Ilk ciranta kimdir?

İçindekiler:

  1. Ilk ciranta kimdir?
  2. Ciro etmek nasıl yapılır?
  3. Bonoda beyaz ciro olur mu?
  4. Senedi kim cirolar?
  5. Satıcıya ciro etmek nedir?
  6. Ciro silsilesinde kopukluk nasıl olur?
  7. Beyaz ciro nasıl yapılır?
  8. Poliçede lehdar ne demek?
  9. Şahıs çek nasıl ciro edilir?

Ilk ciranta kimdir?

Poliçeyi ciro edene ciranta denir. İlk ciranta lehtardır. İlk cironun lehtara ait olmaması halinde ciro zincirinde kopukluk var demektir. Ciro ile ciro eden ciro edilene ilgili senetteki alacağı tahsil etme; senet borçlusuna da ciro edilene ciro edilen senetten doğan borcunu ödeme yetkisi vermektedir.

Ciro etmek nasıl yapılır?

Çekin arkasına firmanızın kaşesini basarak, yetkili imza ile imzalar mal ya da hizmet aldığınız firmaya verebilirsiniz. Bu işleme cirolama denir ve çek tutarı ciro ile tedarikçiye devredilmiş olur. Ciro ile çeki alan firma, çeki bankaya verecek ve vadesinde de tahsilatı bekleyecektir.

Bonoda beyaz ciro olur mu?

Kambiyo senedi niteliğinde olan bonodaki hakkın devri, ancak ciro ve teslim yoluyla mümkündür. Lehine ciro yapılan kimsenin ciroda gösterilmesine lüzum olmadığı gibi ciro, cirantanın sadece imzasından bile ibaret olabilir. Bu şekildeki cirolara "beyaz ciro" denilir.

Senedi kim cirolar?

Ciro eden kişiye ciranta denir. Ciro kambiyo senetlerinin arka yüzüne veya senede eklenen alonj ile yapılr. - Ciro iki şekilde yapılır. Tam ciro ve beyaz ciro.

Satıcıya ciro etmek nedir?

Çek ciro etmek bir alacağına karşılık çek alan tarafın, kendi vereceği için üçüncü tarafa devretmesidir. Piyasada ciro etmek olarak kullanılan bu kavram, çekin kullanım haklarının devredilmesi olarak da bilinmektedir.

Ciro silsilesinde kopukluk nasıl olur?

Ciro silsilesinde kopukluk yetkisiz olan bir kişinin senedi ciro etmesiyle oluşur. Bu nedenle ilk cironun senedin lehtarı olan kişi tarafından yapılması gerekmektedir. Bunu takip eden ciro ise, senedin lehtarı tarafından kendisine ciro edilen kişice yapılması gerekir.

Beyaz ciro nasıl yapılır?

Tam ciro ve beyaz ciro. Tam ciro cirantanın senedin arka yüzüne ciro yapacağı kimsenin ad soyadı varsa ünvanı ve ödeyiniz kelimesini yazarak altına imzasını atması şeklinde yapılır. Beyaz ciro ise kime yapıldığı belli olmayan , cirantanın senedin arka yüzüne ödeyiniz yazarak imzasını atması ile yapılır.

Poliçede lehdar ne demek?

Lehdar, sigortadan faydalanan gerçek ya da tüzel kişi veya kişilerdir. Sigortalı istediği kişiyi veya kişileri bu şekilde gösterebilir. Hayat sigortası poliçesinde ayrıca belirtilmediği takdirde kanuni varisler lehdar olarak kabul edilir.

Şahıs çek nasıl ciro edilir?

Çekin ciro edilebilmesi için firma kaşesi, çekin arkasına vurulmalıdır. Ancak yalnızca kaşe kullanılması ciro etme işlemi için yeterli değildir. Bununla birlikte şirket yetkilisinin de çekin arkasına imzasını atması gereklidir.