Fide TDK ne demek?

İçindekiler:

  1. Fide TDK ne demek?
  2. Fide işi nedir?
  3. Fideci nedir?
  4. Fida ne anlama gelir?
  5. Fide ne zaman ekilir?
  6. Viyolde fide nasıl yetiştirilir?
  7. Iyi bir fide yetiştirme koşulları nelerdir?
  8. Iyi bir fide aranılan özellikler nelerdir?
  9. Nelerin fidesi olur?
  10. Fida ne demek Arapca?
  11. Fide yetiştirme ortamları nelerdir?
  12. Fide nerede yetiştirilir?
  13. Domates fideleri hangi ayda dikilir?
  14. Tohum kaç günde fide olur?
  15. Kaliteli fide nasıl anlaşılır?

Fide TDK ne demek?

Tohumdan yetiştirilip başka yerlere dikilmek için hazırlanan sebze veya körpe çiçek. Başka bir yere dikilmek için hazırlanmış körpe çiçek.

Fide işi nedir?

Örtü altına ( sera ) veya tarlaya dikim yapmak için, viyoller içinde var olan torf, torf+perlit veya torf+vermikulit içine konulan tohumun, 3-4 gerçek yaprak olma seviyesiyle meydana gelen bitkiye fide denir. Bu fidelerin yetiştirildiği yerlere de fidelik denilir.

Fideci nedir?

i. Fide yetiştirip satan kimse.

Fida ne anlama gelir?

1. Ağaç veya ağaççıkların yeni yetişmekte olan tâze hâli: Ben meyvesiz fidan değilim, ölmek istemem (Hüseyin Sîret). 2. Başka bir yere dikilmek üzere tohumundan yetiştirilen tâze ağaççık: “Satılık meyve fidanları.” Müşârünileyh (…)

Fide ne zaman ekilir?

Yeterli ve uygun şartlarda viyollerde yetiştirilen fidelerin dikimi ilkbahar don tehlikesinin tamamen kalktığı zaman yapılması gerekmektedir. Toprak ve hava sıcaklığı 12 veya 15 dereceyi bulduğu zaman yapılmaktadır. Dikim genellikle tohum ekiminden yaklaşık 7 veya 8 hafta sonrasında yapılmaktadır.

Viyolde fide nasıl yetiştirilir?

Bant yardımı ile tohum ekim bölümüne geçen viyole her göze bir adet tohum gelecek şekilde tohumlar atılır. Banttan ilerleyen viyol üstüne su tutumuna yardımcı olması için vermikülit serpilir. Son aşama da ise viyol üzeri hafif sulanarak tohum ekimi bitirilir. Viyoller üst üste konularak etrafı streç naylon ile sarılır.

Iyi bir fide yetiştirme koşulları nelerdir?

Fide yetiştirme yerinde iklim faktörleri sıcaklık, ışık, nem, havalandırma ve hava hareketidir. Fide yetiştirilecek ortamda sıcaklık, ışık ve nem dengesi iyi ayarlanmalıdır. Sıcaklığın, normalde yazlık sebzeler için gündüz 21-24°C, gece 16-18°C; kışlık sebzelerde gündüz 18-20°C, gece 12-15°C arasında olması istenir.

Iyi bir fide aranılan özellikler nelerdir?

İyi bir fidede aranan özellikler şu şekilde özetlenebilir:
  • Fidenin bütün kısımları sağlıklı ve sağlam olmalıdır.
  • Fide ne çok genç ne de yaşlanmış olmalıdır.
  • Fide çok boylanmamalı, kalın ve güçlü olmalıdır.
  • Kök sistemi tam ve iyi gelişmiş olmalıdır.
  • Fideler aynı büyüklükte ve yeknesak olmalıdır.

Nelerin fidesi olur?

FİDE İLE ÜRETİLEN SEBZELER ŞUNLARDIR: Domates, biber, patlıcan, pırasa, lahana, karnabahar, kereviz fide ile üretimi yapılan sebzeler grubundadır. Ancak vegetasyon devresi uzun olan bu sebzelerin tohumları sanayi için yetiştirildiğinde tarlaya direk olarak ekilebilirler.

Fida ne demek Arapca?

fida / fidâ Dağıtmak. Atâ etmek. Hediye veya bahşiş olarak vermek. Bedel vermek.

Fide yetiştirme ortamları nelerdir?

Kaliteli ve sağlıklı bir fidenin yetiştirilebilmesinde ise fide yetiştirme ortamları önemli rol oynamaktadır. Ülkemizde ticari fide yetiştiriciliğinde yaygın olarak torf, vermikülit, perlit ve kokopit ortamlar ve bunların çeşitli oranlarda karışımları kullanılmaktadır.

Fide nerede yetiştirilir?

Fide Yetiştirme Yerleri Fideler seralarda, fide yastıklarında, saksı veya tüp içinde yetiştirilir. Tüplü fide yetiştiriciliğinde hem yazlık hem de kışlık sebzelerin tohumları kasalara, plastik torbalara, saksılara veya viyollere ekilmektedir.

Domates fideleri hangi ayda dikilir?

Peki, domates tohumu ne zaman ekilir? Domates, yetişmek için güneşe ve sıcak havaya ihtiyaç duyduğundan domates tohumu ekimi için en uygun dönemin mart, nisan ayları olduğunu söyleyebiliriz. Domatesin yetişmesi için en az 13°C sıcaklık olması gerektiğini de hatırlatalım.

Tohum kaç günde fide olur?

Fideler tohumların çimlenmesinden itibaren yaklaşık 45 – 50 günde tarlaya ekilecek hale gelirler. Bu ortalama bir süredir. Bazı tohumlar daha erken bazıları daha geç çimlenir.

Kaliteli fide nasıl anlaşılır?

» Hazır Fide Nasıl Olmalı Fide alınırken koyu yeşil yapraklı, kalın ve kısa saplı,bol köklü ve kök boğumları hafif mor olanlar seçilir. Solgun, ince saplı ve aşırı uzamış fideleri almamalıdır. Gerek fide ,gerekse tohumlar mutlaka güvenilir bir kaynaktan temin edilmelidir. Fideleme işleri daima akşam üstü yapılmalıdır.