Septal nedir kısaca?

İçindekiler:

  1. Septal nedir kısaca?
  2. Latince septal nedir?
  3. Tıp dilinde Septa ne demek?
  4. Kalbin septal ne demek?
  5. Atrial septal anevrizma ne demek?
  6. Ostium nedir ne demek?
  7. Septum ne demek burun?
  8. Interatrial açıklık ne demek?
  9. Incisura Jugularis hangi kemiğin yapısı?
  10. Septum Turkcesi nedir?
  11. Ostium Cardiacum nedir?

Septal nedir kısaca?

Atriyal septal defekt (kusur) ya da kısaca ASD (İngilizce: Atrial septal defect), kalbin sağ ve sol kulakçıklarını ayıran atriyal septumun üzerinde bir delik bulunması durumuna verilen isimdir. Sol kulakçık temiz kanın kalpte toplandığı odacık iken sağ kulakçık vücuttan gelen kirli kanın kalpte toplandığı odacıktır.

Latince septal nedir?

Terim Latince kökenli olup, bu dilde "çit" anlamına gelir. Biyolojik açıdan incelendiğinde yapı diğer canlılarda yer alan yapıların tanımlanmasında da kullanılır. Meyve anatomisinde de septum bulunurken, mantarlarda hifleri bölen yapı da aynı isme sahiptir.

Tıp dilinde Septa ne demek?

Burun kemiği diye de bilinir. Burun, ortadan duvarla ikiye ayrılmış bir tüneldir. Bu duvarın tıbbi ismi “septum nasale”dir. Her bir tünelin iç eni ve uzunluğu, hacmi birbirine yakın olduğu zaman sağlıklıdır.

Kalbin septal ne demek?

Kalbin iki üst odacığı arasındaki duvarın (atriyal septumun) herhangi bir bölgesinde, sol ve sağ üst odacıklar ( kulakçıklar – atriyumlar ) arasında anormal kan akımına ( şanta) izin veren, iki atriyumun birbiriyle bağlantılı olması şeklinde tanımlanan bir defekttir.

Atrial septal anevrizma ne demek?

Atriyal septal anevrizma (ASA), atriyal septumun genellikle fossa ovalis bölgesinde sağ veya sol atriyuma veya her ikisine doğru bombeleşme şeklinde deformitesidir.

Ostium nedir ne demek?

Osteomeatal kompleks, orta ve alt meatus arasında, frontal, etmoid ve maksiller sinüslerin boşalma bölgelerinin birleştiği yerdir.

Septum ne demek burun?

Burun boşluğunu sağ ve sol olarak ortadan ikiye ayıran kıkırdak ve kemikten oluşan yapıya septum adı verilir. Burun septumunda tam kat delik olmasına nazal septum perforasyonu adı verilir.

Interatrial açıklık ne demek?

Kalbin kulakçıkları arasındaki duvarda açıklık olmasına verilen addır. Bu yüzden temiz kanın bir kısmı sağ kalbe geçer.

Incisura Jugularis hangi kemiğin yapısı?

- incisura jugularis: Arka yüzün alt kenarında bulunur. Os occipitale'deki aynı isimli çentikle birleşerek tüm kafa iskeletinde for. jugulare denilen deliği oluşturur.

Septum Turkcesi nedir?

Septum teriminin tıbbi anlamı; n. ... Bölme perde, organ veya boşluğu kısımlara ayıran perde şeklinde ince bölme.

Ostium Cardiacum nedir?

Birincisi özofagusun mideye açıldığı kısım (açıklık), diğeri de bu açıklığın bitişiğindeki mide parçası. Daha çok ikinci anlam kast edilir, çok küçük bir mide kısmıdır. Ostium cardiacum da denmektedir.