Haklı fesih sebepleri nelerdir?

İçindekiler:

  1. Haklı fesih sebepleri nelerdir?
  2. Zorlayıcı sebepler nedir?
  3. Zorunlu sebepler nelerdir?
  4. Işçinin zorlayıcı sebeplerden dolayı haklı olarak sözleşmeyi Feshedebilmesi için işyerinde işin ne kadar süreden fazla durması gerekir?
  5. Isten cikmak icin kac gun once bildirmek gerekir?
  6. İşçinin görevini yapmamasi hangi koşullarda hakli fesih nedenidir?

Haklı fesih sebepleri nelerdir?

İşçi bakımından nelerin derhal fesih için haklı neden oluşturduğu ise ilgili kanunun 24. maddesinde benzer şekilde düzenlenmiştir. Yine haklı nedenler 3 başlık altında toplanmış olup bunlar; sağlık sebepleri, ahlak ve iyiniyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri ve son olarak da zorlayıcı sebeplerdir.

Zorlayıcı sebepler nedir?

İşverenin kendi sevk ve idaresinden kaynaklanmayan, önceden kestirilemeyen, bunun sonucu olarak bertaraf edilmesine olanak bulunmayan, dışsal etkilerden ileri gelen, geçici olarak çalışma süresinin azaltılması veya faaliyetin tamamen veya kısmen durdurulması ile sonuçlanan deprem, yangın, su baskını, salgın hastalık, ...

Zorunlu sebepler nelerdir?

Bu açıdan zorunlu neden kavramı, işverenin faaliyetinin veya işletmesinin dışındaki veya içindeki irade dışı bir sebepten meydana gelen ve birdenbire ortaya çıkan, işletmenin mutad faaliyetini aksatan olağandışı bir durum(olgu) olarak tanımlanabilecektir.

Işçinin zorlayıcı sebeplerden dolayı haklı olarak sözleşmeyi Feshedebilmesi için işyerinde işin ne kadar süreden fazla durması gerekir?

Buna göre, işçinin çalıştığı işyerinde bir haftadan fazla süre ile işin durmasını gerektirecek zorlayıcı sebepler ortaya çıkması halinde işçi; işçiyi işyerinde bir haftadan fazla süre ile çalışmaktan alıkoyan zorlayıcı bir sebebin ortaya çıkması halinde ise işveren iş sözleşmesini haklı nedenle feshedebilecektir.

Isten cikmak icin kac gun once bildirmek gerekir?

Buna göre, haklı bir sebebi bulunmaksızın işten ayrılmak isteyen işçi, işyerinde 6 aydan az süre çalışmış ise iki hafta önce, 6 aydan 1.5 yıla kadar çalışmışsa 4 hafta önce, 1.5 yıldan ile 3 yıla kadar süren çalışmada 6 hafta önce, 3 yıl ve üzeri çalışmada 8 hafta önce işten ayrılacağını işverene bildirmek zorundadır.

İşçinin görevini yapmamasi hangi koşullarda hakli fesih nedenidir?

İş Kanunu m. 25/II-h'de işçinin yapmakla ödevli bulunduğu görevleri kendisine hatırlatıldığı halde yapmamakta ısrar etmesi sebebiyle işverenin haklı nedenle fesih hakkı düzenlenmiştir. İş Kanunu m.18'de ise işçinin iş görme borcunu kötü, özensiz ifa etmesi sebebiyle işverenin geçerli nedenle fesih hakkı düzenlenmiştir.