Latin harfleri hangi ülkeden alındı?

İçindekiler:

  1. Latin harfleri hangi ülkeden alındı?
  2. Latin harfleri dilimize uygun mudur?
  3. Azerbaycan hangi alfabeyi kullanıyor?
  4. Azerbaycan alfabesi kaç harften oluşur?

Latin harfleri hangi ülkeden alındı?

1922 yılında Azerbaycan'ın Latin Alfabesi'ne geçişi Türkiye'nin dikkatini çekti. Sovyetler Birliği'ne üye olan Türk devletleri de Latin harflerini kullanıyordu. Türkiye Cumhuriyeti de bunun üzerine ortak bir alfabeyi kullanarak Türk devletleri ile olan iletişimi artırma adına Latin Alfabesi'ne geçme kararı aldı.

Latin harfleri dilimize uygun mudur?

Latin alfabesi, Türkçenin kullanımına yönelik en uygun alfabe olarak karşımıza çıkıyor. Dilin yaşayabilmesi ve kolay öğrenilebilmesi açısından, bütün harflerin bir karşılığının olması gerek.

Azerbaycan hangi alfabeyi kullanıyor?

Azerbaycan alfabesi (Azerice: Azərbaycan əlifbası), Azerbaycan'da ilk olarak 1929 yılında kullanılmaya başlanan ancak 1939 yılında Sovyetler'in reddetmesi nedeniyle kullanımdan kaldırılan ve ülkenin bağımsızlığıyla 1991'den bu yana yeniden Azericenin yazımında kullanılmaya başlanan Latin alfabesine dayanan alfabedir.

Azerbaycan alfabesi kaç harften oluşur?

Azerbaycan alfabesindeki harfler Türk alfabesine yakın olmakla birlikte bir iki harf farklılığı bulunmaktadır. 1992 yılından sonra Azerbaycan resmi alfabesi şu harflerden oluşmaktadır: Aa, Bb, Cc, Çç, Dd, Ee, Əə, Ff, Gg, Ğğ, Hh, Xx, Iı, İi, Jj, Kk, Qq, Ll, Mm, Nn, Oo, Öö, Pp, Rr, Ss, Şş, Tt, Uu, Üü, Vv, Yy, Zz.