İçindekiler:
- İştikak nedir örnekleri?
- Şibhi iştikak nedir?
- Arapça iştikak ne demek?
- İştikak ne demek TDK?
- Arapçada naht ne demek?
- Müşakale nedir?
- Nahhat nedir?
- Mustalahat ne demek?
- Musakale ne demek?
İştikak nedir örnekleri?
İştikak yani türetme, ortak kökten gelen sözcükleri aynı beyitte kullanmaya dayalı söz sanatıdır. Örneğin; Dünyada sevilmiş ve seven nafile bekler, Bilmez ki giden sevgililer dönmeyecekler.
Şibhi iştikak nedir?
ŞİBHİ İSTİKAK: İtle dalaşmaktan çalıyı dolaşmak yeğdir.
Arapça iştikak ne demek?
Sözlükte "bir şeyin yarısını almak" anlamına gelen iştikāk kelimesi, terim olarak "aralarında mâna ilişkisi bulunan iki kelimeden birinin diğerinden alınması ve türetilmesi"
demektir.
İştikak ne demek TDK?
iştikak için 3 adet anlam bulundu. Yarılmış bir şeyin bir bölümünü alma. Aynıkökten çıkma, türeme. Aynı kökten gelen kelimeleri bir arada kullanma sanatı.
Arapçada naht ne demek?
Öz:
Naht,Arap dilinde iki veya üç kelimeden ya da bir cümleden ihtisar yoluyla yepyeni bir kelime üretmektir. Dili zenginleştirme ve ihtisar gibi özellikleri olan
naht olgusu bir dil açısından çok önemli husustur. el-Halil b. Ahmed, Arap dilindeki
naht olgusunu ilk ifade eden kişi olarak bilinmektedir.
Müşakale nedir?
1. Aynı şekilde olma, şekilce benzeme. 2. edeb. Bir fiilin değişik kelimelerle yapılan ve farklı mânâlara gelen birleşiklerinin aynı ifade içinde kullanılması sanatı: “Kendi bâzan gelir ammâ sözü gelmez kaleme” mısrâında gelmek fiiliyle müşâkele yapılmıştır.”
Nahhat nedir?
(ﻧﺤﺎّﺕ) i. (Ar. naḥt “oymak, yontmak”tan naḥḥāt) Ağaç oymacısı, tahta oyan sanatkâr: Bir Süleymâniye'yi vücûda getirmek emeliyle mîmar, neccar, senktıraş, camcı, tunç dövücü,
nahhat, hattat, halıcı, çinici, sadefçi, müzehhip, mücellit, bütün güzel mârifetlerin her şûbesi hep bir arada hangi ilhamdan nasip aldınız ki ...
Mustalahat ne demek?
1. Terim anlamı kazanmış, terimleşmiş. 2. ...
Mustalahat (ﻣﺼﻄﻠﺤﺎﺕ) i. (Ar. çoğul eki -āt ile) Terimleşmiş kelimeler, terimler.
Musakale ne demek?
Birinin söylediği bir kelimeyi öbürünün, önceki anlamından ayrı bir anlamda tekrarlaması sanatıdır. Daha çok fiillerin değişik anlamlarıyla oynanarak yapılır.