Kültürel çoğulculuk kuramı nedir?

İçindekiler:

  1. Kültürel çoğulculuk kuramı nedir?
  2. Hukuki çoğulculuk nedir?
  3. Çoğulcu örgüt ne demek?
  4. Çok kültürlü vatandaşlık nedir?
  5. Çoğul Toplum nedir?
  6. Yasal çoğulculuk ne demek?
  7. Plüralist nedir felsefe?
  8. Plüralist filozoflar kimlerdir?
  9. Çoğulcu Plüralist yaklaşım nedir?

Kültürel çoğulculuk kuramı nedir?

Çokkültürlülük, hem modern demokrasilerdeki kültürel çoğulculuk gerçeğine bir cevap, hem de geçmişte kültürel gruplara yönelik yapılmış dışlama, ayrımcılık ve baskıyı telafi etmenin bir yoludur. Modern demokrasilerin çoğu, çeşitli kültürel bakış açıları, uygulamaları ve katkıları olan üyelerden oluşur.

Hukuki çoğulculuk nedir?

Hukuki çoğulluk, hukuk alanında sosyal yapı özelliği. Toplumun sadece devlet hukuku ile değil, devlet dışı birçok hukuk sistemi ile muhatap olduğu görüşüne dayanır. Sosyal yapının meydana getirdiği hukukun devletten önce var olduğu düşüncesinin yanı sıra devletin bu hukuk sistemlerinden yardım aldığını savunur.

Çoğulcu örgüt ne demek?

Buna göre çoğulcu organizasyonların tanımı yapılacak olursa; farklılıkları barındıran çoğulcu organizasyonlar, birbirinden farklı ve birbiriyle yarış halinde olma potansiyeline sahip stratejilere ve zihinsel modellere sahip grupların, aynı örgüt içinde birlikte var olduğu yerlerdir.

Çok kültürlü vatandaşlık nedir?

Çokkültürlülük, bir toplumda birbirine paralel olarak ya da birbiriyle beraber bulunan farklı kültürler olarak tanımlanır. Kültürlerin kendi içinde homojen ve dışarıya kapalı bir şekilde tanımlandığı, gruplararası ilişkisel bir kültür anlayışından yola çıkılır.

Çoğul Toplum nedir?

society” (çoğulcu toplum) deyimiyle, tek bir ülke içerisinde çeşitli toplulukların barışçı bir biçimde etkileştikleri ve birbirlerine giderek ekonomik, siyasal ve toplumsal bakımlardan interdependent, yani karşılıklı bağımlılık içinde oldukları bir sivil toplum kastedilmektedir (Tunçay,2003).

Yasal çoğulculuk ne demek?

Laws, Oxford: Clarendon Press, 1975, s. 6'dan naklen Sezgin, a.g.m., s. 7. 31 Chiba, a.g.m., s. 242. 32 Griffiths, a.g.m., s. 12. Zayıf yapılı/devlet merkezli hukukî çoğulculuk, devletin toplumda var olan hukuk normlarını resmen tanıyarak kendi hukuk sistemine dahil etmesi demektir.

Plüralist nedir felsefe?

Plüralizm, evrenin birbirine indirgenemeyen pek çok varlıktan meydana geldiğini Evren'de birlik aramanın bir anlık bir eylem olduğunu siyaset, felsefe ve dinde tek bir gerçek değil de pek çok ilke ve gerçeğe uygun olduğunu gösteren bir öğretidir.

Plüralist filozoflar kimlerdir?

Plüralist filozoflar Empedokles, Anaksagoras ve atomcu Demokritos'tur. Onların plüralizmi ifadesini, bu filozofların kendilerinden önce yaşamış filozofların monizminden, yani varlığın teme- line tek bir arkhe koyan yaklaşımlarından farklı olarak, ikiden fazla arkheye yönelmelerinde bulur.

Çoğulcu Plüralist yaklaşım nedir?

Çoğulculuk, farklı inançlara, geçmişlere ve yaşam tarzlarına sahip insanların aynı toplumda bir arada yaşayabileceğini ve siyasi sürece eşit şekilde katılabileceğini savunan bir politik felsefedir.