olmadığı hk. ... Bu itibarla, sözleşme hükümlerine uyulmaması nedeniyle kesilen ceza bedelleri herhangi bir teslim veya hizmetin karşılığı olmadığından KDV nin konusuna girmemektedir.

Yapım işlerinde kesin hakediş ne zaman yapılır?

Kesin hesapların ve kesin kabul tutanağının idarece onaylanmasından sonra, bunlara ilişkin onay tarihlerinin sonuncusundan başlamak üzere en çok otuz gün içinde, idarece onaylanmış kesin hesaplara dayalı olarak, yapı denetim görevlisi tarafından kesin hakediş raporu düzenlenir.

Geçici kabulden önce hakediş yapılır mı?

Kesin hakediş raporu düzenlenmesine işin geçici kabulü yapıldıktan sonra başlanır ve sözleşme ve eklerinde öngörülen hükümler çerçevesinde kesin hesap işlemleri gerçekleştirilir.

Kesin kabul süresi ne kadardır?

Kesin Kabul Tarihi Maddesinde belirtilmiştir ve genellikle 12 ay olarak uygulanır. Kesin kabul işlemleri, kesin kabul için belirlenen tarihte (geçici kabul itibar tarihinden itibaren sözleşmede belirtilen teminat süresinin bitimiyle birlikte), yüklenicinin başvurusu ile geçici kabuldeki esas ve usullerle yapılır.

Cezalar gider yazılır mi?

Buna göre: GVK' 90.maddesine göre; “Gelir Vergisi ile diğer şahsi vergiler ve her ne şekilde olursa olsun vergi cezaları ve para cezaları, Amme Alacaklarının Tahsili Usulü hakkındaki Kanun hükümlerine göre ödenen cezalar, gecikme zamları ve faizler Gelir Vergisinin matrahından ve gelir unsurlarından indirilmez.

Işle ilgili olmak şartıyla ödenen zarar ziyan ve tazminatlardan hangisi gider olarak indirilemez?

Örneğin, İş Kanununda belirlenen kıdem tazminatının ödenmesi kanun hükmüne göre yapılan bir ödeme niteliğindedir. Ancak, kanuna aykırı fiiller nedeniyle ödenen zarar, ziyan ve tazminatlar cezai mahiyette ödemeler olduğu için kazanç tespitinde gider olarak değerlendirilemez.

Tazminatta KDV olur mu?

3065 sayılı KDV Kanununun; ... 60 No lu KDV Sirkülerinin "1.2.1.Tazminatlar" başlıklı bölümünde, "Herhangi bir teslim veya hizmetin karşılığı olarak ortaya çıkmayan tazminat ve benzeri ödemeler prensip olarak KDV'nin konusuna girmemektedir.